Home Gasztronómia Az ősz a gombaszedésről szól, és ha már leszedtük, akkor nem árt megőrizni az ízét télire.

Az ősz a gombaszedésről szól, és ha már leszedtük, akkor nem árt megőrizni az ízét télire.

0
Szereted a gombát, és nem szeretnéd, hogy a szezonja hamar véget érjen? Savanyítsd! Ennek a bevált és egyszerű receptnek köszönhetően még a hosszú téli estéken is élvezheted az erdő illatos ajándékait.

Az ősz a gombaszedésről szól, és ha már leszedtük, akkor nem árt megőrizni az ízét télire. A gombák aromájának megőrzésére az egyik legjobb mód a savanyítás. Az enyhe ecetes-fűszeres pác nemcsak meghosszabbítja az eltarthatóságot, de olyan ízt is ad a gombáknak, amit húsokhoz, salátákhoz vagy csak kenyérre kenve is értékelni fogunk.

Gomba, Kosár, Gombát, Erdő, Ősz
Forrás: pixabay

Íme egy recept, ami bárki számára könnyen elkészíthető:

Hozzávalók:

  • 0,8 kilogramm erdei gomba
  • 250 ml 8%-os ecet
  • 20 gramm cukor
  • 40 gramm só
  • 4 babérlevél
  • 2 evőkanál mustármag
  • 6 szem szegfűbors
  • 6 egész fekete bors

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a gombát , vágjuk nagyobb darabokra. Forraljunk fel 20 gramm sóval elkevert vizet, adjuk hozzá a gombát, és főzzük 5 percig. Öt perc elteltével szűrjük le a gombát, öblítsük le vízzel, és hagyjuk kihűlni. Amíg a gombák hűlnek, készítsük el a pácot.

Öntsünk 750 ml vizet és a maradék sót (kb. 20 g) egy fazékba, majd adjunk hozzá ecetet, cukrot és fűszereket, és forraljuk fel. Ezután vegyük ki a pácból a babérlevelet, a szegfűborsot. A mustármagot benne hagyhatjuk. Vannak, akik az összes fűszert kiveszik, ezt mindenki maga dönti el.

A megfőtt, kihűlt gombákat tegyük sterilizált üvegekbe, öntsük fel a páclével, és zárjuk le. Ezután sterilizáljuk egy fazék vízben: a víznek az üvegek magasságának negyedéig-feléig kell érnie. Sterilizáljunk  90–100 °C-on körülbelül 20–30 percig. Ezután fejjel lefelé fordíthatjuk őket, hogy tökéletesen lezárjuk az üvegeket.

Tulipgardencafe.hu/ Sokszinüvidek

Exit mobile version