KezdőlapGasztronómiaKacsamell vajas vadas szósszal

Kacsamell vajas vadas szósszal

Az ünnepi asztalról sok családban nem hiányozhat a kacsa sem. A kacsa vörös húsához remekül illik a vadas szósz (esszencia), amit pirított zsemlegombóccal lehet igazán izgalmassá és ünnepivé tenni. Ha többen ülitek körbe a karácsonyi asztalt, a megadott mennyiségeket szorozd fel nyugodtan.

Hozzávalók 2 főre:

A kacsához: 2 db pecsenye kacsamell (20-22 dkg/db), tört bors, só, 1 ágacska rozmaring

A mártáshoz: 80 g vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, mogyorónyi reszelt gyömbér, ágacska rozmaring, 1 ek kacsazsír, 1 szem borókabogyó törve, 1 mk színes bors, 1 mk só, 200 g sárgarépa, 100 g zellergumó, 1 szál angol zeller, 1 ek cukor, 1 tk sűrített paradicsom, 2 tk mustár, 150 ml vörösbor, víz, 100 g vaj

A zsemlegombóchoz: 3 db szikkadt zsemle (lehet félbarna is), 1 db M-es tojás, 150 ml tej, 1 mksó, 50 g vöröshagyma aprítva, 1 ek olaj, tört bors, 2 ek liszt

Először is a mártás alapját főzzük meg.

  • A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a gyömbért lereszeljük, majd egy evőkanál kacsazsíron megdinszteljük.
  • Rádobjuk a rozmaringbóbitát, hogy az illóanyagai jól kijöjjenek.
  • A zöldségeket feldaraboljuk, rászedjük a hagymára, fűszerezzük, majd egy deci vizet öntünk rá, és közepes hőfokon dinszteljük.
  • Amikor már félig megpárolódtak, megszórjuk a cukorral és karamellizáljuk, végül felöntjük a borral, és annyi vízzel (vagy zöldség alaplével), hogy egy bő ujjnyival ellepje a zöldségeket.
  • Végül belekeverjük a mustárt, a paradicsompürét, rottyantunk rajta, majd leszűrjük a levet.
  • A levet kóstoljuk: ha kell állítunk sóval, cukorral még az ízén.

TIPP: A visszamaradt zöldségeket sem kell kidobni. Egy kis alaplével és tejszínnel remek krémleves főzhető belőle. 

TIPP: A mártást a tálalás előtt redukáljuk csak.

  • Ehhez a levet egy serpenyőbe öntjük, és kétharmadára beforraljuk, majd hozzáadjuk a vajat, ami szép selymesen besűríti a mártást.
  • A zsemlegombóchoz a zsemléket vágjuk kis karikára, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süssük ropogósra.
  • Hűtsük langyosra és öntsük rá a tojással kikevert tejet.
  • Adjuk hozzá az olajon megdinsztelt hagymát, fűszerezzük, és kevés liszttel gyúrjuk masszává.
  • A masszát osszuk két részre, kb. 5 cm vastag hengerré formázzuk, és folpackba tekerjük őket. 
  • Közben előkészítjük a kacsamellet is.
  • Fontos, hogy a kacsamell szobahőmérsékletű legyen, és szépen tisztítsuk meg a tokoktól és szőröktől.
  • A bőrös oldalát bevágjuk hosszában majd keresztben is többször.
  • Frissen tört borssal fűszerezzük.
  • A kacsamellet a bőrös részével lefelé helyezzük a forró serpenyőbe, mellé dobunk egy rozmaring bóbitát.
  • Addig sütjük, amíg a bőrös rész szép piros lesz és a zsírját kiengedi. Ezután megfordítjuk, és a húsos oldalát is kérgesítjük.
  • Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, légkeveréses fokozatra, és beteszünk egy sütőtálat melegedni.
  • Miután a kacsát előpirítottuk, rátesszük a bőrös oldalával felfelé az előmelegített sütőtálra, és 10-12 percen át sütjük. Ne többet!
  • Végül kivesszük, és egy deszkán pár percet pihentetjük felszeletelés előtt.
  • Amíg a kacsa sül a zsemlegombóc főzővizét is felforraljuk.
  • A becsomagolt hengereket a lobogó vízbe tesszük és kb. 12-14 percen át főzzük. Akkor jó, ha teljesen átfőtt, sehol sem nyers.
  • Ha elkészült, kicsomagoljuk, 6 hengert vágunk belőlük, amiket a serpenyőben visszamaradt kacsazsíron átpirítunk.

A tálaláshoz illik még a kacsazsíron átfuttatott ecetes gyöngyhagyma is.

Csatlakozz facebook oldalunkhoz további érdekes receptért!

Hadarik Rita

Ajánló