KezdőlapAgrárvilágKiskertA májusi eső tényleg aranyat ér?

A májusi eső tényleg aranyat ér?

Gyakran hangzik el az a mondás, aminek komoly alapja is van, hiszen népi megfigyelés szerint, ha a tavasz utolsó havában esik, akkor az nagyon jót tesz a termésnek.
A rövid válasz tehát mindenképp az, hogy igen, a májusi esőnek kiemelt szerepe van a jó termés szempontjából, de nézzük meg közelebbről, hogy miért van ez így!

Honnan ered a mondás?
Magyarországon évszázadokon át jellemző volt, hogy májusban kevés eső esett, ezért is kezdték el mondani, hogy ha májusban esik, akkor az nagyon értékes. Természetes körülmények között ez a hónap az egyik leggazdagabb termésű a zöldség– és gyümölcskertben, azonban ahhoz, hogy beérjenek a zöldségek és a gyümölcsfák is ki tudják nevelni a gyümölcskezdeményeket, szükséges a bőséges eső.
Kevesen tudják, de a legnagyobb értéke: ásványianyag-tartalma, vitamintartalma és energiája az ebben időszakban termett zöldségeknek van, azon belül is azoknak, amiket az esővíz öntözött.
Érdekesség: “A májusi sár aranyat ér!” verzióban is elhangzott ez a mondás, hiszen a sár miatt nem lett bosszús senki, mert ha sár van májusban, akkor az nagy hozamú betakarítással kecsegtet.

Az esővíz előnyei
Nem véletlen, hogy reneszánszát éli az esővízgyűjtés, mert sokkal alkalmasabb a locsolásra, mint a vezetékes víz, ennek oka, hogy lágyabb és nincs benne annyi mész sem. Akár az erkélyen, a balkonládákba elültetett növényeknek is érdemes begyűjteni az esővizet, így nemcsak a kerttel rendelkező háztartások sajátja ez a lehetőség. Ez a víz mentes a vegyszerektől is, egészségesebb az öntözés vele.

Miért pont a májusi eső?
Mert a növények jelentős részének a virágzás utáni időszakban sok vízre van szüksége a jó termés kifejlődéséhez. Az az ideális, ha a napos és esős időjárás váltakozik, ilyenkor láthatjuk, hogy fejlődik az eper, a hagyma, a retek és a borsó és a többi kerti növény. Emellett virágzik a szeder, a málna – ekkor nélkülözhetetlen a csapadék kertünk számára.
Nem is gondoljuk, de ilyenkor szökken szárba az őszi vetésű kalászos, virágzik, majd érik a repce. De a tavaszi vetésű kukorica és napraforgó is ekkor indul rohamszerű fejlődésnek, amihez elengedhetetlen a májusi eső.

Az árnyoldal
A késő tavaszi, kora nyári csapadékos időjárás kedvezhet a gombabetegségek kialakulásának, ha megfelelő hőmérséklettel párosul, de terjedhetnek a baktériumos és vírusos fertőzések is, ezért érdemes odafigyelni a növényekre – főleg a mezőgazdaságban.
A sár is okozhat problémát, hiszen a földekre nem tudnak a nagy gépek kimenni, így egy esetleges növénybetegség esetén a védelem késlekedhet, és ez tetemes terméskiesést jelenthet majd.

azenkertem.hu

Ajánló