Egyre több kutatás igazolja a kávé pozitív hatását az egészségre: egy átfogó tanulmány szerint csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a rák miatti halálozás kockázatát.
A kávé megítélése sokat változott, egyre több kutatás cáfol rá az állítólagos egészségügyi kockázataira. Marc Gunter londoni professzor szerint a kávéfogyasztás rendkívül pozitívan hat az egészségre – írja a BBC híradása nyomán az Index.
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) táplálkozási és anyagcsererészlegének korábbi vezetője tanulmányt készített, miután megvizsgálta félmillió európai kávéfogyasztási szokásait. A 16 évet felölelő kutatás meglepő eredményt hozott:
megállapították, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a stroke, a szívbetegségek és a rák miatti halálozás kockázatát.
A professzor úgy véli, kevesebb betegségben szenvednek azok, akik naponta legfeljebb négy csésze kávét megisznak. A pozitív hatásokat a koffeinmentes kávéknál is észlelték, mivel a jótékony eredményeket alapvetően nem a koffein hatóanyaga idézi elő.
A Bristoli Egyetem kutatója, Peter Rogers arról írt, hogy az emberi szervezet egy idő után hozzászokik a rendszeres koffeinbevitelhez, így később nem lesz képes ugyanolyan mértékben fokozni a koncentrációt.