KezdőlapAgrárvilágKiskertMost van az ideje a hagymás növények ültetésének

Most van az ideje a hagymás növények ültetésének

Október 4-e, Szent-Ferenc napja hagyományosan az őszi gabonafélék vetésének és a kései borszőlők szüretének a kezdete. Idén egészen ideálisak a feltételek mindkettőhöz. A kertekben pedig ez az utolsó lehetőség a különböző hagymás, évelő növények telepítéséhez, ugyanis számukra a téli hideg hatása mindenképpen szükséges ahhoz, hogy jövőre kihajthassanak és szépen virágozzanak.

Nagyon sokféle hagymás, gumós növény létezik, amelyek közül a leginkább közkedvelt a tulipán, a jácint és a nárcisz, de az ültetésükkel kapcsolatban vannak alapvető szabályok, melyeket érdemes betartani. Ezeket részletezi dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója, aki szerint elsősorban azt a kérdést kell feltennünk, hogy milyen helyekre alkalmasak ezek a növények, valamint hogyan kell előkészíteni azt a számukra?

Ezekre a növényekre általában az a jellemző, hogy van egy olyan időszakuk, amikor nem látni rajtuk zöld részt, tehát nem fejlődnek, és ebben a gumóban vészelik át a számukra kedvezőtlen időszakot. Ez nem elsősorban a téli hideget, hanem a szárazságot jelenti, amikor csapadék híján sárgul a levelük és ebben a gumóban vészelik át a nyári meleg időszakot.

Fotó: TulipGarden Balaton

„A legtöbb hagymás növényünk a napos, félárnyékos helyet kedveli, igazán ilyen árnyékkedvelő növény nem sok létezik, de vannak erdei növények, mint például a fürtös gyöngyike, vagy az odvas keltike, amelyek erdei aljnövények is, amelyek az árnyékot is kibírják, de többségüket a naposabb, jól megvilágított helyekre kell ültetni a kellő mennyiségű virág reményében”.

A talaj előkészítés attól függ, hogy ezek a hagymás növények milyen mélyre kerülnek: a telepítési mélységet úgy határozzák meg, hogy a hagyma átmérőjének a két és félszeres mélységébe kell ezeket a növényeket ültetni. Vannak azonban kivételek. Néhány növény a fejlődése során egyre feljebb, vagy lejjebb kerül a talajba, mivel nem a gyökér módosuláson, hanem a hajtásmódosuláson jön létre ez a szerv, ami miatt mélyebbre kell telepíteni – például a liliomféléket.

Ezt a területet célszerű megmozgatni, meglazítani, vagy akár tápanyaggal ellátni. Igazán szép hagymás növényekről akkor beszélhetünk, ha kellő tápanyag található a talajban, ezért érdemes komposzttal, érett szerves trágyával dúsítani a területet. Nagyon sokszor viszont erre nincs lehetőség, mert a talajmozgatás nem oldható meg, de vannak olyan növények, amelyek nem igénylik ezt a nagy mennyiségű tápanyagot, ezért egy egyszerű gödörfúróval, vagy ültetőkanállal el lehet készíteni a hagymának a gödröt.

Fotó: TulipGarden Balaton

Orlóci László szerint érdemes ültetés előtt megvizsgálni a hagyma tételt, hogy található-e benne virág? Itt kétféle növényről van szó: vannak olyanok – elsősorban a tulipán – amelyiknél ültetéskor ha szétvágunk egy gumót, akkor abban már megfigyelhető a kezdődő virág. Nagyon nehezen látható, ezért azzá kell tenni.

Ahol ez a virág megjelenik, ott tápanyag feldúsulás található a gumóban, ami cukrot és keményítőt tartalmaz. Ez utóbbit egy jód cseppel lehet kimutatni, amelynek köszönhetően elszínesedik a keményítő tartalom és kirajzolódik a leendő virág helye. Ezzel az egész tétel alkalmas lesz arra, hogy a következő tavasszal virágot kapjunk belőle.

A másik típusa a hagymás növényeknek a nárcisz, amikor a virág nem a gumóban, hanem a kihajtás utáni időszakban mutatkozik meg. Ebben az esetben az előző vizsgálati módszert nem lehet alkalmazni, mert a gumó mérete elárulja a virágzóképességet. Tehát megfelelő mélységbe megfelelő minőségű hagymákat kel ültetni. Most még elég meleg a talaj, hogy a hagymák gyökeret eresszenek, mert ez a feltétele annak, hogy a következő évben kihajthassanak és virágot hozzanak.

TulipGarden Cafe / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Ajánló