KezdőlapÉrdekességekMinden sikeres kert kulcsa a tervezés - Otthoni palántanevelés 10 lépésben

Minden sikeres kert kulcsa a tervezés – Otthoni palántanevelés 10 lépésben

Ha szereted a saját kezedben tartani a dolgaid, így a veteményesed sokszínűségét is, akkor a magról való palántanevelés jóval nagyobb rugalmasságot biztosít számodra. Nem csupán a faiskola választékából mazsolázhatsz, hanem te magad választhatod ki, milyen növényekkel ülteted be a kerted. Az otthoni palántanevelés segít abban is, hogy kézben tartsd a megtervezett ültetési dátumokat.
 
Az otthoni palántanevelés számos előnnyel jár

A legtöbb kertészetekben kapható növényfajtákhoz képest jóval nagyobb a vetőmagok választéka.
A vetőmagok olcsóbbak, mint a palánták, és a legtöbb bontott zacskóban lévő mag 2-3 éven át is elültethető.
 
Minden sikeres kert kulcsa a tervezés
 
Első lépésben el kell döntened, miket szeretnél termeszteni, és ehhez össze kell állítanod egy maglistát. Hasznos megtervezni az ágyások számát is, hiszen ezzel ki tudod számolni, hogy nagyjából mennyi palántát érdemes felnevelned. A vetőmag indítási ütemterv korai kidolgozása segít meghatározni, mit és mikor vess el.
 
Ha elkészültél a tervezéssel, kezdődhet a kivitelezés!
 
Otthoni palántanevelés 10 lépésben
 
1/ Jelölj ki egy jól megvilágított vetőmag indítási területet az otthonodban. Az egészséges palántáknak napi minimum 12-16 órás fényszükségletük van, ezért szükséged lesz kiegészítő világításra. A lámpákat úgy állítsd be, hogy körülbelül 2 centi távolságra legyenek a palánták felett. Ahogy nőnek a növények, úgy emeld a lámpák magasságát.
2/ Gyűjtsd össze a szükséges palántanevelő tartályokat és edényeket. Ezek lehetnek ládák, vagy bármilyen újrahasznosítható edény és palack, amiknek az aljára fúrj pár lyukat. Az edényeket mosd át meleg és szappanos vízzel, majd alaposan öblítsd át. Tedd őket szivárgásmentes tálcákra, hogy megakadályozd a későbbiekben a víz csöpögését.
 
3/ Készítsd elő a magok kezdő táptalaját. Lehetőség szerint olyan keveréket használj, ami friss és kifejezetten palántanevelésre van előkészítve. A kertből származó vagy a cserepes növények földjének újra hasznosítása betegségeket okozhat a sérülékeny csemetékben.
A palántaföldet tedd egy tiszta vödörbe, és kevés meleg vízzel nedvesítsd át, de ügyelj arra, hogy ne tocsogjon a víztől. Ezzel a földdel töltsd meg a tartályokat 2/3-ad részig, és egy kicsit tömörítsd le a tenyereddel.
 
4/ Ha a fontos előkészületekkel meg vagy, jöhet a legizgalmasabb rész, a vetés. Ellenőrizd a magok csomagolását, hogy mit milyen mélyre kell a talajba nyomni. Minden lyukba szórj 2-3 magot, fedd le őket talajjal, finoman nyomd rájuk a földet, majd spricceld le vízzel. A tartályokat jelöld meg a magfajta zacskójával vagy a nevével és a vetés dátumával. Az edényeket fedd le nedvességtartó kupolával.
A legtöbb mag csíráztatásához 18-23 °C-os hőmérsékletre van szükség. A csíráztató tálcákat meleg helyre, vagy hőforrás közelébe érdemes helyezni. A hűtőszekrény teteje is megfelel a célra. Naponta ellenőrizd a vetőtálcákat! Ha száraz a talaj, öntözd meg. Amint megjelennek a csírák, távolítsd el a tartályok tetejét és helyezd a tálcákat a fény alá.
 
5/ Ebben a szakaszban fontos, hogy a talaj nedves legyen, de ne áztassa el a csírákat. A túl sok víztől ugyan is könnyen elrothadnak vagy bepenészesednek a friss hajtások. Amint a palánták gyökeret eresztenek, kezd el alulról, azaz a tálcáról öntözni őket. Ügyelj arra, hogy a palánták gyökerei ne fulladjanak bele a sok vízbe. Amint a palánták elég erősek lesznek, két öntözés között várd meg, hogy a talaj kissé megszáradjon.
 
6/ Amikor kihajtanak a növények második levél rétegei, elkezdheted a talaj trágyázását. Ez azért fontos, mert a legtöbb magszaporító talajkeverék nem tartalmaz hozzáadott tápanyagot, ugyan is a magok saját endospermiumukból is képesek táplálkozni.
Minden műtrágya márka más és más, ezért a legjobb eredmény érdekében mindig olvasd el a címkéken található használati utasításokat.

fotó: pixabay.com

7/ Ideális esetben minden tartályban egy-egy palántának kellene lennie, de a gyakorlatban ez nem minden esetben valósítható meg. Ezért van szükség a ritkításra. A ritkítás során a gyenge példányokat eltávolítjuk, az erősek megmaradnak.
 
8/ Néhány palánta kinőheti az eredeti tartályát, mielőtt a szabadba ültetnéd, ezért nagyobb edénybe kell ezeket átültetni. Ezeknek az alját is lyukaszd ki pár helyen. Átültetés előtt alaposan öntözd meg a palántákat, így a talaj a gyökerek körül marad és csökkentheted az úgynevezett átültetési sokkot. Az átültetéshez használj szerves földkeveréket, és nedvesítsd át ugyan úgy, mint ahogyan azt a fentiekben már leírtuk. Ezzel a földdel töltsd meg az új edényeket 1-2 centi magasságban.
A palántát óvatosan húzd ki az eredeti edényből úgy, hogy a gyökerek ne sérüljenek. Helyezd a palántát az új tartály közepére a vékony talajrétegre, majd töltsd meg a maradék földdel. Óvatosan tömörítsd a tartályba a földet, hogy kitöltsd a levegőhézagokat. A tároló tetején hagyj 1-1,5 cm szabad teret az öntözés miatt. Az átültetett palántát jól öntözd meg, és csak akkor locsold legközelebb, ha a felszíne száraz hatású. Ezeket a tárolókat is jelöld meg. Nem árt, ha tudod, miből mi fog kinőni.
 
9/ A végleges kiültetés előtt kezd el edzeni a palántákat a kinti körülményekhez. Az edzés magába foglalja a növények szabadtéri alkalmazkodását. Így hozzászoknak a több napfényhez, a szélhez, az esőhöz, a hűvösebb éjszakákhoz, a ritkább öntözéshez és trágyázáshoz.
 
10/ Több hét várakozás után végre elérkezik a legizgalmasabb feladat, a kiültetés. Miután hozzászoktattad a palántákat a kinti körülményekhez, elfoglalhatják végső helyüket a kertben. Ehhez készítsd elő az ágyásokat. Ha korábban száraz volt az időjárás, öntözd meg az ágyásokat. A palánták kiültetéséhez válassz egy szélcsendes, de felhősebb napot, és a szabadtérbe helyezést a késő délutáni vagy kora esti órákban végezd el, hogy legyen egy kis idejük alkalmazkodni az új környezetükhöz. Ültetés után jól öntözd meg a palántákat.
  
Az első napokban kényeztesd az újonnan kiültetett palántákat! Árnyékold őket a széllel és az erős napsugárzással szemben, és naponta öntözd őket addig, amíg az új levelek elkezdenek kihajtani. Ha mindent a legnagyobb odafigyeléssel végeztél, a kerted egész évben megajándékoz a kincseivel.

Hadarik Rita

Csatlakozzatok facebook oldalunkhoz további hasznos tartalmakért!

Ajánló