KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy készül az igazán finom pitypang-méz

Így készül az igazán finom pitypang-méz

Természetes, olcsó és tele van napfénnyel – a pitypangméz vagy más néven pitypangszirup a tavasz egyik legcsodálatosabb ajándéka. A napsárga virágok nemcsak a kertek és mezők díszei, hanem igazi kincset rejtenek: belőlük ízletes, mézre emlékeztető szirup készíthető, amely tökéletes édesítő teába, palacsintára vagy akár süteményekbe is. A cikkben megmutatjuk, hogyan készíthető el otthon ez az illatos, aranyló szirupot – tartósítószerek és mesterséges adalékok nélkül.

Virág, Pitypang, Vadvirág, Magvak
Forrás: pixabay

A pitypang szinte mindenhol előforduló, közönséges gyomnövény, amely tavasszal áprilistól júniusig virágzik. A pitypangméz készítéséhez a teljesen kinyílt, sárga virágfejeket gyűjtjük – ezek tartalmazzák a legtöbb nektárt és illóolajat.

Így ismerhető fel a megfelelő növény

Élénksárga, bokros virágfej, amely a szár végén ül magányosan.

A levelek hosszúkásak, fűrészes szélűek, tőlevélrózsában helyezkednek el.

A virágszár üreges, tejnedvet tartalmaz – ha letörjük, fehér, tejszerű folyadék szivárog belőle.

Fontos megkülönböztetni más hasonló virágú növényektől, például a kutyatejféléktől vagy a bika-gyomoktól, amelyek nem alkalmasak fogyasztásra!

Erre figyeljünk a gyűjtés során

Tiszta területről szedjük: csak forgalomtól távoli, vegyszermentes rétekről, kertekből vagy udvarokról gyűjtsük, elkerülve az út menti, szennyezett növényeket.

Ne szedjük le az egész növényt, hanem csak a virágfejeket, lehetőleg reggel, napos időben, amikor a virágok teljesen kinyíltak.

Tartsuk be a mennyiségi korlátokat: ne vigyük el az összes virágot egy területről, hagyjunk a beporzóknak és a természetnek is!

Ne használjunk műanyag zacskót: a virágok könnyen befüllednek, inkább kosárba vagy vászonzsákba gyűjtsük őket.

A következő lépés a szirup elkészítése, a Nosalty receptje így szól:

Pitypangszirup

Hozzávalók

  • 2 marék pitypang
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 db karikára vágott citrom
  • 1 l hideg víz

Elkészítés

pitypang virágját leszedjük és jól megmossuk, majd 1 liter hideg vízben feltesszük főni.

Amikor bugyogni kezd, levesszük a tűzről és egy éjszakára állni hagyjuk a főzetet.

Másnap egy szitára öntjük, lecsepegtetjük, kinyomkodjuk.

A citromot, a cukrot hozzáadjuk a léhez.

Fedő nélkül a legkisebb lángon melegítjük. Pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon.

Egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni. Ellenőrizzük az állagát!

Kétszer-háromszor felforrósítjuk, majd hagyjuk lehűlni.

 

Tulipgardencafe.hu/ Sokszinüvidek

Ajánló