KezdőlapAgrárvilágKiskertGyűjtsd össze az esővizet: néhány életmentő ötlet fenntartható kertekhez

Gyűjtsd össze az esővizet: néhány életmentő ötlet fenntartható kertekhez

Az esővíz aranyat ér, többé már nem kérdés, hogy érdemes-e összegyűjteni. Nem csak azért, mert környezetbarát és takarékos megoldás: lassan az életben maradásunk függ tőle! – írja a Lakáskultúra.

Az idei szezon legnagyobb hiánycikke az esővíz. Vártunk rá áprilisban, májusban és egész nyáron, de néhány kósza zivatartól eltekintve nemigen tisztelte meg hazánkat az égi áldás. Mindenképpen pótlás kell. Érdemes tehát minél előbb kiépíteni valamiféle vízgyűjtő rendszert, hiszen úgy tűnik, a csapadékhiánnyal hosszútávon kell számolnunk. Akinek kertje, telke, háza van, kezdjen el minél gyorsabban gondolkodni a lehetséges megoldásokon. Szerencsére ez általában olyan egyszerű, mint a pofon, nem igényel szakembert! Mutatunk hozzá néhány nagyon hasznos tippet!

 

Állítsunk hordót az ereszcsatorna alá!

Kisebb kert esetén elég lehet néhány esővízgyűjtő hordó; ezekből lehet kapni olyan változatot, aminek csap van az alján, így könnyebb kinyerni belőle az összegyűjtött vizet.

Amire viszont érdemes figyelni: egy-egy nagyobb esőzés után használjuk fel mielőbb az összegyűlt vizet! Ha ugyanis sokáig áll a tárolóedényben, hamar megjelennek benne a szúnyoglárvák. De a szél is belefújhat faleveleket, szennyeződéseket, aminek következtében romlásnak indulhat a víz. Ezt a folyamatot a gyűjtőedény tetejére helyezett hálóval előzhetjük meg.

Fotó: Pixabay

Nagyobb kerthez érdemes komolyabb tartályban gondolkodni

Ha nagy a locsolni kívánt terület, esetleg gyümölcsfákról is gondoskodunk kell, érdemes elgondolkodni egy vagy több 500, esetleg 1000 literes IBC tartály beszerzésén is. Bár ezek elég drágák, hamar visszahozzák az árukat, hiszen a vezetékes víz lassan tényleg aranyárban kapható.  A tartály kiválasztásánál fontos szempont, hogy mekkora a tetőnk, hiszen minél nagyobb, annál több vizet gyűjthetünk össze a segítségével.

Egy 40 négyzetméteres tetőről esős időszakban 5-600 liter víz is összegyűlhet, 100 négyzetméternyi felületről pedig egy év alatt akár 50-60 köbméter víz is, ami igazán jelentős mennyiség. Ha nagy területet kell öntözni, érdemes elgondolkodni egy egyszerűbb kerti szivattyú beszerzésén is, de kialakíthatunk a tartályra alapozott csepegtetőrendszeres öntözést is.

 

Ha zavaró az óriási műanyag tartály

Érthető, ha valakinek bántja a szemét a szépen ápolt kertben elhelyezett tartálymonstrum. Szerencsére erre is van megoldás! Akár terrakotta kőedényre hajazó víztározót is beszerezhetünk. Ezeket érdemes a tárolókat örökzöldek közé eldugni. Így télen – amikor a többi cserje és fa levelei lehullanak – is észrevétlenül húzzák meg magukat a kertben.

De ha még ez a megoldás sem elégíti ki a kényes kerttulajdonost, a föld alá is elrejtheti az esővízgyűjtő műanyagtartályt. A talajmunka miatt ez a verzió igényel némi beruházást, és a rendszer működtetéséhez mindenképppen szükség van megbízható szivattyúra is.

Fotó: Pixabay

Áldás a növényeknek az esővíz!

A növények kifejezetten kedvelik az esővizet, ez a természetes táplálékuk. Az esővíz összetétele nagyon más, mint a vezetékes csapvízé: sokkal lágyabb, mivel sokkal kevesebb vízkeménységet okozó fémion található benne. Nemcsak a kerti haszonnövények, de dísznövényeink is hálásak az esővizes öntözésért. Az orchideák is nagyon szeretik! Ám a legnyomósabb érv az esővíz gyűjtése mellett mégiscsak a környezettudatosság, az egyre gyakoribb aszály, illetve a vezetékes víz növekvő ára, miközben az esővíz ingyen van! Ráadásul nemcsak locsolásra használhatjuk.

 

Mi mindenre jó még az esővíz?

Az esővíz minden olyasmire jó lehet, ahol nincs szükség ivóvíz minőségű vízre. Öblíthetjük vele a vécét, vagy felmoshatjuk vele a teraszt. A kerti bútorok mosására, az autó és a biciklik letisztítására is kiválóan alkalmas.

Sokan állítják, hogy az esővíz mosásra is beválik. Ez annyiban mindenképpen igaz, hogy a vezetékes víz sok helyen kemény. A kemény vízhez pedig több mosószer kell, ráadásul a mosógép vízkövesedésével is számolnunk kell. Mint említettük, az esővízben nincsenek a vízkeménységet fokozó vegyületek, a legtöbb helyen lágy ez a természetes víz. Kézi mosáshoz – megfelelő szűrés után – nyugodtan használható.

TulipGarden Cafe / Lakáskultúra

Ajánló