KezdőlapÉrdekességekÍgy tartsd nedvesen a konyhakert talaját nyáron

Így tartsd nedvesen a konyhakert talaját nyáron

1 Növeld a vízmegtartást szerves anyagok hozzáadásával
Minden kertész aranyszabálya, hogy táplálja a földjét. Mutass egy kis szeretetet, gondozd és nagyobb, jobb termésekkel jutalmaz meg! Bármely talajnak – a homokos talajtól kezdve a nehéz agyagos talajig – jót tesz, ha jól elkorhadt szerves anyagokkal kíméletesen táplálod, ami javítja a talaj vízmegtartó képességét. Hogy mit adsz hozzá, attól függ, mi áll rendelkezésedre. Egyes szerves anyagok talajjavító képessége jobb, mint másoké. A magas tápanyag tartamú szerek, mint a féregkomposzt vagy a kerti komposzt a növekedési szakaszban a legelőnyösebbek a talaj és a növények számára. A száraz levelek bármikor beleforgathatók a földbe.
A zöld hulladékot, a kéregforgácsot és az aprított metszéseket érdemes talajtakaróként a föld felszínén hagyni.
Na fukarkodj a szerves anyagokkal! 20 centi mélységig ezek nem csak óriási lendületet adnak a növekedésnek, de javítják a talaj nedvességtartó képességét is. Ha nem ásol, akkor gyakrabban és kevesebb szerves anyaggal tápláld a talaj felszínét és hagyd, hogy a férgek ássák bele a tápanyagot a földbe.

 
2 A mulcs a kulcs a hidratáláshoz
A bölcs kertész tudja, hogy egy tisztességes talajtakaró lerakásával nedvesen tudja tartani a talajt, aminek köszönhetően a gyökerek folyamatosan hozzáférnek az éltető vízhez. A mulcsnak köszönhetően lassabban párolog el az eső- és az öntözővíz, ráadásul minimálisra csökkenti a gyomok elszaporodását is, amik elszívnák a konyhakerti növényektől a tápanyagot és a vizet. Mulcsnak többnyire alacsony termékenységű szerves talajtakarót használnak, mint például a levágott fű. Ennek elsődleges célja a talaj hűvösen és nedvesen tartása és a gyomok növekedésének a megnehezítése.
A szivacsos textúra segíti az esővíz felszívódását és csökkentik a heves záporok okozta vízlefolyást. A mulcsot 2-10 centi vastagon érdemes lerakni a növények köré ügyelve arra, hogy azért ne alakítsunk ki mocsaras körülményeket sem. Ha jól csináljuk, akkor a száraz időben sem szomjaznak a konyhakert növényei és bőségesen ellátnak bennünket érett terméseikkel.
 
3 Ne hagyd abba a gyomlálást
A talajnedvesség megőrzésének egyik legkézenfekvőbb módja a gyomok, különösen a mélyen gyökeredző évelő gyomok eltávolítása. Minél több növény szívja a talaj nedvességtartalmát, annál gyorsabban kiszárad, így, ha uborkát vagy paradicsomot szeretnél enni, a gyomnak kell mennie.
A gyomlálásnak azonban vannak ökölszabályai. A levélzetüket a talajon hagyhatjuk, hogy mulcsot képezzenek, de csak száraz és meleg időben. Nedvesség hatására ugyan is könnyen újra gyökeret vethetnek. Gyomot csak akkor hagyhatunk a talaj felszínén, ha a gyökereket ’gyökerestől’ kiirtottuk, és elég meleg és szeles az időjárás ahhoz, hogy gyorsan kiszáradjanak. Ellenkező esetben menjenek a komposztkupacba.

Hadarik Rita
 

Ajánló