A nyár óhatatlanul összefonódik a grillezéssel. A boltok tele vannak grillezni való húsokkal, kolbászokkal vagy sajtokkal. Azonban a zöldségeket és a gyümölcsöket sokan kifelejtik a repertoárból, holott ínycsiklandó és egészséges finomságok készíthetők belőlük szabad tűzön.
Ahhoz, hogy jó grillzöldséget és -gyümölcsöt készíts, érdemes néhány szabályt betartani. Illetve az sem mindegy, mit grillezel!
Hogyan készítsd el a legjobb grillzöldségeket és -gyümölcsöket?
Tökéletesen megsült, szuper grillzöldségeket szeretnél készíteni? A grill begyújtása előtt fogadd meg a következő tanácsokat!
- Az egyenletes sütés érdekében mindent egyforma méretűre kell vágnod: ráadásul minden falatba több zöldséget (másként fogalmazva több ízt) tehetsz!
- Használj fémnyársat, a fanyárs ugyanis könnyen megég a grillen!
- Forgasd meg időben! Ez nyilvánvalónak tűnhet, de fontos! A jó grillezett zöldségnek minden oldala egyenletesen megsült, ezért ügyelj arra, hogy a sütés felénél megforgasd a nyársakat.
- Főzés előtt és után fűszerezz! A zöldségek maximális ízesítése érdekében olívaolajjal, sóval és borssal fűszerezz grillezés előtt! Utána ízlés szerint mehet rájuk öntet vagy sokféle friss fűszernövény, esetleg mártogatós szósz.
- Ne hagyd ki a szószt! A grillezett zöldségek önmagukban is jók, de egy ízletes szósz csodálatossá teheti őket.
Miket grillezz?
Majdhogynem bármit grillezhetsz, de akadnak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek kifejezetten jól működnek a rácsokon. Az alábbiakat érdemes kipróbálni:
- cukkini,
- padlizsán,
- kukorica,
- paradicsom,
- paprika,
- avokádó,
- gomba,
- spárga,
- karfiol,
- káposzta,
- tök,
- répa,
- articsóka,
- brokkoli,
- római saláta.
A gyümölcsök között is akadnak jó alapanyagok, amelyekre esetleg nem is gondolnál:
- ananász,
- barack,
- füge,
- eper,
- görögdinnye,
- szilva,
- körte,
- alma,
- sárgabarack,
- citrom,
- banán.
Láthatod tehát, hogy a megfelelő recepttel a kezedben bármit grillezhetsz, sőt, szuper kísérletezési lehetőség ez. Néhány alaprecept segíthet abban, hogy ne csak köretként tekints a grillzöldségekre és -gyümölcsökre, hanem bátran feldobd őket a rácsokra.
Grillezett zöldségnyárs
Amikre szükséged lesz:
- olajspray a grillhez,
- 1 sárga tök kockára vágva,
- 1 cukkini, kockára vágva,
- néhány kisebb gomba szárral,
- 1 kis vöröshagyma darabokra vágva,
- 1 piros kaliforniai paprika darabokra vágva,
- 1 zöld kaliforniai paprika darabokra vágva,
- 1 kukorica kockára vágva
- extra szűz olívaolaj csepegtetéshez,
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors.
Ami illik mellé szószként: tzatziki, pesto, édes-savanyú szósz.
Így készítsd el!
Melegítsd fel a grillt közepesen magas hőmérsékletűre, és permetezd be tapadásmentesítő spray-vel. A zöldségeket 4 fémnyársra fűzd fel! Locsold meg a zöldségeket olívaolajjal, és sóval, borssal ízesítsd őket! A nyársakat oldalanként 8 percig grillezd, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén megpirulnak. Vedd le a grillről, ízlés szerint fűszerezd, és a kívánt szósszal vagy öntettel tálald!
Grillezett görögdinnye
Amire szükséged lesz:
- 1 lime leve és héja,
- 80 gramm méz,
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 1 kis görögdinnye vastag szeletekre vágva,
- frissen tépett mentalevél tálaláshoz,
- pelyhes tengeri só tálaláshoz.
Így készítsd el!
Melegítsd fel a grillt vagy a grillserpenyőt közepes lángon! Egy közepes tálban keverd össze a lime levét és héját, a mézet és az olívaolajat!
Kend meg a keverékkel a görögdinnyeszeleteket, és helyezd őket a grillre! Addig süsd, amíg a grillnyomok meg nem jelennek, és a gyümölcs kissé meg nem puhul, oldalanként körülbelül 2 percig. Szórd meg mentával és pelyhes tengeri sóval, aztán tálald!
Grillezett endívia fokhagymával és balzsamecettel
Amire szükséged lesz:
- 6 fej endívia félbevágva,
- 60 ml olívaolaj,
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva,
- 2 evőkanál balzsamecet,
- 2 teáskanál szárított kakukkfű,
- 1/2 tk tengeri só,
- 1/2 tk frissen őrölt fehér bors.
Így készítsd el!
Melegítsd elő a grillt közepes lángon! Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a fokhagymát, a balzsamecetet és a kakukkfüvet! Kend meg a keverékkel mindegyik fél endívia mindkét oldalát! Minden darabot szórj meg sóval és borssal! Tedd a grillre, és süsd 6 percig egyszer megfordítva! Amikor az endívia megfonnyadt és enyhén megpirult, vedd le a tűzről, és tálald!
Grillezésre fel: bátran válogass a zöldségek és a gyümölcsök közül, hiszen miért is ne kísérleteznél, ha van rá lehetőséged?
tulipgardencafe.hu / Greendex