KezdőlapÉrdekességekMiért érdemes aszalt fügét készítened?

Miért érdemes aszalt fügét készítened?

Az aszalt füge nem csupán finom nassolnivaló, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Gazdag tápanyagforrás, ráadásul hosszabb ideig eltartható, így egész évben élvezheted a nyári ízeket. De hogyan is készíthetsz otthon aszalt fügét, és miért érdemes beépíteni étrendedbe?

Forrás: pixabay.com

Az aszalt füge hosszú távon táplál, és számos gyógyhatással gazdagítja étrendedet. Fogyaszthatod magában, salátákhoz, müzlikhez adhatod, vagy süteményekben is felhasználhatod.

Hogyan aszalj fügét otthon?

Az aszalás egyszerű és praktikus módja a füge tartósításának. Ehhez két fő módszert alkalmazhatsz: a sütőt vagy az aszalógépet.

Füge aszalása sütőben

Válogasd ki az érett, de nem túl puha fügéket. Mosd meg őket alaposan, majd egy tiszta konyharuhával töröld szárazra.Vágd félbe vagy szeleteld fel a fügéket, attól függően, mennyire szeretnéd, hogy gyorsan megszáradjanak.Helyezd a fügéket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Állítsd a sütőt körülbelül 60-70°C-ra. Az alacsony hőmérséklet megőrzi a tápanyagokat, de türelmet igényel, mert a folyamat több órát vesz igénybe (4-8 óra is lehet). Félidőben forgasd meg a fügéket.Amikor a fügék összezsugorodtak és rugalmasak, vedd ki őket a sütőből. Hagyd teljesen kihűlni, majd tárold légmentesen zárható üvegekben vagy zacskókban.

Füge aszalása aszalógépben

Ugyanúgy készítsd elő a fügéket, mint a sütős módszernél. Helyezd a fügéket az aszalógép tálcáira. Állítsd be a gépet 55-60°C-ra, és aszalj 10-12 órán keresztül, a füge méretétől és víztartalmától függően. Néha érdemes megforgatni őket, hogy egyenletesen száradjanak. Miután a fügék teljesen megszáradtak, légmentesen zárható tárolóedénybe helyezheted őket, és hűvös, sötét helyen tárolhatod hónapokig.

Az aszalt füge gyógyhatásai

Az aszalt füge nemcsak ízletes, de rendkívül tápláló is. Íme néhány fontos gyógyhatása:

  • Emésztés támogatása: Az aszalt füge kiváló rostforrás, amely segíti az emésztést és megelőzi a székrekedést. Az oldható rostok javítják a bélmozgást és támogatják az egészséges bélflórát.
  • Vércukorszint szabályozása: Bár az aszalt füge természetesen magas cukortartalommal rendelkezik, mérsékelt fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában. A benne lévő rostok lassítják a cukor felszívódását, így egyensúlyban tarthatod az inzulinszintet.
  • Kalciumforrás: Az aszalt füge kiváló kalciumforrás, ami különösen fontos a csontok egészségének megőrzésében. Napi néhány szem aszalt füge hozzásegíthet a kalciumbevitelhez, amely segít megelőzni a csontritkulást.
  • Antioxidáns hatás: Az aszalt füge antioxidánsokat tartalmaz, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, és védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen. Ezáltal segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, mint például a szívbetegségek vagy a rák egyes típusai.
  • Vérnyomás szabályozása: A füge káliumtartalma segít egyensúlyban tartani a vérnyomást. A magas káliumtartalmú étrend csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát, és javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget.

Az aszalt füge nemcsak egészséges nassolnivaló, de nagyszerű módja annak, hogy télire eltedd a nyári ízeket. A házi aszalás biztosítja, hogy tartósítószerek nélkül készüljön, és megőrizd a gyümölcs minden értékes tápanyagát.

tulipgardencafe.hu / EGÉSZSÉGTÉR.HU

Ajánló