KezdőlapAgrárvilágKiskertEzekre kell figyelni a körtefa ültetésénél, metszésénél

Ezekre kell figyelni a körtefa ültetésénél, metszésénél

A körtefa ültetése és metszése picit munkaigényes, de ha odafigyelünk a következőkre, akkor a növény bőséges terméssel hálálja meg a törődést.

A körtefa gondozása

A legtöbb ember szerint a körtének jobb íze van, mint az almának. Sokkal hangsúlyosabb, és maga a körte is általában zamatosabb, mint az alma. A körtének van egy olvadós állaga, akárcsak a vajnak (ezért alkalmazzák több fajtára is a francia ˝beurre˝ szót). A textúráját nézve viszont egy ropogós alma közkedveltebb.

Bár a körtefák hosszabb életűek, mint az almafák, hajlamosak túl sok rügyet növeszteni. Kevésbé hajlamosak a kártevők és a betegségek támadására. Hamarabb virágoznak, ezért jobban ki vannak téve a tavaszi fagyoknak. Egyes fajok csak nyílt területeken termeszthetők, másoknak szükségük van a falak védelmére. Egyeseknek nem elég csupán a fedél, melegre is szükségük van.

Bár az összes körtét meg lehet főzni, ha éretlenül szereztük be, vannak külön erre a célra termesztett körték is. Egyes fajtákat körtebor készítése érdekében tartanak. Ez egy erjesztett ital, nagyjából ugyanazzal az eljárással készül, mint az almabor az almaléből.

A körtefa ültetése

Enyhén savas talaj kell a körtefának, ezért kerüljük a nagyon lúgos talajt, ugyanis az ilyen talajban vashiányban szenvednek a körték.

Összehasonlítva az almafával, a körtefa jobban tűri a rossz vízelvezetést, de kevésbé képes tolerálni a szárazságot. Ezért a könnyű, homokos talajt, bőségesen dúsítani kell humusz-formáló és nedvességtartó anyagokkal. Tehát az agyagos talaj a legmegfelelőbb föld a körtefa számára.

A standard vagy fél-standard fák idővel túl nagyok lesznek egy átlagos kerthez. Ezért jobb választás egy bokortípusú fa kisebb kert esetén.

A fa típusának választása a rendelkezésünkre álló tértől függ. Egy nyitott kert esetén a bokor vagy piramis alakú fa a nyerő. A bokor foglalja el a legtöbb helyet, de ennek a gondozása kerül a legkevesebb időbe. A piramisnak nagyobb a termőképessége, és termetéből adódóan könnyebb permetezni és leszedni a gyümölcseit, illetve védettebb a madarakkal szemben.

A körtefa metszése

A metszésük azonban nagyobb figyelmet igényel. A sövényszerű fáknak szükségük van cölöpökre és huzalra a támogatáshoz, viszont kevés helyet foglalnak. El lehet helyezni egy ház déli fala mellett, vagy a kerítés mellett, ha egy szél elleni menedéket akarunk létrehozni.

Lécrácsot lehet képezni a fal mentén, és az itt ültetett körtefa hasznos és dekoratív szegélye lehet a zöldséges kertnek. Ez régebben elterjedtebb volt, mint manapság. A hátránya az, hogy a gyümölcsfa túl sok nitrogént kap, ami növésre ösztökéli, nem pedig a gyümölcs termelésére.

Az ültetést a levelek lehullása és március között kell elvégezni – minél hamarabb, annál jobb. Feltéve, hogy a talaj laza, kövessük a normális eljárást. Különösen fontos, hogy az egyesítése az alanynak az ivadékkal 10 centivel a talaj fölött történjen. Ha ezt nem vesszük figyelembe, és a gyökeret az ivadék fogja ereszteni, a fa túl nagyra fog nőni.

Ültetés után ajánlott 5 centis talajtakarót elhelyezni (kerti komposztból, rothadt trágyából vagy tőzegből). Ez segíteni fog a talaj nedvességének a megőrzésében, még egy száraz tavaszi napon is. Az újonnan ültetett körtefákat ellenőrizzük szárazság esetén, és öntözzük meg bőségesen, ha szükséges.

A minőségi gyümölcs érdekében tartsuk meg a következő minimum távolságokat: sövény esetén 1×2 m, piramis esetén 1,5x 2,5 m és standard, fél-standard esetén 11 m minden irányban.

A körtefák ezt követő trágyázását a teljesítményhez igazítsuk.

  • Legtöbb esetben a körtefa egészséges marad, ha évente (tavasszal) trágyát teszünk rá – 5 centis talajtakaró – ezt ősszel szurkáljuk be óvatosan a talajba egy villa segítségével. Ha nem áll a rendelkezésünkre trágya, akkor vegyes műtrágyát adjunk neki február elején: 56 g szuperfoszfát mész, 28 g ammónia szulfát és 14 g hamuzsír szulfát négyzetméterenként. Hintsük be addig, amíg a gyökerek nyúlnak.
  • Általában a körtefa metszése ugyanúgy történik, mint az almafa metszése, akárcsak a permetezés a kártékony rovarok és betegségek ellen.
  • A körte betakarításánál nagyon fontos az időzítés. A korai fajták esetében inkább szedjük le kicsit hamarabb a gyümölcsöket, mint kicsit később. A többi esetében viszont csak akkor szedjük le, ha könnyen leválik az ágról (a tenyerünkkel emeljük meg vízszintes helyzetbe, majd csavarjunk egy kicsit rajta).
  • A választott fajtánál ne csak a személyes célt és ízlést tartsuk szem előtt (desszert, főzés, palackozás), hanem azt is, hogy amikor virágzik, akkor legyenek megfelelő beporzó növények.

edenkert.hu

Ajánló