KezdőlapGasztronómiaHázilag készített gumicukor immunerősítésre

Házilag készített gumicukor immunerősítésre

Megérkezett az ősz, ezzel együtt az influenzaszezon is. Sokan és sokféle megelőzési módra esküsznek, a legtöbb lényege az immunerősítés – írják a Sokszínű Vidék oldalain.

Nyárádi Brigitta, az egykori bükki hegylakó – aki jelenleg Olaszországban él párjával, Giancarlo Checchivel – Élet a hegyen – Itáliában blogjában rendszeresen közzétesz házi praktikákat a természet kincseinek felhasználásával.

Ezúttal egy bodzabogyó alapú, házilag készített immunerősítő gumicukor recepttel kényeztette követőit. A finomságot gyógynövényekkel és melegítő fűszerekkel turbózta fel, így az egészséges segítség lehet a nyirkos időjárás beálltával.

A gumicukor házi mézzel van édesítve, így a gyerekeknek is nyugodt szívvel adható finomság, ami nem csak az édesség utáni vágyukat elégíti ki, hanem fel is vértezi a szervezet védekező képességét

– írta kedvcsinálóként a gyorsan elkészíthető vitaminbombához.

Hozzávalók

  • 3-4 ek szárított (vagy friss) bodzabogyó
  • 3/4 csésze (kb. 2 dl) bodzabogyó lé (vagy hígított bodzabogyó szörp vagy hígított bodzaszörp)
  • 2 db fahéj
  • 3-4 db csillagánizs
  • 1 ek szárított vagy friss kakukkfű
  • méz ízlés szerint (kb. 1-3 ek)
  • 3-4 ek zselatin (vagy 2 ek agar-agar, ha növényi alapanyagút szeretnénk)

Elkészítés

  • A méz és a zselatin kivételével tegyünk minden hozzávalót egy kisebb lábasba, majd forraljuk alacsony lángon legalább 10 percig. Ha szükséges közben adjunk hozzá egy kis vizet, hiszen a szárított bogyók folyadékot vesznek fel.
  • Forralás után szűrjük le a folyadékot egy mérőpohárba, majd jól nyomkodjuk ki még a bogyókat is, nehogy egy csepp is kárba vesszen.
  • Összesen 3/4 csésze levet kell kapnunk. Ha nincs ennyi, akkor töltsük fel a maradékot meleg vízzel.
  • Adjuk hozzá a mézet, jól keverjük el benne. Kóstoljuk, hogy elég édes-e.
  • Apránként adjuk hozzá a zselatint, keverjük el benne csomómentesen, majd töltsük kis csoki formákba, vagy bármilyen formába. Ha nincs formánk, akkor egy kis jénaiba is tölthetjük, majd miután megkeményedett kockákra vágjuk.
  • Hagyjuk állni 4-5 órán át, vagy amíg megkeményedik. Ha esetleg nehezen jönnének ki a formából, akkor engedjünk a forma hátára egy kis meleg vizet.

Hűtőben 1-2 hétig eláll, de szerintem addig nem fog tartani

– fűzte hozzá a recepthez Nyárádi Brigitta.

TulipGarden Cafe / Sokszínű Vidék

Ajánló