KezdőlapGasztronómiaJavában tart a lecsószezon

Javában tart a lecsószezon

A nagy szárazság ellenére is vannak zöldségek, amelyek jó termést hoztak. A paradicsom jól, míg a paprika nehezen viselte a meleget, ennek ellenére sokan raknak el lecsót.

A nagy forróság és a csapadékmentes időjárás nem kedvezett az idei zöldség- és gyümölcstermésnek. Ennek ellenére a lecsó alapanyagai, így a paradicsom, a paprika és a hagyma viszonylag jó termést hoztak.

Forrás: pxhere.com

Sokan raknak el lecsót télire

Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldségbolt vezetője portálunk érdeklődésére elmondta, hogy bőséges választék van paradicsomból a boltok és a zöldségesek polcain. Kapható már a befőző paradicsom is, de sokan inkább csak pótolni viszik, ugyanis jó lett a kertekben az idei termés. Ha ugyanis folyamatosan locsolják, akkor bőséges paradicsom teremhet. Hozzátette: a paprika esetében már kevésbé jó a termés, ugyanis nagyon meleg van rá és a szárazság miatt tönkremegy. A lecsónak való paprika kilónkénti ára 500-700 forint között mozog. Emellett a hagymatermés nem rossz, de a legtöbb az külföldről behozott, az ára pedig 350 forint körül mozog.

Juhász Dávid arra is kitért, hogy még mindig népszerű étel a lecsó, amelyet szívesen raknak el télire, de a legtöbben megtermelik a kertben a hozzávalókat és azokból készítik el.

Számos módon készíthető el a lecsó

Szabó Kitti, salgótarjáni lakos kifejtette portálunknak, hogy a kertben termett paradicsomból, hagymából és paprikából nyaranta gyakran készít lecsót, mert azt a család nagyon szereti.

– Mindig szalonnával és kolbásszal készítem, amely plusz ízt ad neki. Nagyon furcsa, de kevesen ismerik ezt a receptet. Van, aki tojást üt rá, de tarhonyával is nagyon finom. Van egy praktika is, amit nagymamám tanított, miszerint, ha a paradicsom héját lehúzzuk, akkor a gyomrot sem terheli annyira ez az étel. Ugyanezt a célt szolgálja a habarás is – mondta Szabó Kitti, aki elárulta azt is, hogy néha télire is szokott elrakni a paradicsomos finomságból, vagy a fagyasztóba tesz el belőle.

agrotrend.hu / nool.hu

Ajánló