KezdőlapAgrárvilágKiskertEzek a cserjék nyílnak télen

Ezek a cserjék nyílnak télen

Vannak olyan cserjék, amelyek télen borulnak virágba, és ezzel visznek egy kis színt a téli álmát alvó kertbe.

Kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense) – lombfakadás előtt nyílik

Február végén nyílik a nagyméretű bokorrá fejlődő kikeleti bangita. Mivel virágai illatosak, legjobb, ha a bejárat vagy a kerti utak mellé ültetjük, hogy ne csak a korai virágok látványát, hanem azok aromáját is élvezhessük.

Napos megvilágításban fejlődik a legszebben, de elviseli a félárnyékos közeget is. Közepes vízigényű, a talaj kémhatására különösebben nem igényes. 2-3 méter magas, felálló, barna ágú cserje, tojásdad levelekkel. rózsaszín vagy fehéres-rózsaszín virágai oldalra álló zömök fürtökben nyílnak a tél végén, néha már a tél elejétől fogva.

Jól társítható más télen virágzó növényekkel, télen nyíló hangákkal, színes levelű örökzöldekkel, kecskerágóval, magyallal, bőrlevéllel, talajtakaró borostyánnal. Néhány évente szükség lehet elöregedő ágainak ritkítására, a bokor lazítására, hogy ezzel új, életerős virágzó hajtások fejlesztésére serkentsük.

Egész télen gyönyörű: a téli bangita (Viburnum tinus)

A bangita nemzetség örökzöld fajai közé tartozik ez a sűrű bokrot nevelő téli bangita, amely nevéhez hűen télen virágzik, enyhe időben akár december közepétől egészen kora tavaszig. Leveli fényes zöldek, egész évben díszítenek, mérete valamivel kisebb, mint az előző fajé. Enyhén fagyérzékeny, védett kerti viszonyokat kíván.

A téli bangita gondozása

Nagyon szereti a jó vízáteresztő talajt, és nem szereti az erős napfényt, ezért érdemes védett helyre ültetni. Tavasszal csak a fagykáros ágakat érdemes róla levágni. Félfás dugványozással szaporítható.

edenkert.hu

Ajánló