Az ősz a gombaszedésről szól, és ha már leszedtük, akkor nem árt megőrizni az ízét télire. A gombák aromájának megőrzésére az egyik legjobb mód a savanyítás. Az enyhe ecetes-fűszeres pác nemcsak meghosszabbítja az eltarthatóságot, de olyan ízt is ad a gombáknak, amit húsokhoz, salátákhoz vagy csak kenyérre kenve is értékelni fogunk.

Íme egy recept, ami bárki számára könnyen elkészíthető:
Hozzávalók:
- 0,8 kilogramm erdei gomba
- 250 ml 8%-os ecet
- 20 gramm cukor
- 40 gramm só
- 4 babérlevél
- 2 evőkanál mustármag
- 6 szem szegfűbors
- 6 egész fekete bors
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a gombát , vágjuk nagyobb darabokra. Forraljunk fel 20 gramm sóval elkevert vizet, adjuk hozzá a gombát, és főzzük 5 percig. Öt perc elteltével szűrjük le a gombát, öblítsük le vízzel, és hagyjuk kihűlni. Amíg a gombák hűlnek, készítsük el a pácot.
Öntsünk 750 ml vizet és a maradék sót (kb. 20 g) egy fazékba, majd adjunk hozzá ecetet, cukrot és fűszereket, és forraljuk fel. Ezután vegyük ki a pácból a babérlevelet, a szegfűborsot. A mustármagot benne hagyhatjuk. Vannak, akik az összes fűszert kiveszik, ezt mindenki maga dönti el.
A megfőtt, kihűlt gombákat tegyük sterilizált üvegekbe, öntsük fel a páclével, és zárjuk le. Ezután sterilizáljuk egy fazék vízben: a víznek az üvegek magasságának negyedéig-feléig kell érnie. Sterilizáljunk 90–100 °C-on körülbelül 20–30 percig. Ezután fejjel lefelé fordíthatjuk őket, hogy tökéletesen lezárjuk az üvegeket.
Tulipgardencafe.hu/ Sokszinüvidek