KezdőlapGasztronómiaNyári grillezés: miért érdemes zöldségeket és gyümölcsöket is használni?

Nyári grillezés: miért érdemes zöldségeket és gyümölcsöket is használni?

A nyár óhatatlanul összefonódik a grillezéssel. A boltok tele vannak grillezni való húsokkal, kolbászokkal vagy sajtokkal. Azonban a zöldségeket és a gyümölcsöket sokan kifelejtik a repertoárból, holott ínycsiklandó és egészséges finomságok készíthetők belőlük szabad tűzön.

Ahhoz, hogy jó grillzöldséget és -gyümölcsöt készíts, érdemes néhány szabályt betartani. Illetve az sem mindegy, mit grillezel!

Forrás: pixabay.com

Hogyan készítsd el a legjobb grillzöldségeket és -gyümölcsöket?

Tökéletesen megsült, szuper grillzöldségeket szeretnél készíteni? A grill begyújtása előtt fogadd meg a következő tanácsokat!

  1. Az egyenletes sütés érdekében mindent egyforma méretűre kell vágnod: ráadásul minden falatba több zöldséget (másként fogalmazva több ízt) tehetsz!
  2. Használj fémnyársat, a fanyárs ugyanis könnyen megég a grillen!
  3. Forgasd meg időben! Ez nyilvánvalónak tűnhet, de fontos! A jó grillezett zöldségnek minden oldala egyenletesen megsült, ezért ügyelj arra, hogy a sütés felénél megforgasd a nyársakat.
  4. Főzés előtt és után fűszerezz! A zöldségek maximális ízesítése érdekében olívaolajjal, sóval és borssal fűszerezz grillezés előtt! Utána ízlés szerint mehet rájuk öntet vagy sokféle friss fűszernövény, esetleg mártogatós szósz.
  5. Ne hagyd ki a szószt! A grillezett zöldségek önmagukban is jók, de egy ízletes szósz csodálatossá teheti őket.

Miket grillezz?

Majdhogynem bármit grillezhetsz, de akadnak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek kifejezetten jól működnek a rácsokon. Az alábbiakat érdemes kipróbálni:

  • cukkini,
  • padlizsán,
  • kukorica,
  • paradicsom,
  • paprika,
  • avokádó,
  • gomba,
  • spárga,
  • karfiol,
  • káposzta,
  • tök,
  • répa,
  • articsóka,
  • brokkoli,
  • római saláta.

A gyümölcsök között is akadnak jó alapanyagok, amelyekre esetleg nem is gondolnál:

  • ananász,
  • barack,
  • füge,
  • eper,
  • görögdinnye,
  • szilva,
  • körte,
  • alma,
  • sárgabarack,
  • citrom,
  • banán.

Láthatod tehát, hogy a megfelelő recepttel a kezedben bármit grillezhetsz, sőt, szuper kísérletezési lehetőség ez. Néhány alaprecept segíthet abban, hogy ne csak köretként tekints a grillzöldségekre és -gyümölcsökre, hanem bátran feldobd őket a rácsokra.

Grillezett zöldségnyárs

Amikre szükséged lesz:

  • olajspray a grillhez,
  • 1 sárga tök kockára vágva,
  • 1 cukkini, kockára vágva,
  • néhány kisebb gomba szárral,
  • 1 kis vöröshagyma darabokra vágva,
  • 1 piros kaliforniai paprika darabokra vágva,
  • 1 zöld kaliforniai paprika darabokra vágva,
  • 1 kukorica kockára vágva
  • extra szűz olívaolaj csepegtetéshez,
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors.

Ami illik mellé szószként: tzatziki, pesto, édes-savanyú szósz.

Forrás: pixabay.com

Így készítsd el!

Melegítsd fel a grillt közepesen magas hőmérsékletűre, és permetezd be tapadásmentesítő spray-vel. A zöldségeket 4 fémnyársra fűzd fel! Locsold meg a zöldségeket olívaolajjal, és sóval, borssal ízesítsd őket! A nyársakat oldalanként 8 percig grillezd, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén megpirulnak. Vedd le a grillről, ízlés szerint fűszerezd, és a kívánt szósszal vagy öntettel tálald!

Grillezett görögdinnye

Amire szükséged lesz:

  • 1 lime leve és héja,
  • 80 gramm méz,
  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • 1 kis görögdinnye vastag szeletekre vágva,
  • frissen tépett mentalevél tálaláshoz,
  • pelyhes tengeri só tálaláshoz.

Így készítsd el!

Melegítsd fel a grillt vagy a grillserpenyőt közepes lángon! Egy közepes tálban keverd össze a lime levét és héját, a mézet és az olívaolajat!

Kend meg a keverékkel a görögdinnyeszeleteket, és helyezd őket a grillre! Addig süsd, amíg a grillnyomok meg nem jelennek, és a gyümölcs kissé meg nem puhul, oldalanként körülbelül 2 percig. Szórd meg mentával és pelyhes tengeri sóval, aztán tálald!

Grillezett endívia fokhagymával és balzsamecettel

Amire szükséged lesz:

  • 6 fej endívia félbevágva,
  • 60 ml olívaolaj,
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva,
  • 2 evőkanál balzsamecet,
  • 2 teáskanál szárított kakukkfű,
  • 1/2 tk tengeri só,
  • 1/2 tk frissen őrölt fehér bors.

Így készítsd el!

Melegítsd elő a grillt közepes lángon! Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a fokhagymát, a balzsamecetet és a kakukkfüvet! Kend meg a keverékkel mindegyik fél endívia mindkét oldalát! Minden darabot szórj meg sóval és borssal! Tedd a grillre, és süsd 6 percig egyszer megfordítva! Amikor az endívia megfonnyadt és enyhén megpirult, vedd le a tűzről, és tálald!

Grillezésre fel: bátran válogass a zöldségek és a gyümölcsök közül, hiszen miért is ne kísérleteznél, ha van rá lehetőséged?

tulipgardencafe.hu / Greendex

Ajánló