Igazi finomságok várnak ránk Karácsonykor: diós, mákos bejgli, forralt borok – ám jó tudni, sok téli fűszer akár gyógyító hatású is lehet – hívta fel a figyelmet a greendex.hu cikkében.
Fahéj
Kellemes, meleg hatást vált ki bennünk a fahéj illata és íze, elmaradhatatlan összetevője a karácsonyi sütiknek.
De nemcsak finom ez a fűszer, hanem nagyon egészséges is, hiszen jelentős a vércukorszint-szabályozó tulajdonsága. Amennyiben rendszeres fogyasztjuk, segíthet megelőzni a cukorbetegséget, emellett előnyösen hat a vérzsírra is, csökkentheti a káros plakkok kialakulásának az esélyét az erekben.
De a fahéj jót tehet az agyműködésnek is, hiszen javítja a kognitív képességeket és a memóriát, így hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetéséhez.
Hatékony baktérium- és gombaölő hatású is ez a főszer, akár száj- és fogproblémák esetén is bevethető.
Szegfűszeg
A szegfűszeg jellegzetesen pikáns, aromás, kissé égető ízét a benne lévő illóolajok adják. Különleges ízt kölcsönözhet a süteményeinknek, de emellett hatékony gyulladáscsökkentő, hiszen magas a flavonoid- és az antioxidánstartalma.
Fogfájás vagy gyulladt íny esetén érzéstelenítőként akár el is rágcsálhatunk egy-egy szegfűszeget.
Gyömbér
A gyömbér friss, citrusos, kissé csípős íze miatt sokféleképpen használhatjuk akár süteménybe vagy teába.
Nagyon hatékonyan lehet gyomor- és bélpanaszok enyhítésében, de hányinger, gyomorégés, puffadás, bélgörcsök esetében is hasznunkra válhat. Még a terhesség idején előforduló rosszullétek enyhítésében is segítségünkre lehet.
Kiváló és üdítő finomságot készíthetünk reszelt gyömbér, citromlé és méz elegyéből, amely hasznunkra válhat torokfájás esetén.
TulipGardenCafe/greendex.hu