A japán kakiszilva fa igen magas, lombhullató, fényes, ovális levelekkel. Köszönhetően hatalmas méreteinek, könnyű megérteni, hogy az őseink miért vették észre az erdő többi fái között. A történészek azt állítják, hogy a kakiszilva még vad változatai Japánba az ázsiai kontinensről kerültek, még az őskorban.
A kakiszilva (datolyaszilva)
- A kakiszilva tudományos elnevezése: Diospyros kaki Thunberg
- Elnevezései még: kaki, káki, khaki, datolyaszilva, hurma, sharon gyümölcs
- Család: ébenfafélék
- Gyógyászati célból felhasznált részei: belsőleg a kakiszilva levelei, külsőleg pedig a kakiszilva-csersav
- Felhasználhatóság: gyenge hajszálerek, vérzés, gyenge véredények, visszértágulat, aranyér esetén.
- Főbb gyógyhatásai: összehúzó, vérzéscsillapító
- Amikor a vad kakiszilvát elkezdték Japánban termeszteni, még savanykás gyümölcsöket nevelt. Ennek ellenére több ezer évnyi gondos termesztés és odafigyelés következtében sikerült kitenyészteni a nemes, édes kakiszilvát. Az édes gyümölcs ősszel érik be, és a japánok számára egy ősz sem lehet teljes az édes íz nélkül. A kakiszilvát frissen fogyasztják
- Annak ellenére, hogy már elég régóta létezik az egzotikus gyümölcs, a japánok megőrizték a savanykás fafajtákat is, és azokat is termesztik. A savanyú kakiszilva is legalább olyan népszerű, mint az édes változat. Ami érdekes a savanyú kakiszilvát illetően, hogy amikor megaszalódik édeskéssé válik. Egy sor természetes kémiai reakciót követően a savanykás húsú gyümölcs édes ízűvé válik.
- Hajdanán, amikor a cukor ritkaságnak számított, a megaszalódott kakiszilvát nagy becsben tartották édessége miatt. Az aszalt kakiszilvát ételekbe tették természetes édesítőnek, illetve gyógyászati célokra is használták. A japán kultúrában a szárításra odakészített savanyú kakiszilva képe sajátos jellemzővé vált.
- Minden kakiszilvafajta, legyen az édes vagy savanyú, igen gazdag csersavban.
- Ez a csersav-tartalom a gyümölcs érésével egyre csökken, de amíg zöld, addig tele van csersavval. Évekkel ezelőtt a japánok megtanulták kivonni a kakiszilva gyümölcséből a csersavat (Kaki siccatus succus). Ennek a folyamata a következőkből áll: az éretlen kakiszilva kifacsarása, és az így nyert szirup erjesztése.
- Ezt a szokatlan anyagot mindig a savanyú kakiszilvából nyerik, mivel ez gazdagabb csersavban, mint az édes változatok. A kakiszilvából nyert csersav gyógyászatban is használt, valamint a háztartásokban is.
Mire jó a kakiszilva (datolyaszilva)?
- Használják a kígyómarás kezelésére, a vérzés csillapítására.
- A kakiszilvafára úgy is tekinthetünk, mint egy minden-az-egyben gyógyszerre. A levelei vérzéscsillapítóak, használják vérnyomás csökkentőként is.
- A kakiszilva gyümölcse összehúzó, vérzéscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, gyomorerősítő, hipotóniás hatóanyag. Hasmenés, magas vérnyomás, fekély estén is alkalmazható. A gyümölcsszárat úgy tekintik, mint egy összehúzó erejű anyagot, amelyet sikerrel használnak a köhögés, csuklás, savas reflux kezelésére. A gyümölcsből nyert csersav pedig mindezek kezelésére összességében alkalmazható.
- A kakiszilva hagyományossá vált felhasználását csersav tartalmának köszönheti. Sok más hasonló csersav-tartalmú növényhez képest, a kakiszilvának megvan a váladékozás- és vérzéscsillapító hatása, és csökkenti a gyulladást is.
Mire jó a kakiszilva (datolyaszilva)?
- Használják a kígyómarás kezelésére, a vérzés csillapítására.
- A kakiszilvafára úgy is tekinthetünk, mint egy minden-az-egyben gyógyszerre. A levelei vérzéscsillapítóak, használják vérnyomás csökkentőként is.
- A kakiszilva gyümölcse összehúzó, vérzéscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, gyomorerősítő, hipotóniás hatóanyag. Hasmenés, magas vérnyomás, fekély estén is alkalmazható. A gyümölcsszárat úgy tekintik, mint egy összehúzó erejű anyagot, amelyet sikerrel használnak a köhögés, csuklás, savas reflux kezelésére. A gyümölcsből nyert csersav pedig mindezek kezelésére összességében alkalmazható.
- A kakiszilva hagyományossá vált felhasználását csersav tartalmának köszönheti. Sok más hasonló csersav-tartalmú növényhez képest, a kakiszilvának megvan a váladékozás- és vérzéscsillapító hatása, és csökkenti a gyulladást is.
Datolyaszilva (kakiszilva) mit készítenek belőle?
- Két fő felhasználási területe van a kakiszilvából nyert termékeknek. Először is talán nincs is jobb kezelési módja az aranyérnek, mint a kakiszilva-csersav.
- Másodsorban a kakiszilva levelei használhatóak azok által, akiknek gyengék a véredényeik, vagy netán visszér problémájuk van. Ha például a gyenge véredények a probléma forrásai, akkor a kakiszilva leveleit napi alkalmazásként javasolják.
Javasolt adagolás
Belsőleg – lombozat (levél): napi 10 gramm
- Lombozat tinktúra 1:1 10 ml/nap
- Lombozat tinktúra 1:5 50 ml/nap
- Kakiszilva-csersav 50 ml/nap
Külsőleg – kakiszilva-csersav: vigyük fel napi három alkalommal a kezelendő felületre.
Kakiszilva (datolyaszilva) termesztése
A datolyaszilva védett fekvésben hazánkban is sikeresen termeszthető, -20°C-t is kibír megfelelő őszi takarással. Gyümölcse ősszel érik. Az augusztus végén lehullott gyümölcsök utóérnek, de a legfinomabbak az október végén a fán beérő szemek. Az első fagyok előtt szüreteljük le a gyümölcsöt, amely hűvös helyen, egyesével sorba állítva, tovább tárolható.
Datolyaszilva fa ültetése: mire kell figyelni?
A datolyaszilva fának egy napos helyet érdemes választani, ahol jól fog növekedni. A talajnak jó vízelvezetésűnek és jó termőképességűnek kell lennie. Az ültetés előtt ássunk egy gödröt, amelynek az aljára tegyünk egy kis trágyát Az ültetés után bőségesen öntözzük meg a fát, és tartsunk rajta gondoskodó figyelmet, hogy megfelelően növekedjen. A fiatal datolyaszilvákat érdemes tavasszal, a fagyok elmúlta után elültetni.
edenkert.hu