KezdőlapÉrdekességekÍgy vágj bele a kertészkedésbe és a saját veteményesbe!

Így vágj bele a kertészkedésbe és a saját veteményesbe!

Ha a saját zöldségeid ennéd szívesen, így vágj bele a kerti veteményes készítésébe

Eddig nem volt kerted, de a mostani bizonytalan helyzetben úgy döntöttél, hogy belevágsz? Nagyon jól teszed! Nincsen párja a saját magunk által megtermelt zöldségeknek, gyümölcsöknek és nem mellesleg nagyon jó elfoglaltság is. Hihetetlen jó érzés az asztalra a saját, megtermelt finomságokat tenni. Így biztos lehetsz benne, hogy ami az asztalodra kerül, az mivel van kezelve.

Az elején ijesztőnek tűnhet a sok tennivaló, de nem szabad megriadni tőle. Viszont pár dolgot figyelembe kell venned, mielőtt megtervezed a jövendőbeli kerted.

Ezeket tedd meg még a kerttervezés előtt

Nem árt, ha előre felméred a terepet, mennyi helyed van hozzá, mennyi napsütés érné ott a növényeket, jó helyük lesz-e. Az különösen fontos, hogy milyen minőségű a föld. Ha nagyon rossz, fel kell javítani a talajminőséget, trágyázni, új földet hozatni. Mérd fel, kell-e gyomirtózni vagy elég csak felásni a kert helyét. Az megvan, hogy honnan fogsz öntözni? Írd össze, mit kell venned, milyen felszerelés hiányzik a kertészkedéshez. Ha van otthon, akkor az összes eszköz elég jó állapotban van? Ha mindez megvan, felmérted, akkor jön csak igazán a neheze. Ha megvan a kert helye, a megfelelő föld és minden eszköz hozzá, akkor jöhet a tovább tennivalók serege.

Tervezd meg! Ezeknek nézz utána!

El kell döntened, magaságyásban, fóliasátorban vagy sima felállásban kerüljenek a zöldségek a földbe.  Milyen zöldségeket, gyümölcsöket szeretnél termeszteni, azt is ki kell találnod. Mi az, amit rendszeresen fogyasztasz? Mi az, amire feltétlenül szükséged lehet? Utána kell olvasnod, mely zöldség mellé, mit szabad ültetni és mit nem. Melyikkel, mennyi munka akad, és mennyi időt kell rászánnod, mire ehető lesz. Kell-e permetezni. Van-e valamilyen betegsége, kártevője. Az ellen hogyan lehet védekezni. Megvan minden zöldségnek a megfelelő ültetési ideje és az is, milyen távolságra lehet tőle tenni a többi ültetnivalót. Ez után meg kell keresned azt a megbízható helyet, ahol a magokat, palántákat beszerzed. Ha mindez megvan, kezdheted előkészíteni a terepet a kerthez.

Így leírva bonyolultnak tűnik, ami rengeteg munkával jár, de hamar bele lehet jönni a kert megművelésébe, a növények gondozásába és a legvégén pedig a finom zöldségek szüretelésébe! Idővel egész kis szakértő válhat belőled! Ha alaposan megtervezed a kertet, a zöldségeket, amiket ültetsz, kellemes elfoglaltság lesz. Persze akadnak kudarcok, de ne szegjék kedved. Mindenkivel előfordul, ha a répa nem sorol, vagy a krumplit megtámadja a krumplibogár. Érdemes sokat olvasni a témában, kikérni egy tapasztaltabb ember vagy szakértő tanácsait, hogy minden flottul menjen.

Kezdj bele!

Mayerné Répási Adrienn

Csatlakozz facebook oldalunkhoz további hasznos tanácsért!

Ajánló