KezdőlapAgrárvilágKiskertAz okra termesztése egyszerűen

Az okra termesztése egyszerűen

Az okra vagy más néven Bámia, vagy Gombo egy trópusi zöldség, azonban északi kertekben, akár Magyarországon is termeszthető.  Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni!

Mi is az az okra?

  • Használata: zöldségként
  • Levélzete: van
  • Virágzata: van
  • Illata: nincs
  • Fényigény: napfény igényes
  • Talajtípus: semleges vagy kissé lúgos
  • Virág színe: fehér
  • Növekedése: gyors
  • Magassága: 0,6 – 1,2 méter

A rendszertankönyvek már Hibiscus esculentus néven említik, a mályvafélék családjába sorolják. Magyarul okra vagy gombó néven említik. A trópusi, szubtrópusi országokban terjedt el. Indiától Ausztráliáig, a Csendes-óceáni szigetvilágban szinte mindenütt megtalálható. Indiában, a Maláj-félszigeten viszonylag nagy területen termesztik, de Amerikában is megtaláljuk. A mérsékelt égövön kísérleteznek a meghonosításával.

Magyarországon is megkísérelték már a termesztését. A tövenként előforduló 5-6 termés fiatal állapotban fogyasztható, később a termésfal megkeményedik, sárgászöld színe sötétbarnává válik. Az igen zsenge, éretlen termések fontos leves- és saláta-alapanyagok a meleg égöv országaiban. Savanyúság és főzelék készítésére is alkalmasak.

Trópusi származásából következően hőigényes növény. Optimális csírázási hőmérséklete 28-32 °C. A csíranövények 20 °C alatt lassan fejlődnek. Tőlünk északabbra már alig termeszthető szabadban, a hűvösebb klímájú nyugati országokban is csak növényházakban biztonságos a termesztése. Fagypont alatt elpusztul, edzéssel legfeljebb a 0 °C feletti alacsony hőmérséklethez szoktathatjuk.

Az okra fényigénye

Közepes fényigényű. Nyáron, júniusban fejlődik a legjobban. Igen gyenge árnyékot is elvisel. Szabad földön májusi kiültetéssel kapja meg a fejlődéséhez szükséges fényt, a 12-14 órás megvilágítást. Hajtatásban, fény hiányában, az okra igen lassan fejlődik és terméskötése sem megfelelő.

Az okra vízigénye

Az okra vízigényes. Fejlődésének első szakaszában sok vizet kíván. A mi viszonyaink között öntözéssel termeszthető eredményesen. Csapadékosabb nyarakon vízpótlás nélkül is kielégítő a hozama. A vízadagolásnak arányban kell lennie a hőmérséklettel. Az öntözővíz okozta talajlehűlés károsan befolyásolja a növekedését.

Az okra talajigénye

Középkötött, jó vízgazdálkodású, könnyen melegedő vályogtalajon díszlik a legjobban. Sem az erősen kötött hideg, sem a laza, homokos száraz talajokat nem szereti. A tápelemek közül a foszfor a legfontosabb az okrának, másfélszer többet igényel belőle, mint nitrogénből és kb. 2-3-szor többet, mint káliumból. Foszfor hiányában gyenge a növekedése. Tápanyagszükségletét ideálisan 10 m2-enként 40-50 kg szerves trágyával, illetve 25-30 dkg pétisóval, 70-80 dkg szuperfoszfáttal és 20-25 dkg kálisóval elégíthetjük ki.

Az okra tápanyagigénye

Őszi talajmunkákkal (ásással, szántással) keverjük be a szerves és műtrágyákat. Alapos és mély talajlazítást, illetve művelést igényel mélyre hatoló főgyökere miatt. Tavasszal a területet gereblyézzük simára, és a kiültetésig tartsuk gyommentesen. Késői, paprikával megegyező kiültetése miatt a helyét májusig lekerülő, rövid tenyészidejű zöldségfélével (retekkel, salátával) hasznosíthatjuk.

Az okra termesztése

Szaporítására kétféle módszer terjedt el: a helyrevetés és a palántázás. Palántáját a paprikával együtt is nevelhetjük, április elején vessük a magját. Lassan csírázik, olykor két hét is eltelik a kelésig. A palántákat a kiültetés előtt 8-10 nappal edzéssel, gyakori szellőztetéssel, fokozatosan szoktassuk a kinti levegőhöz. Alaposan öntözzük be, hogy minél kisebb gyökérsérüléssel, illetve minél nagyobb földlabdával járjon a felszedés. 45-55 cm sor- és 35-45 cm-es tőtávolságra ültessük, majd alaposan öntözzük be.

Helyrevetéskor május közepén 50 cm körüli sortávolságra, egymástól 3-4 cm-re, 2-4 cm mélyre szórjuk a magokat. 5-4 leveles állapotban egyeléssel állítsuk be a tőtá-volságot.

Évközi munkái közül a legfontosabb az öntözés és a gyomtalanító kapálás. Nagyon fontos, hogy gyommentesen tartsuk a talaját, mert a gyomnövények sok vizet párologtatnak el.

A hüvelyeket fiatal, puha állapotban (2,5 – 10 cm) érdemes leszedni, amikor is a legfinomabb a gyümölcsük. Az okra szárazságtűrő, és szerencsére nagyon kevés rovar támadja meg. Azonban a lisztharmatra és a poloskákra nem árt odafigyelni, mert az évszak végén gyakran megszállják. Virágzás után 4-6 nappal kezdjük a szedését. Folyamatosan szedjük, mert a megöregedett termések értéktelenek. Magtermesztéskor hagyjuk a töveken a terméseket, és nyár végén, ősszel, éretten szedjük le. Túlérve a toktermések hosszanti irányba felhasadnak és kiszóródik a mag.

edenkert.hu

Ajánló