KezdőlapAgrárvilágKiskert3 egynyári virág, amelyek a balkonládában is jól mutatnak

3 egynyári virág, amelyek a balkonládában is jól mutatnak

Sok olyan egynyári dísznövény van, melyek nem csak kertbe ültetve mutatnak jól, de a balkonládában is remekül festenek. Márpedig ez igazán fontos annak, aki kert híján a balkonon kertészkedik, és azt szeretné meseszéppé varázsolni. Mutatunk 3 dísznövényt, melyeket nem csak a virágágyásba érdemes ültetni, mert méretüknél fogva balkonládában is nevelhetők.

A balkonládát legkésőbb a májusi fagyosszentek után be kell ültetni az előnevelt egynyári dísznövényekkel. Mikor az ideális növényt keresed, ne csak a balkonnövények között nézz szét. A kerti egynyáriak között is találhatsz olyan alacsony növésű fajtákat, melyek gyönyörűek lehetnek a balkonládában is. Ha pedig van kerted és balkonod is, akkor is érdemes egyforma növényekkel díszíteni őket, hiszen pompás összhangot teremthetsz a virágok segítségével!

Íme, 3 szépséges egynyári növény tippünk a balkonládába!

1.Körömvirág

A körömvirág (Calendula) egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek és a legnépszerűbb dísznövényeknek. Magassága fajtától függően változik, de átlagosan 25-45 cm magas, ezért balkonládába is ültethető. Napsárga virágai fantasztikus nyári hangulatot teremtenek még a borúsabb napokon is. A körömvirágban hosszasan lehet gyönyörködni, ugyanis júniustól egészen szeptemberig virágzik.

A körömvirágnak nincsenek nagy igényei, gondozása is roppantul egyszerű. Mindenképpen napfényre kívánkozik, de azért félárnyékban is eléldegél. A talajra egyáltalán nem kényes, sőt, jobban érzi magát a sovány, tápanyagban nem túl gazdag talajban. A túl sok nitrogénre kifejezetten érzékeny. Nagyon jól tűri a szárazságot, ám pangó vizes talajban elpusztul.

Magról is könnyen vethető. Április-május derekán érdemes vetni, a magvak 1-2 hét alatt kicsíráznak, és 6-8 hét múlva már az első virágok is megjelennek. Az elszáradt virágokból összegyűjthetők a magvak, de ezt sem kell feltétlenül megtenni, ugyanis a körömvirág elszórja a magvait, így a következő évben vetni sem kell, magától is előbújik.

Ha van körömvirágod, saját körömvirág krémet is készíthetsz, amit különféle bőrproblémákra, bőrgyulladásokra, ekcémára, rovarcsípésre, visszérgyulladásra alkalmazhatsz.

2.Bársonyvirág

A bársonyvirág (Tagetes), vagy köznapibb nevén, büdöske dús, bokros növekedése, 20-40 cm-es magassága, és gazdag virágpompája egyaránt alkalmassá teszi a kerti és balkonládai ültetésre. Júniustól egészen októberig ontja meseszép, telt virágait, melyek sárga, narancssárga és bordó színekben pompázhatnak, és bársonyszerű külleműek és tapintásúak – innen ered az elnevezése is. Április végétől már vetheted a virágládába, ha jó az idő, de ha van helyed az ablakpárkányon előnevelni, védett helyen, akkor már márciustól elültetheted a magvait, és így júniusban már virágozni fog.

A bársonyvirág könnyen gondozható. Nagyon jól érzi magát a napos balkonon, a tűző nap sem tesz kárt benne, ugyanakkor nyugodt szívvel ültetheted félárnyékba is. Bármely normál kerti talajban elél, ennélfogva a balkonládába ültetve sem igényel extra ültetőközeget, az átlagos virágföld pont megfelel neki. Szereti a gyakori öntözést, és ha a talaja mindig nedves, de természetesen a pangó vizet ő sem tűri. Az elhervadt virágokat érdemes mindig levágni róla, mert nedvesség hatására rothadni fognak, ráadásul a magképzés nagyon sok tápanyagot von el a növénytől, aminek a további virágzás látja majd a kárát.

A bársonyvirág minden kezdő kertészkedő számára ideális, aki könnyen gondozható, tartós virágzású egynyári dísznövényt keres. Sárga virágai nagyon jól párosíthatók kék és piros virágú balkonnövényekkel, például petúniával vagy muskátlival.

 

3. Rézvirág

A rézvirág (Zinnia) az egyik legszebb és leghálásabb egynyári növény, mégis ritkán találkozni vele a balkonládákban. Igen sok színpompás fajtája létezik. Virágai lehetnek fehérek, sárgák, narancsszínűek, rózsaszínűek, lilák, vörösek, kétszínűek, egyszerűek vagy pomponszerűen teltek. A balkonládába az alacsonyabb termetűek közül válassz, melyek nem nőnek 30-40 cm-nél magasabbra. Ilyen például a keskenylevelű rézvirág, a Zinnia angustifolia.

A rézvirág április végén vethető, de ha készen veszed a növényeket, akkor csak a fagyosszentek után ültesd ki őket a balkonládába.

A rézvirág a napsütésre vágyik, árnyékos balkonra nem való. Földje legyen tápanyagban gazdag, és mindig kissé nedves, de a víz soha ne álljon benne, a jó vízelvezetésről feltétlenül gondoskodni kell. Az elnyílt virágokat mindig el kell távolítani. Az egyenletes és gazdag virágzáshoz kéthetente kapjon tápoldatot.

A körömvirág, a bársonyvirág, és a rézvirág olyan könnyen gondozható, szépséges egynyári dísznövények, melyek egyaránt jól mutatnak a kerti virágágyásba és a balkonládába ültetve.

kertvarazsmagazin.hu

 

Ajánló