KezdőlapHazai ízekHogyan tároljuk el az almát, a körtét és a diót télire?

Hogyan tároljuk el az almát, a körtét és a diót télire?

A család számára szükséges gyümölcsöt igyekszünk télre is biztosítani, főleg ha a saját kertünk terméséről van szó. A befőzésen és a fagyasztáson kívül azonban jó, ha tudunk spájzolni is egy-két darabot.

Hogyan tároljuk a gyümölcsöket télen?

Téli eltartásra elsősorban a téli alma alkalmas, de jól tárolható a Jonatán, a Starking, a Húsvéti Rozmaring, a Sóvári és egyéb viaszos héjú almák. Nézzük, mit kell tennünk!

Először is fontos tudni, hogy tárolásra csak ütődés-, nyomódás,- sérülésmentes, féregmentes, tökéletesen ép, egészséges gyümölcs alkalmas. A közepes vagy kisebb alma például jobban eláll, mint a nagy. A már beérett, vagy túlérett alma tárolásra nem alkalmas. Az inkább aszalni, vagy befőzni jó.  Az alma alapszíne zöld. A piros almák alapszíne is eltűnik itt-ott, ahol a gyümölcsöt egy levél beárnyékolta, vagy gally fedte. Ha ez az alapszín zöld, vagy zöldes, akkor a legalkalmasabb az alma a tárolásra. Ha már sárga, úgy beérett és másként kell felhasználni.

Alma téli tárolása

Az almát – ha tehetjük – földes helyiségben, száraz, szellős pincében, vagy kamrában, rácson, vagy ládákban tároljuk. Legjobb, ha +4 C hőmérsékleten tartjuk és a páratartalomra is figyeljünk oda. Ezt csak úgy érhetjük el, ha a helyiség ablakait éjjel nyitva hagyjuk, az ajtóra pedig hálót teszünk és így kellően le tudjuk a helyiséget hűteni.

Szobában, előszobában, szekrény tetején, a padlós, száraz helységekben az alma hamar megráncosodik, veszít a nedvességéből. A ládában levő almát havonta egyszer át kell válogatni, és a hibásakat vagy túléretteket el kell távolítani, vagy felhasználni.

Körte téli tárolása

körtét a tárolás előtt ugyanúgy át kell válogatni, mint az almát. Szintén csak hibátlan téli körte alkalmas tárolásra. A körte tárolásánál viszont a hőmérséklet +6-8 C is lehet. A körtét nem ládában, hanem 1 vagy 2 sorosan polcon, vagy nyitott papírdobozban kell tárolni. Ha beérett, akkor minél előbb el kell fogyasztani, mert megrothad.

Dió, mogyoró, mandula téli tárolása

A dió, mogyoró és mandula szellősen szétterítve, vagy vászon zsákban tartható. Ügyeljünk arra, hogy ősszel a diót, mandulát, szedés után zöld héjából mielőbb bontsuk ki, és szárítsuk meg, mert különben megpenészedik. Zsákban, esetleg kilyuggatott papírzacskóban, vagy hálóban felakasztva évekig is eláll. Egyes diófajták, mint például a nagy szemű, ún. lódió csak frissen fogyaszthatók, mert ilyenkor lehet a héjukat lehúzni. Tárolás alatt ezeknél a mag teljesen összeszárad, megapad.

edenkert.hu

Ajánló