KezdőlapAgrárvilágKiskertNe pánikolj, ha elfagyott a leandered!

Ne pánikolj, ha elfagyott a leandered!

Tudtad, hogy a lenadert különféle neveken ismerik az egyes nyelvterületeken? Afrikában például selonsroosnak hívják, az arabok pedig habannak, ami annyit tesz, szerelem. Az angolszász országokban oleanderként nevezik vagy rózsababérnak (rose bay). Hogy miért lehet ennyi neve ennek a csodálatos cserjének? A válasz egyszerű. A leander szinte az egész világon megterem. 

Számos monda létezik a leander eredetéről. Az egyik ilyen az ókori Görögországba nyúlik vissza, miszerint egy Leander nevű férfi románcba keveredett egy görög leánnyal. A monda szerint a férfi a háborgó tengeren vesztette életét, és élettelen testét a hullámok mosták partra. Amikor a lány megtalálta, felkiáltott: Oh Lenader, Oh Lenader! Ezt a virágot találta a férfi kezében, amit elültetett és szerelmük jelképeként elnevezte Olenadernek.

A monda legalább olyan csodás, mint maga a virág, de nézzük meg, hogyan gondozd, hogy hosszú éveken át kerted dísze maradjon.

Az örökzöld leander a tavaszi és a nyári melegben érzi jól magát. Ilyenkor mutatja meg pompáját, a dús levelekkel borított virágzatát. A szabadban lévő leander bokrok bár egészen jól tűrik hideget, de ha megfagynak, akkor levelei kiszáradnak, lehullanak, sőt egészen a gyökerekig is elpusztíthatják a virágot. De ne pánikolj, ha elfagyott a leandered! Mutatjuk, hogyan tudod megmenteni a következő szezonra!

Csak nyugalom

Ha a hőmérséklet fagypont alá megy, ne ess neki a leandernek metszőollóval. A fagykárok csak napok vagy hetek múlva állapíthatók meg. Ha idő előtt megmetszed, akkor az ágak alsó élő részeit még inkább kiteszed a fagyásnak. Meglehet, hogy a csodás növény elkezd barnulni, és láthatóan betegeskedik, nagy eséllyel ilyenkor még mindig él az alsó ágaiban és a gyökerekben. 

fotó: pixabay.com

Várd meg a fagyveszély elmúlását

A fagyveszély elmúltával már beütemezheted a megfagyott leanderek metszését. Az első rügyek kipattanásakor már könnyen megállapíthatók, mely ágak sérültek a fagyban, és melyek azok, amit túlélték a zord időjárást. Ilyenkor az elhalt ágvégeket vágd vissza 1-1,5 centire az élő hajtások felett.

Ennél jobban is megmetszheted a bokrot. Levághatod a 25-30 centi hosszú ágakat, és hagyhatod, hogy a cserje új hajtásokat hozzon a gyökerétől. 

Jó, ha tudod

Mivel a leander jól bírja a telet és sok ága van, fogékonyabb a gombás megbetegedésekre. Sokan azt javasolják ezért, hogy tavasszal érdemes az elhalt ágakat az alsó, egészségesnek tűnő ágrészeknél lemetszeni a virágot. Ha egészséges a leander, akkor a metszés közepe fehér. Ha fekete, akkor tovább kell metszeni egészen addig, amíg a metszés helyén maradt seb világos. Ezzel a módszerrel vegyszer nélkül lehet a gombásodást megszüntetni, így a növény növekedésnek indulhat úgy, hogy a gomba nem támadja meg az új hajtásokat.

Hadarik Rita

Ajánló