KezdőlapGasztronómiaIsmét díjazták a gluténmentes kenyereket

Ismét díjazták a gluténmentes kenyereket

   

 

Idén is meghirdették a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt.

Felkai Beáta, az Agrárminisztérium  élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a díjátadón hangsúlyozta, a gluténmentes termékeket gyártók hosszú utat jártak be és tökéletes a fejlődési irányuk ahhoz, hogy egészségügyi és fogyasztási szempontból is megfelelő termékeket állítsanak elő – írta a kormany.hu.

Fotó: kormany.hu

Ebben jelentős segítséget jelenthetnek az innovációk, amelyet a jelenlegi Közös Agrárpolitika is fókuszába helyez. Hozzátette, 2024-ben több, mint 300 milliárd forint értékben jelennek meg élelmiszeripar számára dedikált felhívások, melyek az innovációs törekvéseket is támogatják.

A helyettes államtitkár szerint habár a kenyér fontos élelmiszer, a becsülete az elmúlt időszakban sokat veszített.

A legfrissebb Nébih felmérések alapján tudjuk, hogy hazánkban fejenként közel 60 kilogramm élelmiszert dobnak ki az emberek, ami már egy kedvező érték a korábbi évekhez képest.

Ugyanakkor a  kenyér a második helyen álló termékkategória, amelyből a hazai lakosság a legtöbbet pazarolja. 

Ezért fontos és közös feladat, hogy a kenyér szerepére, meghatározó voltára felhívjuk a figyelmet, amelyre már több kezdeményezés is történt.

Példaként említette a Pékszövetség versenyét, amelyben zsűritagként több érdekes és innovatív termékkel találkozott már és örömét fejezte ki, hogy a gluténmentes pékáruk tekintetében is született ilyen – hagyományteremtőnek szánt – kezdeményezés.

Ajánló