

Nemcsak különleges, karakteres íze miatt érdemes beépíteni az ételeinkbe, hanem azért is, mert valódi vitamin- és ásványianyag-forrás, ráadásul minden része – a magtól a levélig – ehető és hasznos.
6 ok, amiért érdemes gyakran fogyasztani
1. Vitamin- és ásványianyag-bomba
A koriander levelei tele vannak A-, C- és K-vitaminnal, a magok pedig értékes ásványi anyagokat – például vasat, magnéziumot és kalciumot – tartalmaznak. Ezek segítenek erősíteni az immunrendszert, és támogatják a csontjainkat is.
2. Serkenti az emésztést
A koriander nemcsak finom ízt kölcsönöz az ételeinknek, de az emésztésünket is támogatja. Enyhítheti a puffadást, segíthet a görcsök ellen, és étvágygerjesztő hatása is van.
3. Csökkenti a gyulladást
Ez a kevésbé ismert fűszernövény ráadásul tele van antioxidánsokkal, amik segítenek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat. A benne található ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönhetően jó hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre is: szabályozza a szívverést, csökkenti a magas koleszterinszintet, és a vérnyomásra is jótékonyan hat. Ezeknek a tulajdonságainak – illetve antioxidáns hatásainak – köszönhetően védi a vérereket a károsodásoktól, így csökkentheti olyan betegségek kockázatát, mint az érszűkület, a stroke vagy a szívroham.
4. Méregtelenít
Kutatások szerint a koriander hozzájárulhat a nehézfémek – például a higany vagy az ólom – kiürítéséhez a szervezetből, így természetes „tisztítókúraként” is bevethető.
5. Segíthet a pihentető alvásban
A rendszeres korianderfogyasztás az alvás minőségére is pozitív hatással lehet. A benne található B-vitaminok idegnyugtató hatásúak, így segíthetnek csökkenteni a stresszt és oldani a feszültséget.
6. Egy csipet frissesség minden ételben
Akár salátába szórjuk, akár curryt fűszerezünk vele, a koriander friss, citrusos íze azonnal feldobja az ételt.
Így használhatjuk az ételekben
A koriander tehát nem csak az ázsiai konyha sztárja lehet, de a mi konyhánké is – ráadásul könnyedén beilleszthető a mindennapi ételeinkbe.
- Szórhatjuk frissen salátákra vagy levesek tetejére,
- Belekeverhetjük smoothie-ba vagy pestóba,
- Megpiríthatjuk a magjait, és fűszerezhetünk vele a húsokat, zöldségeket vagy akár a kenyeret is.
Elsőre szokatlan lehet az íze, de elég egy apró csokor a tányér szélére, és hamar rá lehet kapni üdítő, friss zamatára.
tulipgardencafe.hu / Sokszínű Vidék