KezdőlapÉrdekességekÉvelők tőosztása – őszi lendület a kert csúcsformájáért

Évelők tőosztása – őszi lendület a kert csúcsformájáért

Évelők tőosztása – őszi lendület a kert csúcsformájáért
 
Ha belegondolunk, az évelő virágoknak sok közös vonása van az őket gondozó kertészekkel. Évről évre keményen dolgoznak, mindent megtesznek azért, hogy egészségesek és erőteljesek maradjanak, de időnként szükségük van egy kis lendületre, hogy megőrizzék csúcsformájukat. Egy utazás egy egzotikus helyre felrázza a fáradt kertészt, de az évelő növények a saját helyükön érzik jól magukat, miközben ásóval és ollóval megkozmetikázzák őket.
 
Az évelő növények új lendületet kapnak, miután a túlnőtt töveiket kisebb darabokra osszuk. Íme, hogyan és mikor végezd el az évelők tőosztását a kertedben!
 
Idővel a legtöbb évelő növény tövét (gumóit) fel kell osztani. A különbség az, hogy néhány évelő növény töve, például a pünkösdi rózsáé, több mint egy évtizedig növekedhet anélkül, hogy felosztanák őket, míg mások, például a krizantém vagy a dísznövények, szeretik, ha néhány évente felássák és szétválasszák őket. De mivel minden növény és kert különbözik, a legjobb, ha hagyod, hogy a növények mutassák meg, mikor kell a tőosztással foglalkozni.
 
Mikor kell az évelők tőosztásával foglalkozni?
 
Az első dolog, amit meg kell tenned, hogy leellenőrzöd a növények közepét. A díszfüvek, az írisz és a krizantém három példa arra, hogy az évelő növények az öregedésükkel párhuzamosan közepükön elpusztulnak, szélükön pedig egészséges körgyűrűt alkotnak.
Ha a közepük kezd elhalni, már mehetsz is a kerti fészerbe az eszközeidért.
 
De a virágnövekedés hiánya is azt jelzi, hogy az évelő elfáradt. A bazsarózsa és a liliom például továbbra is egészségesnek fog tűnni, de idővel kevesebb virágot hoznak, vagy teljesen abbahagyják a virágzást. Ha ezt tapasztalod, mindenképp foglalkozz a tőosztással, hogy a következő években is színes díszbe öltöztessék a kertedet.
 
Az évelő növények töveit vagy kora tavasszal osztják fel, amikor éppen pihenőidőben vannak, vagy nyár végén, miután abbahagyták a virágzást, és kissé ’rongyosnak’ tűnnek. A tőosztás semmi esetre se akkor végezd, amikor a virágok rügyeznek vagy virágoznak!
 
A kora tavaszi felosztás jelöltjei a következők:
krizantém
díszfüvek
lángvirág
zsálya
varjúháj
 
Nyár végén és ősz elején ezek a növények kerülnek sorra:
szakállas írisz
liliomok
pünkösdi rózsa
 
A nyár végi és őszi tőosztást minimum 6 héttel az első fagyok előtt érdemes elvégezni. Így elég idejük marad a virágoknak, hogy gyökeret eresszenek a talaj megfagyása előtt. Az árnyliliom és a sásliliomok szinte bármikor feloszthatók.
 
Az évelők tőosztása lépésről-lépésre
 
1. lépés: Ásd fel a talajt a növény körül.
Fogja meg a vasvillát vagy az ásót, és jó mélyen lazítsd fel a földet a növény kerülete körül. A gyökerek körül minimális mennyiségű földet.
 
2. lépés: Emeld ki a növényt a földből.
Óvatosan emeld ki a növényt a talajból, és tedd egy talicskába vagy egy padra, ahol könnyen kezelheted.
 
3. lépés: Vágd le az elhalt levélzetet.
Egy metszőollóval vágd le az elhalt és haldokló lombozatot. Ezt követően vedd elő a késed vagy egy éles szélű ásót, és kezdd el a növény kisebb részekre vágását. Ügyelj arra, hogy minden levágott részen legyen egy gyökérdarab és több levél.
 
4. lépés: Újra ültetés.
A szétosztott növényrészeket a lehető leggyorsabban ültesd vissza a földbe! Az ültetés után öntözd meg alaposan a növényeket és a tőrészüknél fedd le a földet talajtakaróval, hogy a gyomok ne találjanak rést a szaporodásra. Az újra ültetett virágok 1-2 éven belül újra virágba borulnak.  

Ajánló