KezdőlapAgrárvilágKiskertA virágoskert tervezése

A virágoskert tervezése

Akkor mutat a legjobban egy virágokkal teli kert, ha jutott időnk a megfelelő megtervezésére is, hiszen sok mindent szem előtt kell tartani, hogy valóban esztétikus képet adjon a virágba boruló növényzet. Ebben a cikkben bemutatunk néhány fontos tényezőt, amelyeket érdemes figyelembe venni a virágos kert tervezésekor!

0. lépés
Mi a célunk a virágos kerttel? – Határozzuk meg!
Először is, gondoljuk végig, hogy milyen célból szeretnénk a virágos kertet. Például egy egyszerű, de gyönyörű, dekoratív kert létrehozása a cél vagy egy zöldség– és gyümölcskertté, amiből termésünk is lehet. Esetleg egy olyan udvart alakítanánk ki, amely lakhelyet biztosít a különböző állatoknak, például madaraknak és rovaroknak? Hiszen a megfelelő tervezéssel a virágos kertünk nemcsak gyönyörű lesz, de környezetbarát is, ami élőhelyet biztosíthat a különböző állatfajoknak.

1. lépés
Jelöljük ki a területet!
Miután meghatároztuk a kert célját, kezdjük el tervezni a kertet, az első lépés a terület kiválasztása. A virágos kert ideális helye egy olyan terület, amely legalább hat órán át kap napfényt naponta, és jó vízelvezetéssel rendelkezik.
Ha nincs ilyen terület, akkor fontoljuk meg az árnyékosabb helyekre való ültetést, de figyeljünk arra, hogy a növényeknek megfelelő mennyiségű napfényt kell kapniuk ahhoz, hogy egészségesek legyenek, és így bőséges virágot hozzanak.

2. lépés
Válasszuk ki a növényeket, virágokat!
A következő lépés a kert tényleges tervezése, ilyenkor érdemes figyelembe venni az egyes növények növekedési igényeit. Fontos, hogy olyan virágokat válasszunk, amelyek megfelelően alkalmazkodnak a környezethez és a kert adottságaihoz (pl. szél, árnyékosabb hely, talajminőség stb.).
Tipp: Nézzünk körbe a szomszédoknál, hogy mely fajok maradtak meg sikeresen, hiszen azok nagy eséllyel a mi kertünkben is jól érzik majd magukat.

3. lépés
Határozzuk meg a főbb növények helyét!
Itt fontos figyelembe venni, hogy a növények növekedése során változhat méretük és formájuk. A magasabbra nyúlókat mindenképp hátra tegyük, míg az alacsonyabbra növők kerülhetnek az előtérbe, ha pedig minden oldalról körbejárható a virágos kiskert, akkor középen legyen egy kimagasló fókuszpont, esetleg több, ha nagyobb területről van szó.

4. lépés
Figyeljünk a színekre és a harmóniára!
virágos kert tervezésekor fontos figyelembe venni a színeket is. A színek kombinációja hatással lehet a kert hangulatára és stílusára. Az élénk árnyalatok, mint a piros, a sárga és a narancs, energikus és vidám miliőt teremtenek, míg a pasztellszínek, mint a halvány rózsaszín és -lila, romantikus, visszafogott udvart eredményeznek. Döntsük el, hogy mi mutat a legjobban kertünk többi részével, törekedjünk a harmóniára!

azenkertem.hu

Ajánló