KezdőlapÉrdekességekTop 3 konyhakerti munka júliusban

Top 3 konyhakerti munka júliusban

A konyhakertben a július a gyümölcstermések gondozásáról és a kert öntözéséről szól, hogy a legmelegebb hónapban se száradjanak ki és ne sérüljenek a növények. A kertek a nyár közepén a legszínesebbek, és a jó nyár egyet jelent a pompás színbe borult virágokkal, a termésektől roskadozó fákkal és bokrokkal és a mámorító illatokkal. Nézzük meg tehát a legfontosabb kerti munkákat júliusban, amikre mindenképp nagy figyelmet kell fordítani.
 
Top 3 kerti munka júliusban
 
1# Öntözz gyengéden és figyelmesen
A forró időben a növények érthető módon szomjasok, ezért júliusban az öntözés kulcsfontosságú az egészséges kert számára. A fákat bokrokat és cserjés növényeket a talajhoz közel, a gyökerüknél öntözd. A nedves levelek ugyan is könnyen megégnek és teret adnak a gombás fertőzéseknek. Ahhoz, hogy a gyökerek mélyéig folyjon a víz, jobb ritkábban, de alaposabban öntözni, mint mindennap keveset. Az elszáradt és lehullott leveleket rendszeresen távolítsd el a talajról, hogy a víz a földbe tudjon jutni.
 
A konténerbe ültetett növényeket is rendszeresen öntözd, és kéthetente etesd őket folyékony műtrágyával, hogy folyamatos maradjon a virágzás és a növekedés. A felfüggesztett kosaras termések alá helyezz vödröket. Az így felfogott vizet felhasználhatod a kert más növényeinek az öntözésére.
 

fotó: pixabay.com

2# Ritkítsd a gyümölcsfákat
A kertészeti csúcsidényben a gyümölcsfákon túltermelődés tapasztalható. Megtévesztő a fákon – például alma, köre, szilva – lévő sok gyümölcs. Sajnos a túl sok termésből kiábrándítóan kicsi gyümölcs fejlődik csak ki. Ennek oka, hogy a sűrű lombok miatt kevés napfényhez jutnak a gyümölcskezdemények, ráadásul a fáknak túl sok erőforrást kell adniuk a sok termésnek.
Júliusban az egyik legfontosabb feladat tehát az, hogy a sűrű lobokat megritkítsd. Távolítsd el a fákról a sérült és a felesleges gyümölcsöket, hogy a fennmaradó darabok szép nagyra és zamatosra nőhessenek. A ritkítással több napfény jut a gyümölcsökhöz, ami biztosítja az egyenletes érést.
 
Az csonthéjas gyümölcsfákat, mint a meggy, a cseresznye és a szilva júliusban kell megmetszeni. Ezek a fajták a nyílt sebeken keresztül hajlamosak a gombás megbetegedésekre ősszel, de a júliusi metszéssel elkerülheted ezeknek a kockázatát.
 
3# Ápold a konyhakert növényeit
Az olyan konyhakerti növények, mint a paradicsom, a paprika és az uborka júliusban rendszeres etetést igényelnek. A folyamatos terméshez emellett fontos, hogy az apró és az alsó elszáradt hajtásokat folyamatosan lecsípd vagy levágd, hogy szép nagy és zamatos zöldségek nőhessenek a bokrokon.
 
Figyeld a burgonya ágyásokat! Ha a gumók kibújnak a föld alól, könnyen bezöldülnek. Ezt elkerülheted, ha folyamatosan feltöltöd az ágyásokat földdel. A tavasszal elültetett korai érésű burgonyák az ültetéstől számított 10. héttől érnek, így a burgonyaszüret igencsak aktuális ebben a hónapban.
 
Amennyiben ősszel is szeretnél friss zöldségeket betakarítani a kertedből, most ültess. A póréhagyma, a sárgarépa, a cékla, a retek és a salátafélék gyorsan növekedésnek indulnak a meleg júliusi talajban.

Ajánló