KezdőlapÉrdekességekA retek eredete, fajtái és jótékony hatása a szervezetre II. rész

A retek eredete, fajtái és jótékony hatása a szervezetre II. rész

Az előzőekben megismerkedtünk a retek történetével és különböző fajtáival, ám azt csak nagyon kevesen tudják, hogy ezek a különböző retek félék milyen remek élettani hatásokkal rendelkeznek. A továbbiakban ismerkedjünk meg ezekkel a pozitív hatásokkal részletesen.

Hónapos retek, mint sokoldalú zöldség

A vaj retek gazdag C- vitaminban és B-vitaminokban, ásványi sókban, vasban, kénben, káliumban, kalciumban, illetve foszforban is.

A hónapos retek kén tartalmának köszönhetően beállítja a bőr megfelelő pH-értékét és enyhíti a bőrgyulladást. Ösztönzőleg hat a szervezet vértisztító folyamataira és gátolja a vörösvérsejtek pusztulását is. Kiváló méregtelenítő zöldség mivel megtisztítja a májat a benne felszaporodott toxinoktól. A vajretek fogyasztása nagy mértékben hozzájárul a szervezet hidratálásához, mivel 95,7%-a víz. Az antioxidáns és immunrendszer erősítő hatóanyagai különösen a folsav, a C-vitamin, és a flavonoidok közé tartozó antociánok közreműködnek a szervezetben található szabadgyökök megkötésében, s ez fontos szerepet játszik a daganatos betegség kialakulásának megelőzésében.

A fekete retek jótékony hatásai

A fekete retek gazdag C-B1- és B2-vitaminban, valamint kiemelkedő kalcium, vas, kálium, magnézium és foszfor tartalommal rendelkezik. A fekete reteknek erős pozitív hatása van a májra , mivel aktiválja és regenerálja a benne található sejteket. Serkenti az epetermelését és oldja az esetlegesen benne található koleszterinköveket. Természetes növényi vízhajtóként is szokták emlegetni, hiszen támogatja a szervezet méregtelenítését és a húgyúti rendszer egészséges működésében is fontos szerepet játszik.  A fekete retek egy rendkívül tápláló és egészséges  étek, mivel sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, így fogyasztása különösen ajánlott az őszi és téli hónapokban. A vírus ellenes hatása is kiemelkedő, így nagy segítség lehet az influenza gyorsabb leküzdésében is.

A jégcsapretek mint vitaminbomba

Ez a retek fajta nagyon könnyedén beilleszthető a diétás étrendbe, mivel alacsony kalória tartalma ellenére rengeteg A- B- és C- vitamint tartalmaz. A benne található kén tartalmú vegyületek és a különböző enzimek nagyban hozzájárulnak a megfelelően működő emésztéshez. Szerepet játszik a bőr, a csontozat, a fogak és az íny egészségében. Egészségügyi hatásai közül végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy nagyszerű antibakteriális és gombaölő hatása is van, amely kiváló lehete megfázás, illetve cseppfertőzés megfékezésében és megelőzésében is. Magas vitamin tartalma miatt ajánlott, ha lehetséges a mindennapi fogyasztása, mivel nagy mértékben képes növelni a szervezet ellenállóképességét is.   

Nemcsak azért érdemes a mindennapi táplálkozásunk részévé tenni a retek különböző fajtáit, mert rendkívül ízletes , hanem azért is, mert az egészségre és annak megőrzésére is igen jó hatással van.

Ajánló