KezdőlapAgrárvilágKiskertMilyen az ideális magkeverék, ha gyeptelepítés előtt állunk?

Milyen az ideális magkeverék, ha gyeptelepítés előtt állunk?

Gyeptelepítés alkalmával a magkeverék összeállításánál két fő szempontot veszünk figyelembe. Első a termőhely adottságai, elsősorban a terület hidrológiai fekvése (valamint további talajtulajdonságok, mint pl. fizikai féleség, pH, szikesség stb.), míg a másik a hasznosítási típus. Ezek a tulajdonságok megszabják a választható fajokat.

Forrás: pxhere.com

Száraz fekvésben pl. nem tervezhető vízigényes fűfaj telepítése, illetve csak folyamatos öntözéssel lehet kielégíteni az igényét. Üde fekvésben szárazságtűrő növény még vethető, de nedves fekvésbe már nem, mert a jó vízellátásnak köszönhetően más fajok itt nagyobb terméshozamra képesek, és hamar kiszoríthatják. Ugyanígy jó vízellátottságot igénylő fajt se telepítsünk száraz ökológiai fekvésbe. A legjobb termelő gyepeket jellemzően üde fekvésben (ahol a talaj pórustérfogatának vízzel való telítettsége átlagosan 60-80% között ingadozik) találjuk, azonban hazánkban, mivel elsősorban kedvezőtlen adottságú területeken maradtak fenn nagyobb kiterjedésű gyepek, gyakran száraz vagy éppen nedves, vizenyős fekvéshez alkalmazkodó fajokat kell választanunk.

A termelő gyep hasznosításának módja alapvetően meghatározza a keverékek összetételét. Két fő, azaz legelő és kaszáló típusú keveréket különböztetünk meg. A két kategória határán találjuk a réthasznosítást, vagyis amikor az első növedéket (anyaszéna) kaszálással, míg a sarjú(ka)t legeltetéssel hasznosítjuk.

tulipgardencafe.hu / allattenyesztok.hu

Ajánló