KezdőlapGasztronómiaA mediterrán étrend valódi titka

A mediterrán étrend valódi titka

A mediterrán étrendnél gyakran figyelmen kívül hagyjuk az elkészítés módját, és főleg azt, hogy milyen körülmények között fogyasztjuk el az ételeket. A társaságban eltöltött közös étkezések igenis hatással vannak az egészségre, közérzetre és emberi kapcsolatainkra.

Az Európai Állattenyésztés Hangja nemrég egy közleményében hívta fel a figyelmet a mediterrán étrend alulértékelt társadalmi és egészségügyi előnyeire, amit az ételek közös elkészítése és társaságban történő elfogyasztása jelent.

Forrás: pixabay.com

A közösen elfogyasztott étel többet ér

Egy új tanulmány feltárta, hogy a mediterrán életmód egészségre gyakorolt hatásainak egy része a társasági életmódnak köszönhető. Az emberek minden nap esznek, nemcsak azért, hogy kielégítsék táplálkozási szükségleteiket, hanem azért is, mert a közös étkezés társadalmi dimenziója az emberi civilizációk, kultúrák központi részét képezte és képezi jelenleg is világszerte.

A mediterrán étrend jellemzően fenntartható, az egészség megőrzése szempontjából optimális összetételű, növeli a hosszú élettartamot, minimalizálja a megbetegedéseket, továbbá az az ételek elkészítését és egymással történő megosztását tekinti alapvető sarokpontnak.

A társasági élet és az egészség szorosan összefüggnek

A társadalmi és a személyes kapcsolatok ápolása jó hatással van az általános közérzetre, elősegítik a közösségi érzés erősödését, és támogató környezetet teremtenek, amelyben az egyén könnyebben tud boldogulni. Ebben a közös étkezések fontos szerepet töltenek be. Amikor mások társaságában vagyunk, az étrend és a táplálkozás mintái jelentősen eltérnek attól, mint amikor egyedül eszünk.

Az egyedül étkező felnőttek kevesebb gyümölcsöt, zöldséget és több egészségtelen ételt fogyasztanak, mint azok, akik másokkal együtt, társaságban étkeznek.

A közösen étkező családok általában egészségesebben táplálkoznak, és a családtagok kisebb valószínűséggel túlsúlyosak vagy elhízottak, a fiatalok tanulmányi eredménye jobb, és javul a mentális egészségi állapotuk. Az étkezőasztal az a hely, ahol a társadalmi kötelékek megerősödnek.

tulipgardencafe.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Ajánló