KezdőlapÉrdekességekMadarak, beporzók, denevérek: szükségünk van rájuk, segítsük őket a kertünkben

Madarak, beporzók, denevérek: szükségünk van rájuk, segítsük őket a kertünkben

Legyen a kertünk paradicsom az állatok számára! A széncinegék és verebek megtelepedését mesterséges odúkkal segíthetjük, a rovarokat virágtengerrel és rovarhotellel várhatjuk. Nyárra a denevérek is megtelepedhetnek a kertünkben, ha kedvező feltételekkel és élőhellyel várjuk őket. A természetesebb kertek sövényeiben, bokraiban számos állat talál életteret, menedéket.

Az odúkhoz megfelelő a kezeletlen faanyag vagy fabeton, de készen is vásárolhatunk egyet. Ha magunk barkácsolunk, mindössze fúróra, csavarhúzóra, kalapácsra és fűrészre lesz szükségünk. A bejárati nyílás nagysága határozza meg, hogy milyen madár költözhet be.

A vadméhek, zöldfátyolkák, katicabogarak számára is gyorsan készíthető rovarhotel. Egy keretet töltsünk meg növényi szárakkal, ágakkal, agyagtéglákkal. Keretként akár egy feleslegessé vált kis polc is szolgálhat.

Nagyon fontos, hogy az odú és a hotel elhelyezéséhez olyan területet válasszunk, ahol a madarakat nem háborgatja macska, kutya. Lehetőleg esőtől védett, déli fekvésű helyre kerüljenek. A mesterséges odúkat legalább 2 méter magasságba rögzítsük, a bejárati lyukak délkeletre vagy keletre nézzenek. Nem tegyük tűző napra és a közelben legyen elegendő búvóhely a fiókák számára, például tüskés sövény, ahol elrejtőzhetnek.

A madarak nem csak fészkelőhelyet igényelnek, de elegendő rovart, táplálékot is a fiókák számára. Emiatt fontos, hogy kerüljük a kártevők növényvédő szeres irtását, és ügyeljünk arra, hogy az egész év során virágozzon valami, mert a virágok csalogatják oda a rovarokat. Csak egy természetes jellegű kert válhat állatparadicsommá. Ne feledjük a gyümölcsöket termő fákat, bokrokat, amelyek táplálékot jelenthetnek számos állatnak.

A problémamentes karbantartás érdekében a fészkelő dobozoknak kinyithatónak és könnyen eltávolíthatónak kell lenniük. Késő ősszel ki kell őket üríteni majd tisztítani, ezzel elkerülhető a későbbi parazitafertőzés a fiókáknál. A rovarhoteleket pedig új szárakkal tölthetjük fel. Azonban ügyeljünk arra, hogy a már lezárt üregeket ne távolítsuk el, mert lehet, hogy már van lakójuk!

hobbikert.hu

Ajánló