KezdőlapGasztronómiaFontos ellenőrizni a tojásokat, ha ezt látja rajta ne vegye meg

Fontos ellenőrizni a tojásokat, ha ezt látja rajta ne vegye meg

Súlyos fertőzést kockáztatsz.

Sokszor csak hazaérve vesszük észre, hogy a tojásos dobozban repedt tojás van. Éppen ezért fontos, hogy minden egyes tojást alaposan ellenőrizzünk a boltban, mielőtt a kosarunkba tesszük, mert a repedés gyakran a tojás alján található. Azonban még ha gyorsan át is nézzük a dobozt, előfordulhat, hogy otthon veszünk csak észre a tojás alján megbúvó apró repedést, írta a Life.hu.

Mi legyen a sorsa a repedt tojásnak?

Először vedd figyelembe, mikor keletkezett a repedés rajta. Ha szerencsétlenül jártál a boltban, és hazavittél egy vagy két repedt tojást, inkább dobd ki őket vagy ha van rá lehetőséged, komposztáld.

A baktériumok idővel bejuthatnak a tojásokba a héjon keletkezett repedéseken keresztül

Mivel nem tudhatjuk, mennyi ideje sérült meg a tojás természetes védőrétege, nem lehet biztosan tudni, hogy mennyi ideje fejlődhettek a baktériumok, amelyek esetleg megfertőzhetik a tojást.

Bár bármely repedt tojástól érdemes óvakodni, a nagy repedések jelentik a legnagyobb kockázatot. A Tufts University által végzett kutatás kimutatta, hogy azok a tojásokon, amelyeken nagy repedés található, nagyobb eséllyel fertőzött szalmonellával, mint azok, amiken hajszálrepedésesek találhatóak.

Ha a tojás már egy ideje repedt, vagy ha az eladás előtt hosszabb ideig állt, jobb elkerülni a fogyasztását, különösen nyersen.

Ha a tojások otthon repedtek meg, tehát pontosan tudod, hogy mikor keletezett rajta a repedés, akkor még mindig menthetők, de minél előbb fel kell használni.

A főzés megöli a tojásokban lévő baktériumokat?

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint a baktériumokat, mint például a szalmonellát, elpusztíthatod, ha a tojásokat kb. 70°C belső hőmérsékletre főzöd, mielőtt elfogyasztanád őket.

Tehát a repedt tojásokat csak jól átfőzve használd fel, mivel a magas hőmérséklet elpusztítja a potenciális baktériumokat.
Ha a tojásnak kellemetlen szaga van, az azt jelenti, hogy már megromlott, és nem biztonságos fogyasztani.

A tojás az egyik legsokoldalúbb alapélelmiszerünk, amit fogyasztunk sütve, főzve, rántotta, tükörtojás vagy lágytojás formájában, keménytojásként salátákban, magában sajttal, felvágottakkal kenyér kíséretében. Azonban amikor tojást vásárolunk vannak olyan dolgok, amikre fokozottan figyelnünk kell.

 

Tulipgardencafe.hu/ Sokszinüvidek

Ajánló