Miután elérte a tonnánkénti 100 ezer forintot a durum hazai ára, érdemes kicsit körülnézni piacán. Ahogy növekszik az aestivum búzához mért árkülönbség, egyre többen kapják fel a fejüket, és gondolkodnak el a durumtermelésről. Ehhez azonban nem árt azért néhány dologgal tisztában lenni.
Komoly áruhiány Németországban
A topagrar minapi cikke szerint a 215 ezer tonnás idei német durumbúza termés messze nem fedezi az igényeket. Mivel a nemzetközi kínálat is alacsony, a malmok „kétségbeesetten” keresik a durumbúzát. E mögött az van, hogy
- a hőség és az aszály miatt az USA-ban és Kanadában csökkent idén leginkább a termés, ami a magyar durumnak is magasra tolta az árát. Kanada – a durumbúza legnagyobb exportőre – idén csak feleannyit takarít be, mint az előző évben. Ez önmagában is a világpiac kínálatának felborulását eredményezi. Kanada termésének rendszerint 90 százalékát exportálja az EU-ba, az USA-ba;
- a tésztagyártók a kínálat szűkülésére figyelmeztetnek világszerte. A durum fontos alapanyaga a tészta mellett a kuszkusznak és a bulgurnak is. Helyettesíteni nem egyszerű. A korszerű, egészséges táplálkozásnak ugyanúgy kedvelt alkotója, mint a hagyományos étrendnek;
- a világ búzatermelésének 5-8 százaléka a durum, de csak a termés ötöde kerül a világpiacra;
- míg Észak-Amerikában a tavaszi, addig Európában az őszi vetésű durum terjed el. Mivel a világ messze legnagyobb durum exportőre Kanada, nagy jelentősége van annak, hogy ott csak akkor vetnek, amikor pontosan tudják az európai vetések telelési állapotát;
- a termés idén térségünkben a szokásosnál is alacsonyabb. Olaszország és Törökország termése jó, de az importigényük ennek ellenére is jelentős;
- a nyolc németországi durumbúza malom évente 400 ezer tonnát őröl. A termés és a termőterület növekedése ellenére a német durum (215 ezer t) messze nem fedezi a keresletet;
- ugyanakkor a durumbúza iránti kereslet évek óta növekszik. Emiatt a globális készletek összezsugorodtak és 14 éves mélypontot értek el. Mindez óriási áremelkedéshez vezetett;
- Olaszországban a durumbúza 60 százalékos áremelkedésen ment keresztül január óta. jelenleg 480 euró/t az ár, ami körülbelül 168 ezer Ft/tonnának felel meg. A spanyol piac viszont még ezt is képes volt túlszárnyalni. Ott 280 euró/tonnáról 510 euró/tonnára ugrott idén az ár, az mintegy 178,5 ezer Ft/t.
Az EU termés nő, de nem eléggé
Az EU a világ legnagyobb durumpiaca, de tartósan importőri pozícióban van. Az Európai Unió durumigénye jóval nagyobb ütemben emelkedik, mint termelése. Ez tartósan növekvő importigényt támaszt. Az előbbiekben bemutatott hiány miatt azonban ezt csak igen magas áron tudja idén megtenni.
Az idei termésről szóló adatok szerint elérte a 8 millió tonnát a durumtermés. Ebben a terület és a hozamok emelkedése egyaránt szerepet játszott.
Az EU középtávú előrejelzése szerint 2030-ig az EU durumtermelése kismértékű, egy százalék alatti csökkenést fog mutatni. A fogyasztás gyakorlatilag nem változik. Így az import tovább emelkedik. Az előrejelzés mögött a termelési feltételek romlása, az időjárási szélsőségek állandósulása, illetve az aestivum piac húzása rejlik.
Nálunk is export célú a termelés
A vetésterület növekedés 2019-ben megtört ugyan, de meggyőződésünk, hogy az előttünk álló években újra emelkedni fog. A durumtermelés költségei átlagosan mintegy 10 százalékkal haladják meg a közönséges búzáét (vetőmag, műtrágya és növényvédőszer oldalon). Nyilván szaktudás és infrastruktúra igényes, de a biztos, jól fizető piac vonzása népszerűbbé fogja tenni a durumtermelést. Nem kezdek itt hosszú méltatásába a sárgapigment-tartalomtól, a vetésforgóba illeszthetőségen át, a fogyasztói trendekig, a lényeg, hogy a durum jó nyomvonalon mozog.
Terméseredmények
Nem nehéz előre jelezni, hogy az idei termésből újra kimagasló arányban fog exportra kerülni a durum. Az elmúlt évek adatai jól mutatják, hogy a terméstől függően, de egyértelműen elsősorban exportcélra állítjuk elő a durumot.
Durum külkereskedelem, ezer tonna
Erste Agrár következtetések, előrejelzések
- A durum illeszkedik az egészségtrendekbe;
- Középtávon is stabil árak;
- Kereslete tartósan fog növekedni az előttünk álló években belföldön és külföldön egyaránt;
- Erre a funkcionális élelmiszerek fejlesztésével rá lehet erősíteni;
- Az új fajták szerepe növekedni fog: pl. magas amilóz tartalmú, lágy durum, bíbor durum;
- Jó irány a bio!
- Az ellenőrzött termelésben a jövő!
A durumbúza árazását több tényező befolyásolja
- A kanadai durum nyomása az európai piacra (kanadai készletszint);
- A malmok vásárlásai: 6-8 hónapra előre kötik le az őrlésre kerülő durum mennyiségét és árát, ez stabilizálja a piacot;
- A durumbúza piacán nincs nyilvános hazai árfigyelési rendszer;
- Referenciával legfeljebb a bolognai árutőzsde szolgál, ahol viszont csak azonnali piaca van a durumnak.
Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ
A cikk hasonló érdekességek mellett elérhető az agrotrend.hu oldalon is!