KezdőlapÉrdekességekJuharszirup: Az egészséges édesítőszer

Juharszirup: Az egészséges édesítőszer

Több természetes édesítőszer is előnyösebb lehet a kémiailag előállított cukor helyett. Sokan szívesebben használnak mézet az azonos típusú természetes termékek helyett. A juharszirup azonban a mézhez képest alacsony kalóriatartalma miatt jobb megoldásnak tekinthető.

Antioxidáns tulajdonságai megvédhetik a szervezetet a szabad gyököktől.

Mi az a juharszirup?

A juharszirup a juharfa cukros nedvéből készül. Az előkészítés magában foglalja a fák ütögetését vagy átszúrását, hogy ezt a nedvet nyerjék. Ezek a fák keményítőt halmoznak fel gyökereikben és törzsükben, különösen a telet megelőző időszakban. Ennek a keményítőnek a hosszan tartó felhalmozódása megkönnyíti az eredeti állapotból cukorrá alakítását. A tavaszi szezonban a cukor felemelkedik, és vízzel keveredve olyan nedvet képez, amely készen áll a begyűjtésre vagy a betakarításra.

Forrás: pixabay.com

Mivel a nedv magas vízarányt tartalmaz, feldolgozáson kell átesni, hogy a víz elpárologjon, és tömény, sűrű szirup maradjon vissza. Ezt a végterméket melegítési eljárással állítják elő. Előfordulhat, hogy a teljes folyamat nem tartalmaz kémiai adalékanyagokat, tartósítószereket vagy szereket. Állítólag az amerikai őslakosok felfedezték, hogy a juharfák nedvéből juharszirupot lehet feldolgozni.

A juharszirupban található víz, fehérje, B6-vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, cink és kálium, nátrium, foszfor, magnézium, vas, kalcium és cukrok. Ásványi anyagok tekintetében szénhidrátot és zsírt is tartalmaz.

A juharszirup nemcsak csábító és finom, hanem számos egészségügyi előnyt is rejthet magában. Nézzük meg testünkre gyakorolt jótékony hatásait.

●   A juharszirup különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni bennünket számos egészségügyi problémától. Az antioxidánsok fontosak a szervezet számára, mivel semlegesítik a szabad gyököket, amelyek különféle betegségeket okozhatnak.

●   A juharszirup fogyasztása egészségesebb szívet biztosít. Szívünk a testünk egyik olyan szerve, amely fogékony különféle betegségekre, például szélütésre, érelmeszesedésre és egyéb szív- és érrendszeri betegségekre. A juharszirup tartalmaz cinket, és fogyasztása megvédheti, megelőzheti a különböző szív- és érrendszeri betegségeket.

●   A cink az endothel sejtek teljesítményét is fokozhatja azáltal, hogy megvédi azokat az egyéb oxidált lipidek mellett a koleszterinfelesleg miatti károsodástól. Az erek az endothel sejtekkülönböző összetevőiből állnak, amelyek ezen erek belső bélését alkotják. Az alacsony cinktartalom sérüléseknek teszi ki a béléseket, ami viszont befolyásolhatja a szív normális működését.

Forrás: pixabay.com

A juharszirup fogyasztása a férfiak reproduktív egészségének megőrzésében is segíthet. Vannak bizonyos ásványi anyagok, mint például a cink, a juharszirupban, amelyek hasznosak lehetnek az egészséges reproduktív rendszer, különösen a prosztata számára. Az ásványi anyagok szintjének csökkenése növelheti a rendellenességek kockázatát. Éppen ezért tanácsos, hogy a férfiak mindig igyekezzenek olyan ételeket fogyasztani, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák ezt az ásványi anyagot. A juharszirup lehet az egyik ilyen élelmiszer, amely könnyen beszerezhető és élvezetes is.

●   A juharszirup jó forrása cinknek és mangánnak egyaránt, amelyek kulcsszerepet játszhatnak az immunrendszer erősítésében. A cink és a mangán olyan ásványi anyagok, melyeknek hiánya könnyen a fehérvérsejtek számának csökkenéséhez vezethet, ami befolyásolja az immunrendszer normális működését. Ezeknek az ásványoknak a kiegészítése az egyetlen ismert módja annak, hogy szintjüket visszaállítsák a megfelelő állapotba.

Hogyan válasszuk ki és tároljuk a juharszirupot?

Válassza ki juharszirupját attól függően, hogy milyen célra van szüksége. Az olyan ételekhez, mint a fagylaltok és a palacsinták, enyhén ízesített juharszirupra lesz szüksége, amely arany színű. Létezik egy sötét, erős ízű fajta is, amivel gofri tetejére tehetjük. csokoládé szósz helyett is használható.

Eddig Kanada a legnagyobb juharszirup-termelő, amelyet az Egyesült Államok követ. A fő előny az lehet, hogy nem feltétlenül kell ezeken a területeken lakni ahhoz, hogy megvásárolhassuk ezt a szirupot. A világ minden táján megtalálható az üzletekben. A juharszirup használata elterjedt, és sok ételbe beépítik. Ezért számos élelmiszerben kulcsfontosságú főzési összetevőnek tekinthető.

Használjunk juharszirupot édesítőszerként teához vagy kávéhoz.

tulipgardencafe.hu / Egészségtér

Ajánló