KezdőlapAgrárvilágKiskertDrága virágcsokor a mocsári kockásliliom

Drága virágcsokor a mocsári kockásliliom

Európa szerte ritkává váló virág lett a mocsári kockásliliom. Korábban sokfelé előfordult ám a lecsapolások és a gyepfeltörések következtében mára már veszélyeztetett fajként tartják nyilván. Magyarországon is elsősorban az élőhelyeinek tönkretétele és megsemmisülése miatt került védelem alá.

Jellemzői

A mocsári kockásliliom a liliomfélék családjába és a kockásliliom nemzetségbe tartozó növény. Karcsú szárával eleinte a földön fekszik a zöld bimbókkal, majd 10-30 cm-re nyúlva a bimbót fokozatosan felemeli. Tőlevelei megközelítőleg 20 cm-ek keskenyek és hegyesek.  3-6 szárlevele szálas, szürkészöld színű és szórt állású. E virág a nevét szirmának sakktáblaszerű mintázatáról kapta. Leggyakrabban sötétszínváltozatban találkozhatunk vele, ám nem ritka a világos rózsaszín és a fehér virágú színváltozat jelenléte sem. Több néven is hívják ezt az igazán különleges virágot, mint például kotuliliom, kockás kotuliliom, kockaliliom, vagy esetleg vadtulipánként is említhetik. Különleges virágaiban március április hónapban gyönyörködhetünk. A kifejlődő növénykék 4-5 évig nem hoznak virágot , azonban az 5. évtől rendszeresen virágoznak. 

Előfordulása

Európában elsősorban Közép- és Délkelet Európában találkozhatunk vele, általában csak szórványosan  fordul elő. Az Európát is érintő rétgazdálkodásban tapasztalható változások miatt sok helyen már ott is a kihalás fenyegeti.

2016-ban Magyarországon elnyerte az Év vadvirága címet. Hazánkban elsősorban a Murvavidéken, a Zalai dombvidéken, s Zselicben, Cserháton, a Bükk- vidéken, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári- síkságon fordul elő. Mocsárréteken, ligeterdőkben és síklápokon található impozáns növény, amely 800 méter magasságig nő, legfeljebb 1-2 kaszálást visel el.  A kertekben is szívesen ültetik dísznövényként ezt a különlegesen szép virágot.   

Természetvédelem

Az élőhelyek tönkretétele és megsemmisülése miatt egyre gyorsabb ütemben csökkent az állománya hazánkban, így 1982-ben a mocsári kockás liliomot védetté nyilvánították, melynek természet védelmi értéke 50.000 Ft.

Ha találkozunk ezzel a különleges és nagyon szép virággal ne bántsuk, hagyjuk természetes élőhelyén, hogy az utánunk érkezők is megcsodálhassák a mocsári kockásliliom különleges virágzatát.

Ajánló