KezdőlapAgrárvilágHírekÁprilisban a boltokba kerülnek a hazai hajtatott zöldségek

Áprilisban a boltokba kerülnek a hazai hajtatott zöldségek

Kis mennyiségben ugyan már kapható a hazai hajtatott paradicsom a magyarországi üzletekben, viszont nagyobb arányú megjelenésük 2021. áprilisától várható. Rövidesen megjelennek a hazai primőr zöldségek, mint a paprika, a paradicsom és a kígyóuborka a boltok polcain. Hazánkban megközelítőleg zöldséget 90 ezer hektáron termesztenek, melyből 3500 hektár a „hajtatott felület”, ebből 220-230 hektár üvegház a fenn maradó rész pedig fólia.

A növények fejlődése

A hazai fűtött üvegházakban jellemzően paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termesztenek. A termálvíz fűtéssel rendelkező üvegházakban a különböző paprika félék kiültetése 2020. október-decemberben történt meg. Az idei évben sajnos a rossz fényviszonyok nehezítették a növények fejlődését, hiszen a termelők az elmúlt 15 év legrosszabb besugárzását mérték. Az év elején a szokásosnál 30-40 százalékkal kevesebb áru került a piacra.

A paradicsom üvegházba történő kiültetése december-januárban kezdődött el. A palánták ebben az esetben szinte 100 százalékban pótmegvilágítást kaptak, így fényhiányában nem észrevehető a különbség. Nagyobb mennyiségű paprika és paradicsom húsvét körül várható a piacokra- írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A fűtött és hideg fóliák

A fűtött fóliákban a paprikafélék és a paradicsom kiültetése január közepe és február közepe között történt meg. Az állományok állapota átlagos, a szedés pedig április második felében várható. A káposzták kiültetése a hidegfóliákban február 10.-25. napja között zajlott, számukra a február elejei hideg nem okozott gondot, mivel plusz takarást tudtak használni és volt megfelelő napsütés. A káposztafélék szedése várhatóan április 15.-e körül kezdődik.

A hidegfóliás paprikafélék, paradicsom palánták nevelése megfelelő ütemben zajlik, melyek ültetése március végére, április közepére várható. A szedés tervezett időpontja a termelők megítélése szerint május végén vagy június elején fog megtörténni.

A káposzta és a paradicsom termőterületének csökkenése

A hajtatott növények közül az elmúlt években a paradicsom és a káposztafélék termőterülete mutat jelentős mértékű csökkenést. Ezzel szemben a salátafélék területe nőtt, még a papika és az uborka területe nem változott. A mennyiségi adatokat vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy a paradicsom, az uborka és a salátafélék termőterülete nőtt, a paprikafélék területe stagnált, a káposztafélék termőterülete pedig csökkent.

A 2019-es év termése

A termelők 415 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be, melyből 185 ezer tonna paprikaféle volt, 130 ezer tonna paradicsom, a kígyóuborka 36 ezer tonna, a káposztafélék 22 ezer tonnát még a hajtatott gomba termesztés 31 ezer tonnát tett ki.

Ajánló