KezdőlapAgrárvilágHírekMegkezdődött a korai pollenszezon

Megkezdődött a korai pollenszezon

Nékám Kristóf elmondta: ez még csak a bemelegítés, nem érdemes megvárni, amíg igazán rákapcsolnak az allergiás tünetek.

Az évszakhoz képest szokatlanul enyhe az időjárás, az ország nagy részén 15 fok körül alakulnak a csúcsértékek. A tavaszias időjárást a természet is érzi, egyre nagyobb koncentrációban jelennek meg a levegőben a mogyoró, az éger, a ciprusfélék és a gombák pollenszemei.

„Valóban ezekben a napokban kezdenek nagy számban megjelenni a levegőben az első pollenek, habár a különböző fajták többhetes vagy akár hónapos csúszással is bukkanhatnak fel különböző helyeken” – magyarázta az InfoRádióban Nékám Kristóf allergológus. Mint mondta, kevés pollenfajtáról lehet elmondani, hogy az egész országban egyidejűleg jelenik majd meg és okoz tüneteket.

Forrás: pxhere.com

Most a korai pollenek szezonja kezdődik, ezeket váltják fel később főleg a fűfélék, de addigra bizonyos fák virágporai is megjelennek.

Nékám Kristóf szerint a tünetek jól beazonosíthatók. Láz nélküli tüsszögés, orrfolyás és viszketés esetén nagy eséllyel allergiával küszködünk. A gyógyszerszedést ezért érdemes már most elkezdeni – hangsúlyozta a szakorvos. Azt tanácsolja, ha valakinek vannak tünetei és esetleg már orvos is megerősítette, hogy valamilyen pollenre érzékeny, még a panaszok megjelenése előtt érdemes elkezdenie a gyógyszeres kezelést. Elmondása szerint 3-4 nap, de néha egy hét is szükséges lehet ahhoz, hogy a megjelenő pollenek okozta tüneteket meg lehessen előzni.

Az allergiások száma világszerte folyamatosan növekszik. Ezt erősíti a klímaváltozás is. Az emelkedő hőmérséklet és az atmoszféra növekvő szén-dioxid-koncentrációja miatt ugyanis egyre intenzívebbé és hosszabbá válik a pollenszezon.

tulipgardencafe.hu / infostart.hu

Ajánló