KezdőlapÉrdekességekA klorofill jótékony hatásai

A klorofill jótékony hatásai

Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy milyen pozitív egészségügyi előnyökkel jár ez a kis pigment?

Az antioxidáns tulajdonságokkal teli klorofill jótékony hatást fejt ki különféle egészségügyi állapotok, például álmatlanság, fogászati betegségek, arcüreggyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, rák és vesekő esetén. Segíti a normál véralvadást, a seb gyógyulást, a hormonális egyensúly fenntartását, a méregtelenítést és az emésztőrendszer egészségének fenntartását. Antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, és segít az immunrendszer erősítésében.

Forrás: pixabay.com

De nézzük csak, hogy mi is az a klorofill?

Amint említettem, a klorofill (vagyis a „növényi vér”) egy zöld pigment, jelen van a növényekben, és célja, hogy elősegítse a napfény elnyelését. Képes ezt a fényenergiát használható formává alakítani, amelyet különféle folyamatokhoz, például a fotoszintézishez használnak fel. A növényi sejtek elraktározzák a napfényt, és fogyasztásunkra bocsátják. Valójában ez az oka a növények zöld színének és pigmentációjának.

Az egészség „zöld” jelzést kap a klorofillal

A klorofill egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy képes növelni a vörösvértesteket, megelőzni a rákot, az öregedést és még sok mást. Vessünk egy pillantást rájuk az alábbiakban.

Növeli a vörösvértestek számát

A folyékony klorofill segít a vörösvértestek helyreállításában és pótlásában. Molekuláris és sejtszinten működik, fokozza a hemoglobin munkáját, és segít utánpótlásában a vörösvértestek számának, amelyek aztán segítenek a szövetek növekedésében és fenntartásában.

Rákellenes potenciál

A klorofill hatékony a vastagbélrák ellen, védelmet nyújt a levegőben, a főtt húsokban és a gabonában található rákkeltő anyagok széles köre ellen.

Antioxidáns tulajdonságok

A klorofill erős antioxidáns, valamint jelentős mennyiségű esszenciális vitamint tartalmaz. Ezek a hatékony gyökfogók segítenek semlegesíteni az oxidatív stressz következtében keletkező káros molekulákat.

Tisztító tulajdonságokkal rendelkezik

A klorofil, elősegíti a szervezet méregtelenítését, képes megkötni és kiüríteni a mérgező vegyi anyagokat és nehézfémeket, például a higanyt a szervezetből. Hatékonyan csökkenti a sugárzás káros hatásait is, és segít a peszticidek és gyógyszerlerakódások eltávolításában a szervezetből. Enyhíti az ízületi gyulladásos fájdalmakat, javítja a csontok egészségét.

Segít az erős csontok kialakulásában és fenntartásában

A klorofillmolekula központi atomja, a magnézium fontos szerepet játszik a csontok egészségében, olyan alapvető tápanyagokkal, mint a kalcium és a D-vitamin. Hozzájárul az izmok tonizálásához, összehúzódásához és ellazulásához is.

Késlelteti az öregedést

Antioxidáns erejének és a magnézium jelenlétének köszönhetően a klorofill segít leküzdeni az öregedés hatásait, és támogatja az egészséges szövetek megőrzését, stimulálja az öregedésgátló enzimeket.

Javítja az emésztőrendszer egészségét

A klorofill elősegíti az egészséges emésztést a bélflóra fenntartásával és a bélmozgás serkentésével. Azok az étrendek, amelyekben hiányosak a zöld zöldségek (és ezért a természetben előforduló klorofill), és amelyek többségében vörös húsok vannak, fokozottan növelik a vastagbélbetegségek kockázatát. Kutatási tanulmányok szerint a klorofill elősegíti a vastagbél tisztítását, hatékony a székrekedés és a gáz okozta kényelmetlenségek ellen.

Megakadályozza az álmatlanságot

Nyugtató hatással van az idegekre a klorofill, és segít csökkenteni az álmatlanság, az idegi ingerlékenység és az általános fáradtság tüneteit.

Antimikrobás tulajdonságok

Hatékony antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A lúgos klorofill gyógyító hatású a Candida albicans elleni küzdelemben, amely olyan fertőzés, melyet egyfajta élesztőgomba emberi szervezetben való elszaporodása okoz.

Erősíti az immunitást

Segíti az immunrendszer erősítését. A betegségek kialakulását elősegítő anaerob baktériumok nem tudnak életben maradni a klorofill által kínált lúgos környezetben.

Felgyorsítja a gyógyulást

Segít a helyi gyulladások csökkentésében, erősíti a test szöveteit, segít a kórokozók elpusztításában és javítja a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Segít megakadályozni a baktériumok szaporodását a környezet fertőtlenítésével, felgyorsítja a gyógyulást.

Fenntartja a sav-lúg arányt

A klorofillban gazdag élelmiszerek segítenek a sav-lúg arány egyensúlyban tartását a szervezetben. A benne lévő magnézium létfontosságú szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, valamint a vese, az izmok, a máj és az agy működésében, székrekedés és dyspepsia esetén igen hatásos.

Forrás: pixabay.com

Elősegíti a véralvadást

Tartalmaz K-vitamint, amely létfontosságú a normál véralvadáshoz. A természetgyógyászatban orrvérzés kezelésére használják, és gyakran írják fel vérszegénységben és erős menstruációs vérzésben szenvedő nők számára.

Megakadályozza a vesekövek kialakulását

Segít megelőzni a vesekövek képződését. A klorofillban található K-vitamin alapvető vegyületeket képez a vizeletben, és segíti a kalcium-oxalát kristályok növekedésének csökkentését.

Enyhíti a sinusitist

Hatékony a különböző légúti fertőzések és egyéb állapotok, például megfázás, rhinitis és arcüreggyulladás kezelésében.

Egyensúlyban tartja a hormonokat

Jótékony hatású a szexuális hormonális egyensúly fenntartásában férfiaknál és nőknél egyaránt. A klorofillban található E-vitamin segít a férfiaknál a tesztoszteron, a nőknél az ösztrogén termelődésének serkentésében.

A hasnyálmirigy-gyulladás tüneteinek enyhítésében is segítségünkre lehet

Káros mellékhatások nélkül enyhíti a gyulladás okozta hasi fájdalmat és kényelmetlenséget.

Javítja a száj egészségét

A klorofill segít a fogászati problémák, például a pyorrhoea (gennyes folyás) kezelésében. A szájüregi fertőzések tüneteinek gyógyítására és a gyulladt, vérző fogíny csillapítására is hatásos fogyasztása.

Miben található klorofill?

Nem túl nehéz a klorofillt a napi étrendbe foglalni, mivel szinte minden zöld növény gazdag klorofillban

  • rukkola
  • búzafű
  • sóska
  • spenót
  • mángold
  • kerti zsázsa
  • káposzta
  • petrezselyem
  • sötétzöld leveles zöldségek, például zöldbab
  • póréhagyma
  • brokkoli
  • borsó
  • zöldbab
  • szurokfű

Egyéb források közé tartoznak a csírák és a kék-zöld algák, például a chlorella és a spirulina. Egy nagyon jó ismertetőjel, hogy minél zöldebb egy növény, annál több klorofillt tartalmaz magában.

Az ételek túlfőzése hajlamos tönkretenni a klorofill- és magnéziumtartalmukat, ezért a nyers vagy párolt zöldségek fogyasztása a legjobb módszer a maximális haszon eléréséhez.

Intelmek a klorofill fogyasztásával kapcsolatban

Klorofillban gazdag ételek fogyasztása esetén némi elszíneződést okozhat a nyelven, a vizeletben vagy a székletben.

tulipgardencafe.hu / Egészségtér

Ajánló