KezdőlapPraktikákHúsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Környezetbarát, természetes tisztítószernek tartják sokan az ecetet. Számos dologra tényleg jó, de azért nem mindenre – írták az mfor.hu-n .

Ha valaki végigguglizza az internetet, hogy megtalálja melyik a legjobb tisztítószer, az nagyon sokszor belefuthat olyan posztokba, amelyek szerint a háztartási ecet mindenre megoldást kínál. Természetes, nem mérgező anyagnak tartják, amely lemészárolja a baktériumokat és eltávolíthatja a vízkő nagyját. Eközben sokkal olcsóbb, mint a háztartási vegyszerek.

Az ecet viszonylag gyenge sav, helyenként gyengébb, mint egyes üdítőitalok – mondta May Nyman vegyész professzor, az Oregoni Állami Egyetem tanára a Consumer Reports (CR) mértékadó amerikai fogyasztóvédelmi magazinnak.

A lap azért tért vissza a régi témára, mert figyelmeztetni akarja az embereket arra, hogy az ecet nem csodaszer. Esetenként kárt tehet a használati eszközök felszínében.

Mikor kell elkerülni?

Például a vasalók tisztítására erőteljesen nem ajánlott. Ezek belső részeit általában speciális bevonat védi a károsodástól, amit az ecet savasságával lebont. Ezután szabaddá válik az út az érzékeny részek felé. A vasalók tisztítására a legjobb módszer az öntisztító funkció használta, amit jó esetben egy „self-clean” gomb megnyomásával lehet beindítani. Hasonló a helyzet a munkalapokkal vagy a falra került szennyeződés eltávolításával. Az ecet károsíthatja a mészkövet, sőt a márványt és a gránitot is. A szakértők enyhe tisztítószeres vizes lemosást ajánlanak az ecet használata helyett.

Van, amikor az ecetet kerülni kell. Fotó: Pixabay

Sok internetes forrás szerint egy ecetes vizes öblítés csodát tesz a mosogatógép- szagok és -szennyeződések eltüntetésében. A CR tesztjei nem igazolták ezt. A mosogatógép-tisztítók használata sokkal jobb eredményt hozott. Nem tanácsos ecetet használni képernyők tisztítására, mert károsíthatja azok felületét. A sima vízzel nedvesített puha törlőkendő használata sokkal jobban ajánlott erre a célra. A padlólapok készítői oly annyira ellenzik az ecetes tisztítást, hogy ha kiderül ennek használata, akkor felmondják a termékeikre vonatkozó garanciát. Maradni kell annál a módszernél, amit ajánlanak.

A CR vizsgálatai szerint nincs olyan fém a konyhákban, aminek a tisztításánál jól alkalmazható lenne az ecet. Ez igaz a késekre vagy az alumíniumból készült eszközökre vagy bármire, ami rézből van. Helyette a forró víz ajánlott. A mosógépekkel hasonló tapasztalatokat szereztek a CR tesztelői, mint a mosogatógépekkel. Ami a kisebb háztartási gépeket illeti, a műanyag felületek viszonylag jól bírják az ecetes tisztítást, de a gumi alkatrészektől célszerű távol tartani az ecetet.

TulipGarden Cafe / mfor.hu, Buksza blog

Ajánló