Ártatlannak tűnő gombafajokkal van teli az erdő. Ha nem is vagyunk gombaszakértők, jobb, ha tisztában vagyunk azzal, milyen gomba kerül a kosarunkba.
Javában tart a tavaszi gombaszezon, ami veszélyeket tartogat
Érdemes tájékozódnunk arról, mely gomba ehető, s mi az, amit jobb, ha nem viszünk haza. Önjelölt gombászok szedik össze az avar kincseit országszerte, akik, ha nem elég óvatosak, bizony egészségüket is kockáztathatják.
A tavaszi időszakban bújnak elő a csemegegombának számító kucsmagombák, melyeknek vannak mérgező gombapárjai a papsapkagombák nemzetségéből. A legjobban a süveg szerkezete és felülete valamint a termőtest üregessége alapján lehet őket jól megkülönböztetni
– részletezte a portál megkeresésére Makkos Péter gombaszakellenőr.
A szakellenőr véleménye szerint tehát a legfontosabb, hogy ismerjük a gyűjteni és az elkerülni kívánt mérgező gombák határozóbélyegeit is, különbözőségeiket felismerve már teszünk egy lépést a biztonságos gombagyűjtés felé.
A hegyes, az ízletes vagy épp a fattyú kucsmagombát például úgy lehet megkülönböztetni a hozzájuk valamennyire hasonlító, mérget tartalmazó papsapkagombáktól, hogy előbbiek hosszában kettévágott termőteste egyetlen üreget alkot, utóbbiaké meg többüregű
– hívta fel rá a figyelmet a szakellenőr, és kiemelte, hogy kucsmagombák süvegének felülete méhsejtszerűen gödörkés, míg a papsapkagombáké pedig szabálytalanul redős, agyvelőszerűen tekervényes.
A kucsmagombák után a téglavörös susulyka és a májusi pereszke gombapárosa bújik majd elő az avar alól, érdemes már most utánajárni, hogy lehet őket megkülönböztetni.
A mérgező gyilkos galóca okozott már tragédiát. Ennek kapcsán is fontos betartani, hogy a megtalált gombákat fogyasztás előtt célszerű megmutatni gombaszakellenőrnek, hogy kiszűrje a nem fogyasztható, esetenként halálosan mérgező gombákat.
A gombaszakellenőrök országos listáját ITT lehet megtekinteni.