Nemcsak finom a termésük, hanem ezek az almafák ellenállnak a betegségeknek is.
Az almafák kiválasztása: így döntsünk!
Mivel közvetlenül a fáról fogod élvezni a friss gyümölcsöt, hű leszel az öreg angol közmondáshoz, miszerint „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja”.
De az esztétikus tájépítészetben, az almafák használata nem korlátozódik a virágzási időszakukra. Egy sor almafa mutatós falként védheti a magánéletünket, ősszel csakúgy, mint nyáron. Vagy lehet, hogy már van kerítésed, de az túlságosan csupasznak tűnik, és ezért szeretnéd kicsit feldíszíteni.
Az almafa különböző törpe változatai szolgálhatnak „öltözékként”, amit művészien végigfuttathatsz a kerítésed mentén. Ezt lugasnak nevezik. A törpe (13-20 cm) és fél-törpe fajták (25-35 cm) jobban megfelelnek lugasnak, mint a normál almák (50-75 cm).
De ne számíts arra, hogy a törpe fajták ugyanannyira szívósak lesznek, mint a fél-törpe és a normál fajták. Azok, akik a törpe alma számára megfelelő klímájú térségben laknak, ki kellene használniuk ezt, mivel így nem kell majd annyit várni az érett gyümölcsökre (néhány év) ültetés után, mint a normál típusú fák esetében (5-6 év). Érdemes megemlítenem, hogy az almafafajtákon kívül, más tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy milyen gyorsan fognak majd az ágak a rekordtermés terhétől meghajolni.
A legfinomabb almák
Azon kívül, hogy törpét, vagy normált választasz, fontos, hogy olyan fajták mellett döntsél, amelyek a te környékeden nőnek a legjobban.
„Golden Delicious”
„Cortland”
„Haralred”
„Honeycrisp”
Miután megtudtad, hogy milyen típusú almafákat növeszthetsz, a kérdés az, hogy milyen ízűt szeretnél növeszteni. Ebben a döntésedben részben az ízlelőbimbóidnak lesz szerepük. Ízleld meg a fajtákat, mielőtt döntenél. Vedd figyelembe mind az ízt (pl. édes vagy fanyar), mind a struktúráját (néhányunkat a ropogóssága jobban foglalkoztat, mint az íze). Persze az is fontos, hogy hogyan fogod elfogyasztani őket. Ha tortát akarsz készíteni, akkor más fajtákat fogsz választani, mint amiket uzsonnázásra használnál. Itt látható néhány példa, hogy melyik fajta, milyen ízű:
„Honeycrisp” – édes
„Granny Smith” – kesernyés, savanykás
„Macoun” – ropogós
„Northern Spy”, „Liberty” és „Golden Delicious” – tortakészítés
A legellenállóbb almafák
De nem mindenki akarja azt, hogy az ízlelőbimbói döntsenek a kérdésben: alapvetően az izmainkra hallgatunk választáskor – vagyis elkerülni az izomfájdalmakat azáltal, hogy könnyen gondozható típust választunk. Az utóbbi esetben, a betegségekkel szemben ellenálló típusok győzedelmeskednek a permetezést igénylők fölött – íztől függetlenül. Négy betegség támadja meg általában az almafákat: a tűzelhalás, az alma varasodása, az alma rozsda és a lisztharmat. A következő fajták valamennyire ellenállóak ezekre a betegségekre:
„Enterprise”
„Liberty”
„Freedon”
„Redfree”
Tulipgarden Café / edenkert.hu