KezdőlapKávé-világTop 10: Mire jó a kávézacc? (felhasználása kertben, otthon, …)

Top 10: Mire jó a kávézacc? (felhasználása kertben, otthon, …)

Minden második ember kávézik! Ez a szám Magyarországon több millió embert jelent. A legtöbben pedig sajnos kidobják a kávézaccot – írják a A Kávéfolt.hu-n.

Mekkora hiba, pedig a kávézacc hihetetlenül hasznos:

  • a kertben
  • a szépségápolásban
  • különböző termékek gyártásánál
  • a szennyvíz tisztításnál
  • a háziállatoknál

…és még 1000 más helyen. De pontosan hogyan hasznosítható?  Ebből a cikkből kiderül.

 

Kávézacc felhasználása

A kávézaccra sokan úgy gondolnak, mint szemét, hiszen a kávé készítés mellékterméke. Nem iható meg – ez tény. Azonban rengeteg olyan hatása van, ami rendkívül hasznossá teszi! A száraz kávézacc rengeteg káliumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz.

Ezek az anyagok pedig elengedhetetlenek:

  • A földnek
  • A savat kedvelő növényeknek
  • Egyes hasznos állatoknak

Emellett a kávézaccnak szagtalanító, vérpezsdítő, vagy éppen rovarűző hatása is van. De vajon mire jó a kávézacc?

 

JackieLou DL képe a Pixabay -en.

Mire jó a kávézacc a kertben?

Sokan nem tudják, de a zaccot nyugodtan ki lehet szórni a természetbe. De vajon mire jó a kávézacc a kertben? Rengeteg mindenre! 🙂

1. Kávézacc, mint trágya

Nem csak a föld tápanyagtartalmát tudjuk ezzel visszaállítani, de olyan hasznos élőlényeket is oda vonzhatunk, mint a földigiliszta. Emellett a gyepet is érdemes vele trágyázni, hiszen a fűnek nitrogénre van szüksége – főleg nyáron, mikor növekszik. Tápanyagtartalma miatt pedig a kávézacc hatása a virágokra nézve is nagyon hasznos!

2. Kávézacc növényekre

A zaccot nagyon sokféleképpen használhatjuk a növényekhez keverve. Egyrészről használhatjuk mulcsként. Ez azért jó, mert a kávézacc hangya ellen is bevethető, ugyanis erőteljes szagtalanító hatása van – ami megvédi a virágokat. Másrészről gombákat is termeszthetünk vele, ugyanis a gombák nem teremnek hagyományos kerti talajban, ezzel szemben a kávézaccon szívesen megtelepszenek.

Végül pedig a friss kávézacc savanyú talajt tud kialakítani. Ha tehát olyan növényt szeretnénk ültetni, amihez elengedhetetlen az alacsony pH érték, akkor a savanyú föld kávézaccal keverve tökéletes megoldást nyújt.

De melyik növény szereti a kávézaccot? Többek között:

  • Áfonya
  • Magyal
  • Rododendron
  • Som
  • Magnólia
  • Eper

Azonban ha ki kellene emelnünk, hogy a kávézacc milyen kerti növényekre jó igazán, akkor a gyökér növényeket mondanánk – például a répa, vagy a retek. Azonban érdemes vigyázni, mert a legtöbb növény nem reagál jól a túl savanyú talajra (például a paradicsom).

3. Kávézacc a virágoknak – már ültetéskor

A zacc rendkívül gazdag kalciumban és magnéziumban. Bomlása során pedig nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki. Ezek mind-mind nagyon fontos hatóanyagok a zöldségek fejlődéséhez!  Ezért érdemes a zaccot már a vetőmaggal összekeverni, illetve a kávézacc virágföldbe is keverhető.

Néhány virág, ami különösen szereti:

  • Azálea
  • Muskátli
  • Díszhagyma
  • Liliom
  • Kamélia
  • Hortenzia

A növények táplálása mellett pedig megakadályozza a nehézfémek felszívódását is!

4. Hasznos állatok becsalogatása – kártevők elűzése

A kávé tele van koffeinnel, aminek több előnye is van! Az egyik, hogy távol tartja a csigákat és meztelen csigákat a növényektől. Emellett a koffein mérgező a rovarok számára, tehát elűzi a szúnyogokat, gyümölcslegyeket, és más nem szívesen látott bogarakat.

Emellett szagsemlegesítő hatása miatt a kávézacc hangyák ellen is tökéletes védelmet nyújt, ugyanis ha körbe szórjuk szeretett virágainkat, a hangyák nem fogják érezni.

A kávézacc fontos előnye még, hogy a macska illemhelyet is képes megszüntetni. A kávézaccban található anyagok ugyanis taszítják a macskákat, ezáltal egy életre megszabadulhatunk a macska ürüléktől a kertünkben.

Végül, de nem utolsó sorban a kávézacc nemcsak a nem kívánt állatok elűzésére jó, de emellett táplálékot nyújt a hasznos élőlényeknek – például a földigilisztának, ami a vermikomposztálás alapja.

5. Kávézacc komposzt

A komposztálás egy organikus folyamat, amely során a szerves anyagokat (pl.: ételmaradékok, elhalt növények, stb.) sötét, humuszszerű anyaggá alakítjuk át. Ezt az anyagot később trágyázásra használhatjuk, illetve feljavíthatjuk a talaj szerkezetét. Több kutatás is azt találta, hogy a kávézacc jelentősen javítja a konyhai ételmaradékokból álló komposzt minőségét. A legjobb minőségű komposzt 40% kávézaccot tartalmaz, ez ugyanis a föld számára legalkalmasabb, és ez bocsátja ki a legkevesebb gázt.

 

Kávézacc felhasználása a kertben – gyakorlati tippek

A kávézaccot ki lehet szárítani, ez esetben könnyen morzsolódik és szitával nagyobb mennyiséget is gyorsan el lehet szórni. Azonban egyes esetekben nem szeretnénk, ha a száraz kávézacc megmaradna a növény (például fű) tetején. Ez esetben néhány csészényi kávézaccot érdemes 15-25 liter vízhez hozzákeverni, majd spriccelővel eloszlatni a kert egészében.

Elias Shariff Falla Mardini képe a Pixabay -en.

Kávézacc hasznosítása a háztartásban

1. Természetes dörzsszivacs

A kávézacc állaga nagyon érdes – tökéletesen alkalmas a ráragadt étel- és egyéb maradékok eltávolítására. Ráadásul a fertőtlenítésben is sokat tud segíteni, hiszen a kávé antibakterializáló hatású. Éppen ezért teljes biztonsággal használható lefolyó, tűzhely vagy grill tisztítására.

2. Szagtalanító hatású

A kávézacc nagyon gazdag nitrogénben, ami szénnel keveredve eltünteti a kellemetlen szagú kén gázt a levegőből – tehát szagtalanít. Elhelyezhető használt cipőkben, táskákban, edzőruhák között is.

Emellett a hűtőben is nagy hasznát vehetjük, mert:

  • egyrészről segíti az ételszagot megszüntetését a hűtőben, így a kinyitáskor nem telik meg vele a konyha
  • másrészről pedig az ételek sem veszik át a hűtő szagát

Emellett a kezünket is megdörzsölhetjük vele kézmosás kézben, miután hagymát, fokhagymát, vagy egyéb erős szagú ételt készítettünk.

3. Kandalló tisztításhoz is remek

A hamu kitakarítása az egyik legnehezebb feladat a kandallók esetében. Nem csak arra kell figyelni, hogy a hamut eltakarítsuk – a füstgomolyagokat sem szabad kiereszteni a kandallóból a szobába. A kávézacc erre is tökéletes megoldást nyújt, ugyanis a hamura szórva megszünteti nem csak a hamu színező hatását, de a szagát és a hamufelhőket is.

4. Segíti a bolhák eltávolítását a háziállatból

A bolha eltávolítása egy hosszas, drága folyamat. Szerencsére a többi rovarhoz és bogárhoz hasonlóan a bolha sem szereti a kávét. Nincs más dolgod, mint az állat megfürdetése után bekenni kávézaccal a bundáját, majd lemosni róla. Ezzel nem csak a bolhákat űzöd el, de háziállatod természetes állat szagát is enyhítheted. Próbáld ki – de ha nem működik, akkor fordulj segítségért, illetve próbáld ki a direkt erre gyártott termékeket.

Emellett a kávézaccot csak külsőleg használd az állatokon, ugyanis elfogyasztása mérgező lehet például a kutyák számára.

Joy Bak képe a Pixabay -en.

Kávézacc felhasználása a szépségápolásban

1. Bőrradírozás

A bőr hámlasztáshoz remekül alkalmazható a kávézacc.

Ehhez nincs másra szükség, mint összekeverni egy kis vízzel vagy kókuszolajjal, majd szétkenni a testeden és arcodon.

Emellett a véráramlást is serkenti, ezért a bőr egészségéhez is hozzájárulhat.

2. Narancsbőr eltüntetése

A koffein helyi alkalmazása csökkentheti a területen található zsír, narancsbőr és cellulit láthatóságát.

Ennek az oka szintén a megnövekedett véráramlás.

3. Hajdúsító és hajnövekedés serkentő

Rengeteg kutatás látott napvilágot, amely megmutatja, hogy a koffein jelentősen hozzájárul a hajnövekedés serkentéséhez.

Ez a kávézacc külső alkalmazása mellett a kávé fogyasztásáról is elmondható — a kávé tehát a frizura egyik legjobb barátja!

4. Segíti a szem alatti táskák eltüntetését

 

Több kutatás is bizonyítja, hogy azok a bőrápolási termékek, amelyek antioxidánsokat és koffeint tartalmaznak, csökkentik az öregedést, és az azzal járó szem alatti táskák méretét.

Ennek az egyik fő oka ismét csak a véráramlás serkentése, ugyanis a több vér a szem alatt csökkenti a sötét táskák kialakulását.

Emellett az antioxidánsok megkötik a testben található szabadgyököket, amelyek a bőr öregedését okozzák.

 

Mire jó a kávézacc? — további felhasználási módok

A kávézacc az egyik legfontosabb eleme a jóslásnak és előrejelzéseknek, ugyanis rengeteg spirituális tevékenység támaszkodik rá.

Emellett természetes festékként is használható pamut, műselyem, celofán, fehérnemű és papír színezésére – esetenként akár haj sötétítésére vagy húsvéti tojások festésére is.

Faipari munkákhoz is remek, ugyanis foltozni, festeni, színezni remekül lehet vele a fából készült tárgyakat.

A kávézacc hasznosságát szemlélteti továbbá az is, hogy ipari méretekben is használják, mind a biogáz gyártásában, mind pedig a szennyvíz kezelésében és tisztításában.

 

A lényeg

A kávé pozitív hatásairól a legtöbben már hallottak:

…ezenkívül pedig még finom is!

Nem hiába kávézik minden második ember!

TulipGarden Cafe / kavefolt.hu

Ajánló