KezdőlapAgrárvilágKiskertMost ültessünk tulipánhagymát, hogy jövőre szépen virágozzon

Most ültessünk tulipánhagymát, hogy jövőre szépen virágozzon

A tulipánhagyma ültetésének az ideje általában szeptemberben, vagy jobb esetben októberben érkezik el. Jó hírünk van azoknak, akiknek csak most jutott az eszébe az a gondolat, hogy tavasszal szeretnék szép látvánnyal megörvendeztetni magukat. Ugyanis a tavasz egyik első és leghosszabb ideig velünk maradó hírnöke a tulipán. A decemberi hideg még mindig jó alkalom az elültetésére, de most már tényleg ne halasszuk el ezt a kerti munkát.

A tulipán ültetésénél azonban nem az idő kiválasztása az elsődleges szempont, hanem a látvány megteremtése. A Tulip Garden kertjeiben úgy döntöttek a szakemberek, hogy holland mintára ágyásokat készítenek, tehát nem egyenként ültetik el a hagymákat, hanem terítik azokat az előbb említett sűrűség miatt, ami a szemet gyönyörködtető látványért lesz felelős. Mátrai Zoltán agrármérnök, a Somogy vármegyei Szőlősgyörökön életre hívott Tulip Garden ötletgazdája azt nyilatkozta a Növényvédőszer.hu kérdésére, hogy az egymás mellé, sűrűn ültetett hagymák – az élettérért való versengés miatt – minél magasabbra is képesek növekedni, ezért ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni az előkészületek során.

Mátrai Zoltán, a Tulip Garden alapítója

„Azt tanácsolja a szakember, hogy egy folyóméteren – amely hatvan centiméter széles – nyolcvan-száz hagymát ültessenek el a kertben. Ez első hallásra lehet, hogy soknak tűnik, de a látvány tavasszal mindenért kárpótol. Tehát egy kis kertben is alkalmazható ez a módszer, amelynek összefoglalva az a lényege, hogy sűrűn, tömören legyenek egymás mellett a hagymák”.

Hogyan válasszunk hagymát?

Ahhoz, hogy tavasszal szép legyen a kertünk, az alapoknál kell kezdeni a munkát. Nem mindegy, hogy milyen minőségű a tulipánhagyma. Mátrai Zoltán azt javasolja, hogy mivel a szakáruházakban kapható hagymák között is óriási különbség van elsősorban méretben, ezért az átmérő, vagy centiméter vastagság alapján kell kiválasztani a hagymát. A12+ a legnagyobb méretű a legnagyobb, ezért így érdemes keresni a gazdaboltokban – ezek az igazán egészséges, szép hagymák. Hasonlítanak egy közepes méretű vöröshagymához, viszont az áruk drágább, mint mondjuk a kilences méretű hagymáé, viszont ezzel érhetjük el az igazi tavaszi látványt, amelyre vágyunk.

Szőlősgyörök mellett az ország több, mint tíz pontján van már Tulip Garden, így a Tisza-tónál is. Tóth Diána szeretettel várja majd az érdeklődőket.

Ne felejtsük el a káliumot

A Tulip Gardenben ezen a héten kezdenek a mintegy százezer hagyma elültetéséhez. Fontos tudni azt, hogy a búzához hasonlóan a tulipán hagymának is kell egy hideg hatás ahhoz, hogy tavasszal virágot hozzon, Március végéig lesz ideje szépen kifejlődni a várt eredmény érdekében. Előtte azonban érdemes káliumban gazdag műtrágyával megszórni a földet, de kerülni kell a nitrogént, ami kifejezetten rossz a hagymás növényeknek. Innentől kezdve április végéig nincs további teendője a kertészkedőknek a tulipánnal.

TulipGarden Cafe / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Ajánló