KezdőlapÉrdekességekElengedhetetlen az életmódváltás a magyarok számára

Elengedhetetlen az életmódváltás a magyarok számára

Elsősorban az életmód felelős azért, hogy Magyarországon 4-4,5 évvel rövidebb az emberek várható élettartama, mint az Európai Unió átlaga, ezért a kormányzat támogatja az Aktív Magyarország program végrehajtását – olvastuk a Greendex szemle rovatában.

A kormányzati támogatásokon túl a programok végrehajtására szolgál a népegészségügyi termékadó (NETA) is, amelyet a cégek ajánlhatnak fel. Ennek összege – ha mindenki felajánlaná – akár 8 milliárd forint is lehetne – ismerteti az MTI Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatát, mely a Vándortábor Konferencián hangzott el a héten.

A politikus úgy véli, különösen a fiatalok körében váltak károssá a technológiai forradalom vívmányai, hiszen a statisztikák szerint ma a legifjabbak szabadidejükből naponta átlagosan öt órát töltenek számítógépük vagy okostelefonjuk előtt ahelyett, hogy mozognának. Gulyás Gergely szerint az embereket motiválni kell arra, hogy mozogjanak, ezt szolgálja a civil kezdeményezéseket összefogó kormányzati program.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy olyan országban szeretne élni, ahol a fiatalok el tudnak feledkezni a mobiltelefonjukról és ahol az emberek jókedvűek, egészségesek. Ehhez életmódváltás szükséges, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a várható élettartamot csupán 18 százalékban befolyásolja az egészségügyi ellátórendszer működése, azért egyéb okok mellett, 37 százalékban az életmód a felelős.

Дмитрий Макаров képe a Pixabay -en.

Különösen rossz a férfiak egészségi állapota hazánkban, amit az is mutat, hogy miközben a második világháború után 600 ezer özvegyasszony élt Magyarországon, jelenleg ez a szám már 840 ezerre rúg. Ebben a helyzetben nemzeti stratégiát alkottak annak érdekében, hogy mozgásra vegyék rá az embereket. Ezt a következő hét évben soha nem látott mértékű összeg, a nemzeti költségvetésen és a NETA révén befolyó pénzeken túl 65 milliárd forintnyi európai uniós forrás is segíti – ismertette Révész Máriusz.

Az államtitkár példaként hozzátette még, hogy 150 millió forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy az orvosok mozgást is felírhassanak pácienseik számára, ezenkívül fogyasztóprogramokat indítanak, de támogatják futókörök, bringaparkok, gördeszkapályák, valamint via ferráták építését is. A Sport 43 program keretében pedig a következő tanévben százezer gyereknek biztosítanak majd iskolán kívüli sportolási lehetőséget, ösztönözni kívánják az iskolai túraszakosztályok alapítását, és támogatják a hátrányos helyzetű gyerekek osztálykirándulását.

🌸♡💙♡🌸 Julita 🌸♡💙♡🌸 képe a Pixabay -en.

Arra is biztatni fogják a szülőket, hogy a gyerekeket ne autóval szállítsák az iskolába, hanem kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel érkezzenek, a pedagógusok közül pedig négyezer olyan főt visznek el vízitúrára, akik vizek melletti iskolákban dolgoznak. Révész Máriusz pozitív adatként kiemelte, hogy eddig már 70 ezer gyerek vett részt vándortáborokban, de az idei évben 18 ezer további gyereket kívánnak még elvinni, amivel a pedagógusoknak is kedveznének, hiszen bruttó 130 ezer forint illeti őket turnusonként a táboroztatásért.

Az egészséges életmód magában foglalja az egészséges táplálkozást is, ugyanis kizárólag ez számít fenntarthatónak. A testmozgás mellett tehát a mértéktelen húsfogyasztásunkra is ideje végre figyelmet fordítanunk, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk – „a jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.

Forrás: MTI

TulipGarden Cafe / Greendex

Ajánló