Megérkezett az ősz, ezzel együtt az influenzaszezon is. Sokan és sokféle megelőzési módra esküsznek, a legtöbb lényege az immunerősítés – írják a Sokszínű Vidék oldalain.
Nyárádi Brigitta, az egykori bükki hegylakó – aki jelenleg Olaszországban él párjával, Giancarlo Checchivel – Élet a hegyen – Itáliában blogjában rendszeresen közzétesz házi praktikákat a természet kincseinek felhasználásával.
Ezúttal egy bodzabogyó alapú, házilag készített immunerősítő gumicukor recepttel kényeztette követőit. A finomságot gyógynövényekkel és melegítő fűszerekkel turbózta fel, így az egészséges segítség lehet a nyirkos időjárás beálltával.
A gumicukor házi mézzel van édesítve, így a gyerekeknek is nyugodt szívvel adható finomság, ami nem csak az édesség utáni vágyukat elégíti ki, hanem fel is vértezi a szervezet védekező képességét
– írta kedvcsinálóként a gyorsan elkészíthető vitaminbombához.
Hozzávalók
- 3-4 ek szárított (vagy friss) bodzabogyó
- 3/4 csésze (kb. 2 dl) bodzabogyó lé (vagy hígított bodzabogyó szörp vagy hígított bodzaszörp)
- 2 db fahéj
- 3-4 db csillagánizs
- 1 ek szárított vagy friss kakukkfű
- méz ízlés szerint (kb. 1-3 ek)
- 3-4 ek zselatin (vagy 2 ek agar-agar, ha növényi alapanyagút szeretnénk)
Elkészítés
- A méz és a zselatin kivételével tegyünk minden hozzávalót egy kisebb lábasba, majd forraljuk alacsony lángon legalább 10 percig. Ha szükséges közben adjunk hozzá egy kis vizet, hiszen a szárított bogyók folyadékot vesznek fel.
- Forralás után szűrjük le a folyadékot egy mérőpohárba, majd jól nyomkodjuk ki még a bogyókat is, nehogy egy csepp is kárba vesszen.
- Összesen 3/4 csésze levet kell kapnunk. Ha nincs ennyi, akkor töltsük fel a maradékot meleg vízzel.
- Adjuk hozzá a mézet, jól keverjük el benne. Kóstoljuk, hogy elég édes-e.
- Apránként adjuk hozzá a zselatint, keverjük el benne csomómentesen, majd töltsük kis csoki formákba, vagy bármilyen formába. Ha nincs formánk, akkor egy kis jénaiba is tölthetjük, majd miután megkeményedett kockákra vágjuk.
- Hagyjuk állni 4-5 órán át, vagy amíg megkeményedik. Ha esetleg nehezen jönnének ki a formából, akkor engedjünk a forma hátára egy kis meleg vizet.
Hűtőben 1-2 hétig eláll, de szerintem addig nem fog tartani
– fűzte hozzá a recepthez Nyárádi Brigitta.
TulipGarden Cafe / Sokszínű Vidék