KezdőlapPraktikákNe dobd ki a héját!

Ne dobd ki a héját!

Ugyan a legtöbb zöldség és gyümölcs héja komposztálható, nem mindenki tart otthon erre a célra szolgáló tárolót. Ráadásul az, akinek nincs kertje, nehezen is tudná hasznosítani a komposztot. No, de mi a teendő, ha nem tudunk vagy nem akarunk komposztálni, viszont a kukába kerülésnél jobb sorsot szánnánk a megmaradt héjaknak? – írja Kiss Viktória a greendex.hu-n.

Nézzük meg A-tól Z-ig, mi mire jó!

Almahéj

Az almahéj jó esetben olyan egy háztartásban, mint a maradék bor, azaz: nincs. Ha tehetjük, fogyasszuk hát héjastul, főként ha bio, és/vagy alaposan megtisztítottuk. Az alma héjában lévő vegyületek ugyanis erősítik az immunrendszert, mi több: gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásuk is van. Ha ennek ellenére vagyunk olyan elvetemültek, hogy megpucoljuk, akkor sem kell örökre megválni a héjától, mert még számos módon felhasználható.

Fahéjas almacsipsz

Igazi egészséges nassolnivaló, amely az esti Netflix+Chill program népszerű kísérője lehet. Elkészítéséhez össze kell keverni barna cukrot fahéjjal és egy kevés liszttel, majd beleforgatni az almahéjakat. 200 fokra előmelegített sütőben 40–45 perc alatt ropogósra sül, és már fogyasztható is.

Almatea

A házi almatea a macskagyökérhez és a citromfűhöz hasonlóan nyugtató hatású, ezért érdemes este, lefekvés előtt fogyasztani. Elkészítéséhez 2-3 alma héjára, 3 dl vízre, valamint egy kis fahéjra és szegfűszegre van szükség. Mindezt 10 perc főzés után leszűrve fogyasztjuk.

Az alma héjában található vegyületek immunerősítő hatásúak. Fotó: congerdesign / Pixabay
Arckrém

Az almában található gyümölcssavak hámlasztó hatása miatt remek alapanyag bőrradírhoz, arckrémhez. Ha tág pórusú, pattanásos, gyulladásra hajlamos a bőröd, készíts hetente egyszer pakolást ledarált almahéjból, kend az arcodra, majd húsz perc elteltével tisztítsd le, és kenj rá olajmentes hidratáló krémet!

 

Avokádóhéj

Az avokádó reneszánszát éli a modern konyhában. Magas zsírtartalma ellenére még a diétázók is előszeretettel fogyasztják a benne rejlő temérdek hasznos tápanyag miatt. Sajnos ennek megfelelően az ára is igen borsos, különösen, ha azt nézzük, hogy hány százaléka fogyasztható tulajdonképpen.

Jó hír, hogy az avokádó héját nem kell feltétlenül kidobnunk. Ha a héjakat 10 perc alatt 150 fokos sütőben megsütjük, majd kihűlés után finom porrá őröljük, akkor némi mézzel és joghurttal összekeverve remek, tápláló arcpakolást kapunk.

Banánhéj

Korábban írtunk már arról, hogy mi mindenre használható a banánhéj. Semmiképpen sem érdemes automatikusan a kukába dobni.

A banánhéj elsősorban a kertünkben tehet hasznos szolgálatot, ugyanis kiválóan alkalmas a virágföldek tápanyagtartalmának növelésére. Ezenkívül alkalmas rovarok elriasztására, bőrcipő fényesítésére és még számos dologra, amelyekről bővebben itt olvashatsz:

 

Burgonyahéj

A burgonyát ritkán fogyasztjuk hámozás nélkül, pedig a héjában több rost, folsav és antioxidáns található, mint a húsában. Érdemes hát minél többször készíteni és enni héjában sült krumplit, amely serkenti az anyagcserét, segít a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában, ezáltal pedig a megfelelő energiaszint fenntartásában.

Burgonyahéjcsipsz

Ha mégis meghámozzuk, akkor se váljunk meg a héjától, hiszen ebből is készíthetünk csipszet. 220 fokra előmelegített sütőben kis növényi olaj felhasználásával 10 perc alatt ropogósra sül. Fűszerezésének, ízesítésének pedig csak a képzeletünk szabhat határt.

A burgonya héjában több rost és folsav található, mint a húsában. Fotó: Helga / Pixabay
Haj- és bőrápolás

A burgonya héjában található vitaminok és ásványi anyagok serkentik a hajnövekedést, ezért célszerű hajmosás előtt bedörzsölni vele a fejbőrt, majd 5–10 percig rajta hagyni. Tudjuk, hogy a túl kevés vagy éppen túl sok alvástól felpuffadt, karikás szemekre igazi gyógyír az uborkakarika, de az talán kevésbé közismert, hogy ugyanerre a célra a krumpli héja is sikerrel alkalmazható.

Gyógyászat

Sebhelyek és sötétebb forradások kezelésére érdemes a burgonya héjából kötést készíteni, amely segít egyenletesebbé, világosabbá tenni a sérült bőrfelületet. A népi gyógyászatban elterjedt módszer a magas láz enyhítésére a lereszelt burgonyából készített dunsztkötés, amelyet egy zacskóval, majd zoknival kell rögzíteni a beteg lábára.

 

Citrusfélék héja

Ahogyan erről korábban már írtunk, a narancs és a citrom, de a többi hasonló déligyümölcs (például a mandarin, a lime, a grapefruit) héja is sokrétűen felhasználható. Természetesen elsősorban a gasztronómiában kedvelt szárított és kandírozott reszelékek juthatnak eszünkbe, de egy tavaszi vagy nyári salátához tökéletesen illik például a citrusos olívaolaj is. Lássuk, mire jó még a citrusfélék lereszelt héja!

A citrusfélék héjából természetes légfrissítőt is készíthetünk. Fotó: Steward Masweneng / Pixabay
Környezetbarát tisztítószer

Zsíros szennyeződések eltávolításához szórjunk sót és szódabikarbónát a felületre, majd dörzsöljük át citromhéjjal! A só és a citrom kombinációja tökéletes rozsdamentes felületek, mosdókagylók fényesítésére is. Teától, kávétól elszíneződött kannákkal is képes csodát tenni egy kevés forró, citromhéjas víz. Vízkőoldásra hatékony lehet a citrusecet. Ehhez az apróra vágott héjat 2 hétig áztassuk ecetben, majd a leszűrést követően az ecetet öntsük egy szórófejes flakonba, és máris takaríthatunk vele.

Környezetbarát légfrissítő

Egy edényben főzzünk össze citrusfélét fűszer- vagy gyógynövényekkel! Az elkészült, leszűrt főzet természetes légfrissítőként kellemes illatot varázsol a lakásba. Szemétkosárba is helyezhetjük, mert képes elnyomni a kellemetlen szagokat. Ha pedig a cipőnkön érződik a túl sok használat, érdemes egy kis narancshéjat vászonzacskóba vagy sütőpapírba csomagolva beletenni 24 órára, és mindjárt frissebb illatú lesz a lábbelink.

Bőrradír

A reszelt citromhéj kristálycukorral és olíva- vagy kókuszolajjal kikeverve zuhanyzás közben bőrradírként simává teszi a bőrt. Ha pedig egy kis citromlevet is adunk hozzá, halványíthatjuk vele a pigmentfoltokat és a hegeket.

 

Tojáshéj

A tojáshéj igazi kincs. Ha legközelebb tojást esztek, semmiképpen se dobjátok a szemetesbe a lehámozott külső burkot!

A tojás héjában a kalcium mellett kollagén és glükozamin is található. Fotó: Céline Martin / Pixabay
Talajminőség-javító

Legfontosabb szerepe a banánhéjhoz hasonlóan a kertben van, hiszen magas kalcium-, magnézium- és ásványianyag-tartalma miatt nagyszerű adalék bármilyen talaj feljavításakor. Ha például egészséges paradicsomot és paprikát szeretnénk termeszteni, szórjunk zúzott tojáshéjat a növény tövéhez. Konténeres ültetésnél a növények gyökeréhez halmozva javítja a talajvíz-elvezetést, és biztosítja a megfelelő gyökérlégzést.

Környezetbarát súrolószer

A konyhában is kiválóan alkalmazható vegyszermentes súrolószerként, de csak óvatosan, hiszen karcolhat.

Csont- és porcerő forte

A tojáshéjport már a nagyszüleink is előszeretettel szórták bele az ételeikbe, hiszen remek kalciumforrás. Házi kedvenceinknek is bátran adhatjuk, de igyekezzünk minél finomabb porrá őrölni. A tojáshéjpor almaecettel keverve bevethető ízületi fájdalmak kezelésére is, mivel kétnapos áztatást követően a héjból kioldódik többek között a kollagén és a glükozamin is, amelyekről köztudott, hogy csodákat tesznek az ízületeinkkel.

Színes kréta

Ha természetes alapanyagokból készült krétát szeretnénk adni a lurkóinknak, akkor jegyezzük meg ezt a receptet! Ugyanannyi arányban keverjünk össze tojáshéjat, lisztet és természetes ételfestékkel (például céklával, curryvel, spenóttal, áfonyával, lila káposztával, hagymahéjjal) megszínezett vizet! A masszából formázzunk tetszőleges módon krétákat, majd pár napig hagyjuk őket száradni! A krétakészítés ráadásul igazi családi program is lehet, hiszen a gyerekek imádnak színes masszákkal gyurmázni.

Természetes arcradír

A felvert tojásfehérje őrölt tojáshéjjal összekeverve természetes bőrradírként működik, hiszen eltávolítja az elhalt hámsejteket, ráadásul a kalcium segíti a sejtek regenerálódását is. Vigyázzunk vele, ne dörzsöljük vele túl erősen a bőrünket, mert ha nincs elég finomra darálva, akár karcolásokat, sérüléseket is okozhat.

 

Uborkahéj

Ha nem szeretjük az uborka héját, vagy olyasmit készítünk, amihez semmiképpen sem használható fel, akkor se dobjuk ki!

Víz extrákkal

Az uborka íze igazán frissítő tud lenni, főleg a nyári hőségben. Akár limonádéba is tehetjük, de ha csak egy kancsó vizet szeretnénk egyszerre dekoratívvá és izgalmassá tenni, akkor is jó szolgálatot tehet egy kis uborkahéj. Vékony csíkokra vágva, néhány citromkarikával egy üveg kancsóba vagy pohárba helyezve egyszerre szép és finom innivalót kapunk.

Növényápolás

Ha az uborkahéjakat vízbe áztatjuk öt napra, majd leszűrjük, az így készült uborkás vizet használhatjuk a növényeink táplálására is. Hálásak lesznek érte.

Arcpakolás

Természetesen uborkahéjból is készíthetünk pakolást vagy arcmaszkot. Pakolás készítéséhez elég pépesre turmixolni, majd az arcunkra kenni, és 10–15 percig rajta hagyni. Az arcmaszkhoz 1 teáskanál zselatinport keverjünk el 2 evőkanál meleg vízzel! Ha már félig megszilárdult a zselatin, adjunk hozzá 2 teáskanálnyi turmixolt uborkahéjat. Ezután vékonyan vigyük fel a megtisztított arcbőrre, majd – miután megszáradt – egyszerűen lehúzhatjuk.

A zöldségek héját nem muszáj a szemétbe dobni. Fotó: Canva

 

Zöldséghéjak

Talán a zöldséghéjak újrahasznosítását ismerik a legkevesebben, pedig a zöldségek héjának összefőzésével remek alaplevet kaphatunk. Szinte bármilyen héjat használhattok hozzá: sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, karfiol, hagyma, póréhagyma, krumpli, kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab héját, brokkoliszárat, a gomba levágott darabkáit, zöldfűszerek elhervadt leveleit, zöld levelesek fonnyadt részeit, retek levelét és héját. Az összevegyített zöldséghéjakat forrásig hevítve, majd alacsony hőfokon 1 órán keresztül főzve varázsolhatjuk fogyaszthatóvá. A leszűrést követően a héjak továbbra is komposztálhatók, a levet pedig tovább ízesíthetjük még friss fűszerekkel, tehetünk bele tésztát, májgaluskát, húsgombócot, vagy használhatjuk rizottó készítéséhez. Ha nagyobb mennyiség készül, kihűlés után az alaplé akár le is fagyasztható. Jégkockatartóba öntve pedig kis természetes, mirelit ételízesítőt nyerhetünk belőle, amelyet bármikor bevethetünk főzés közben.

TulipGarden Cafe / greendex.hu, Kiss Viktória

Ajánló