KezdőlapAgrárvilágÁllatNincs túlélési esélye a kullancsnak a balzsamfenyő ellen

Nincs túlélési esélye a kullancsnak a balzsamfenyő ellen

Egy új kutatás kimutatta, hogy egy kanadai fenyőfaj balzsama mérgező a vérszívók számára és nem tudnak áttelelni a fák közelében sem.

Egy kanadai idegtudós, Shelley Adamo figyelt fel arra, hogy a kullancsok elkerülték kertjében a balzsamfenyőket, a balzsamos jegenyefenyőket (Abies balsamea). Végül a Dalhousie Egyetemen végzett három éves kutatás igazolta a tudós sejtését: a kullancsok számára mérgező a fenyőfaj balzsama – írta meg a returntonow.net.

A kutatócsapat három éven át kísérletezett több száz kullanccsal laboratóriumi és természetes környezetben is, és arra az eredményre jutottak, hogy a jegenyefenyő tűlevelei között telelő álltok 100 százaléka elpusztult.

Fotó: Wikimedia Commons

A kullancsok ugyanis szeretnek áttelelni lobos fák, például juharok, tölgyek alatti levéltakaróban, aminek melege és páratartalma ideális közeget biztosít számára. Azonban, ha a balzsamfenyő tűlevelei kerülnek az alomba, az állatok elpusztulnak.

 

A kullancsok számára mérgező hatású a balzsam illatanyaga

A kutatásban a tűlevelek közé került kullancsoknak több hét kellett a pusztuláshoz, míg a balzsamfenyő illóolajának elég volt ehhez 3-4 nap. Ebből azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy az anyagból kiváló, környezetbarát kullancsirtó szer készíthető.

A cikk szerint bár az illóolajnak erősebb a mérgező hatása, de nem tart olyan sokáig, mint az egész fenyőtűké, így ezt gyakrabban kell felvinni a pázsitra vagy pedig a fenyőtűket kell otthagyni a gyepen egész télen.

Az interneten mi is utána néztünk, hogy beszerezhető-e hazánkban is balzsamos jegenyefenyő és néhány kattintással több kertészet kínálatában is találtunk fákat.

TulkipGarden Cafe / Sokszínű Vidék

Ajánló