A birsalmát elvileg a fagyok sem bántják annyira és a szárazságot is jól tűri, de öntözés nélkül nem érdemes már foglalkozni vele. Sok oldalúan feldolgozható, így készülhet belőle birsalmasajt, pálinka, fröccs, kompót, vagy ivólé. Amire nagyon oda kell figyelni, az a növényvédelem, ami igen nehézkes. Nagy ellensége a tűzelhalás, ezért a védekezés már a virágzástól kezdve el kell, hogy kezdődjön. A fajtaválaszték is bővült, így aki többször szeretne szüretelni birsalmát, annak rendelkezésre állnak kései és korai fajták egyaránt.
Az idei év jól sikerült a birsalma szempontjából, hiszen az időjárás jelentősen melegebb volt a szokásosnál, ami hetekkel előrébb hozta a virágzást és minden más fenológiai fázist, így jó terméseredmények születtek.Nem volt ez így az előző években, ugyanis tavaly a birset virágzás közben érte afagykár, ami miatt majdnem száz százalékos volt akár, így nagyon kevés gyümölcs maradt és azt is elverte a beérés előtta jégeső bizonyos térségekben.A 2022-es történelmi aszály a gyümölcsöket, így a birset sem kímélte, ezért az ültetvényeket – ahol ezt már akkor felismerték –folyamatosan öntözni kellett.
Kerüljük az átfertőződés veszélyét
A kertészeti szakemberek a jövőre nézve felhívják a figyelmet egy fontos teendőre, ez pedig a többszöri metszés. A tűzelhalásos ágaktól egyesével meg kell szabadítani a fát, de közben fertőtleníteni kell az ollókat minden egyes vágás után, hogy ne vigyük át fáról fára a fertőzést. Ezt a törődést meg is hálálja gyümölcs, de a tűzelhalás miatt sokan kétszer is meggondolják, hogy hosszabb távon érdemes-e foglalkozni vele. Olyan helyre ajánlott ültetni ezért, ahol nincs a közelben más gyümölcs, ami az átfertőződés miatt veszélyt jelentene rá.
Szakmai tanácsokra mindenképpen szükség van a jó fajtaválasztás miatt
Kevés a birsültetvény Magyarországon, ezért keresleti piac alakult a birsre – főleg a pálinka miatt. Sokat szenvedtek az aszály miatt a termelők, ezért csak öntözéssel éri meg vele foglalkozni a jövőben. Somogyban például az érési időben két vihar is megtépázta az ültetvényeket, ami félig érett állapotban verte le a gyümölcsöt. Érett állapotban lehet a legtöbbet kihozni belőle, ezért várni kell az ideális pillanatig.
A borászok azt mondják, hogy birslé formájában is szeretik a vendégek, nem csak pálinkaként, de az ideális íz arányok beállításához hagyományos almára is szükség van. Ne felejtsük el, hogy fröccs formájában is kínálhatjuk a vendégeknek, de gyümölcslevest és télire kompótot is készíthetünk belőle.
A birsalma mindig szeptember végén, vagyoktóber elején érik, de idénmeglepően korán kezdődött a szüret a korai tavasz miatt.Sokan apiacokon emiatt korábban is beszerezhették:850-től 1500 forintig mozogtakaz árak, de termelőktől kis- és nagy tételben egyaránt megvásárolhatómost is500 forintos kilogrammonkénti áron, de szedd magad akció keretében ennél is olcsóbban.
tulipgardencafe.hu / Növényvédőszer.hu