KezdőlapGasztronómiaForralt bor nélkül nincs karácsony! – Variációk egy klasszikusra

Forralt bor nélkül nincs karácsony! – Variációk egy klasszikusra

A karácsonyi készülődésnek szerves része a forraltborozás, amely nemcsak az ízével, hanem az illatával is segít az ünnepekre hangolódni – gondoljunk csak a különböző karácsonyi gyertyákra és illóolajokra, ugye, hogy mindig van forralt bor illatú? Ugyan most nem sétálhatunk ki a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba, hogy fogyasszunk ebből a csodás nedűből, de az a jó hírünk van, hogy otthon is könnyedén elkészítheted (és így legalább az ízlésedhez is alakíthatod)! A receptötleteket a mindmegette.hu-ról gyűjtöttük.

A nulladik lépés: a bor kiválasztása

„Hát, ez a bor nem túl jó, sebaj, forralt bornak még megteszi!” – ez a hozzáállás, bár igen takarékos és környezettudatos, ezért pedig értékelendő, nem feltétlenül segít hozzá ahhoz, hogy igazán jó forralt bort készíts. Persze amennyiben van otthon olyan vörösborod, amit önmagában semmiképp sem fogsz elfogyasztani, nyugodtan használd fel, ha viszont most indulsz bort vásárolni, érdemes egy kicsit minőségibb italt választanod. (Szóval ne a legalsó polcról, srácok!) A szakértők szerint egy olcsóbb Cabernet Sauvignon vagy Burgundia megfelelő lehet a célra.

Az alaprecept

Egy üveg borból nagyjából hat adagnyi forralt bor jön ki, mi ehhez adjuk meg a további hozzávalók mennyiségét.

Hozzávalók

  • 1 üveg vörösbor
  • 7 dkg cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 8 szem szegfűszeg
  • 3 szem szegfűbors
  • 4 szelet citrom
  • 2 szem kardamom

Elkészítés

A fűszereket és a cukrot beleszórjuk a borba, melyet egy lábasban forrásig melegítünk. Fontos, hogy ne forraljuk! Ezután beletesszük a citromkarikákat, szükség esetén tovább édesítjük. A fűszerek nélkül szervírozzuk, a bögrékbe is tehetünk egy-egy citrom- vagy narancskarikát. (Ugye, milyen egyszerű?)

A koleszverzió

Ha nincs időd, energiád vagy lehetőséged ennyiféle fűszert beszerezni, akkor sem kell lemondanod a forralt bor nyújtotta élvezetről. Több helyen kaphatóak már kifejezetten forralt borhoz készült instant (ezek többnyire az édesítőt is tartalmazzák) vagy klasszikus fűszerkeverékek. (Végső esetben egy egyszerű mézeskalácshoz való fűszerkeverék is bőven megteszi.) A fenti recepthez hasonlóan csak bele kell öntened a borba, és forrásig hevítened a keveréket.

A gourmet

Természetesen – mint minden kulináris kreáció esetében – itt is csak a képzelet szabhat határt az alkotásnak. Bátran adhatsz aszalt gyümölcsöket a keverékhez, de megbolondíthatod egy kevés rummal vagy reszelt gyömbérrel is, ha pikánsabb ízekre vágysz. Ha pedig végképp ki szeretnéd maxolni a konyhatündérkedést, ízletes desszertet is készíthetsz a forralt borból!

Buzás Boglárka / unilife.hu

Ajánló