Tombol a befőzési szezon, mindenki gőzerővel keresi az olyan tartósítási megoldásokat, amelyek lehetőség szerint gyorsak, egyszerűek, és a lehető legjobban megőrzik a gyümölcs eredeti ízét. Így aztán nem is értjük, hogyan merülhetett a feledésbe egy olyan egyszerű, ám nagyszerű recept, mint a szódás szilva – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Végy egy palack szikvizet – kezdődhetne így is az a szilvabefőtt recept, amit a Ripost.hu szúrt ki a Facebook egyik népszerű főzős csoportjában. Az egyik háziasszony osztotta meg ezt a nagymamájától örökölt elkészítési metódust, amellyel állítja, hogy a gyümölcs egyáltalán nem puhul meg, és hosszú hónapokon át megőrzi frissességét és eredeti ízét. Mivel ennél a módszernél az eltarthatóságot a szódavíz magas szén-dioxid-tartalma biztosítja, csakis a szikvizeseknél kapható szódát használjunk hozzá, csak abban van elég szén-dioxid ahhoz, hogy a befőtt ne romoljon meg.
Fontos továbbá, hogy hibátlan, már érett, de még kemény, alaposan átmosott gyümölccsel dolgozzunk és mindig zárjuk le hermetikusan az üvegeket! Egy késhegynyi nátrium-benzoát és borkénpor további garancia lehet a tartósságra.
Szódavízzel megbolondított szilvabefőtt
Hozzávalók:
- 1 kg apró szemű szilva
- 1 l eredeti szódavíz
- 1 kg cukor
- fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
- borkősav
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
- Válogassuk át a szilvát, csak a keményeket, teljesen épeket tegyük a befőttbe.
- Alaposan mossuk meg a szemeket, majd vágjuk ketté, és magozzuk ki.
- Csírátlanítsuk a befőttesüvegeket, majd soronként rétegezzük le a szilvát és a cukrot: egy sor szilvára tegyünk egy ujjnyi cukrot, és így folytassuk, míg meg nem telik az üveg.
- A rétegek tetejére tegyünk fahéjat, szegfűszeget, egy késhegynyi nátrium-benzoátot és egy késhegynyi borkénport, majd öntsük fel az üvegeket színültig a szódavízzel, és jó szorosan zárjuk le.
agrotrend.hu / Origo / Mindmegette.hu