Home Érdekességek Íme a vitaminokban gazdag, friss fűszer, ami a magyar konyhában is helyet kér

Íme a vitaminokban gazdag, friss fűszer, ami a magyar konyhában is helyet kér

0
Íme a vitaminokban gazdag, friss fűszer, ami a magyar konyhában is helyet kér
Forrás: wikipedia.hu
Valódi vitamin- és ásványianyag-forrás, ráadásul minden része – a magtól a levélig – ehető és hasznos. Valóságos egészségbomba, amely a mindennapi étrendben is megállná a helyét, ám mi mégis keveset használjuk, talán azért, mert legtöbben a curry-hez vagy a távol-keleti fogásokhoz kötik. Pedig a koriander, ez a friss, zöld fűszer a magyar konyhában is könnyedén slágerré válhatna.
Forrás: wikipedia.hu

Nemcsak különleges, karakteres íze miatt érdemes beépíteni az ételeinkbe, hanem azért is, mert valódi vitamin- és ásványianyag-forrás, ráadásul minden része – a magtól a levélig – ehető és hasznos.

6 ok, amiért érdemes gyakran fogyasztani

1. Vitamin- és ásványianyag-bomba

A koriander levelei tele vannak A-, C- és K-vitaminnal, a magok pedig értékes ásványi anyagokat – például vasat, magnéziumot és kalciumot – tartalmaznak. Ezek segítenek erősíteni az immunrendszert, és támogatják a csontjainkat is.

2. Serkenti az emésztést

A koriander nemcsak finom ízt kölcsönöz az ételeinknek, de az emésztésünket is támogatja. Enyhítheti a puffadást, segíthet a görcsök ellen, és étvágygerjesztő hatása is van.

3. Csökkenti a gyulladást

Ez a kevésbé ismert fűszernövény ráadásul tele van antioxidánsokkal, amik segítenek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat. A benne található ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönhetően jó hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre is: szabályozza a szívverést, csökkenti a magas koleszterinszintet, és a vérnyomásra is jótékonyan hat. Ezeknek a tulajdonságainak – illetve antioxidáns hatásainak – köszönhetően védi a vérereket a károsodásoktól, így csökkentheti olyan betegségek kockázatát, mint az érszűkület, a stroke vagy a szívroham.

4. Méregtelenít

Kutatások szerint a koriander hozzájárulhat a nehézfémek – például a higany vagy az ólom – kiürítéséhez a szervezetből, így természetes „tisztítókúraként” is bevethető.

5. Segíthet a pihentető alvásban

A rendszeres korianderfogyasztás az alvás minőségére is pozitív hatással lehet. A benne található B-vitaminok idegnyugtató hatásúak, így segíthetnek csökkenteni a stresszt és oldani a feszültséget.

6. Egy csipet frissesség minden ételben

Akár salátába szórjuk, akár curryt fűszerezünk vele, a koriander friss, citrusos íze azonnal feldobja az ételt.

Így használhatjuk az ételekben

A koriander tehát nem csak az ázsiai konyha sztárja lehet, de a mi konyhánké is – ráadásul könnyedén beilleszthető a mindennapi ételeinkbe.

  • Szórhatjuk frissen salátákra vagy levesek tetejére,
  • Belekeverhetjük smoothie-ba vagy pestóba,
  • Megpiríthatjuk a magjait, és fűszerezhetünk vele a húsokat, zöldségeket vagy akár a kenyeret is.

Elsőre szokatlan lehet az íze, de elég egy apró csokor a tányér szélére, és hamar rá lehet kapni üdítő, friss zamatára.

tulipgardencafe.hu / Sokszínű Vidék